UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-02-24 14:55

A meggyőzés tudománya

A MÖSZ első embere két országot lebeszélt, a díjat lealkudta, végül egyhangú szavazással elnyerte a rendezés jogát a leány utánpótlás Európa-bajnokságra. Seres Attila szövetségi edző szerint Keszthely jó ómen és a hazai közönség adta plusz eredményekben is mérhető lesz.

Nagy-Pál Tamás A szövetség elnöke, dr. Csötönyi Sándor szombaton a sportág szokásos éves gáláján jelentette be: elnyerték az augusztusi leány utánpótlás Európa-bajnokság rendezési jogát, vagyis a kontinens legjobb ifjúsági és junior bokszolói Keszthelyen küzdenek meg az érmekért.
Csötönyi Sándor
Csötönyi Sándor
A sportvezető honlapunknak elmondta, hogyan nyertünk a pályázaton: „Jókor voltam jó helyen. A korosztályos kontinenstornák megrendezésének a joga ötven-százezer euróra rúg, amit mi nem nagyon tudunk előteremteni, ezért volt itt mostanában a kisebb volumenű uniós és schoolboys Eb. Viszont az európai szövetség alelnökeként megtudtam, hogy az idei kontinenstornára kevesen pályáztak. Ezután a románokat lebeszéltem a költségekre hivatkozva, majd az íreket is meggyőztem, hogy álljanak el, így csak mi maradtunk. Mindemellett az árat is lejjebb alkudtam. Egyhangú támogatással kaptuk meg a rendezési jogot.” A furfangos sportdiplomáciai siker mellett Csötönyi annak is örül, hogy nem kell állami segítséget igénybe venni – amit egyébként nem is tudnának. „Mindig októberig kéne elküldeni a következő évi rendezési költségekre a pályázatot, míg az EBU rendre csak ilyen tájban dönt a helyszínről. Emiatt nincs esélyünk egyelőre felnőtt Eb-re, aminek a rendezési joga egymillió eurónál kezdődik. Pedig biztosan megkapnánk rá a támogatást, de az európai szövetség pályázati rendszere leghamarabb az olimpia után változhat meg. Bízzunk benne, hogy megtörténik egyáltalán.” De visszatérve a jelenre: az elnök elárulta, nagyjából hatvanmillió forint szükségeltetik a torna lebonyolításához. „Azért akkora a költség, mert Budapestről Keszthelyre el kell szállítani az embereket. Középiskolai sportcsarnok a helyszín, ahol volt már korosztályos kosárlabda Eb-meccs is, vagyis rendben vannak a körülmények. Gond a szervezéssel nem lesz, remek csapatom van, eddig soha nem okoztunk csalódást.” Seres Attila utánpótlás-kapitány természetesen kevés jobb hírt kaphatott volna annál, mint hogy hazai Eb-re készítheti fel a lányokat. „Nagy megtiszteltetés, mindamellett felelősség is. Pár nappal korábban tudtam meg a hírt, de lehet, hogy már a lányok is sejtettek valamit, ugyanis nemsokára Németországba megyünk tornára, és példátlan módon, húszfős keretet hirdettem. Felkészülési versenyre kevesebben szoktunk menni, de ez már az első válogató is lesz egyben.” A Csötönyi által emlegetett uniós Eb-nek is Keszthely volt a házigazdája, így a szakembernek csak jó emlékei vannak a városról. „Szép győzelmeket arattunk, kimondottan jól sikerült. Sokáig beszéltünk utána arról, hogy ezt nagyon nehéz túlszárnyalni. De most megpróbálhatjuk. A helyszín egyértelműen optimizmusra ad okot.” Főleg, hogy a lányok ezek után kettőzött erővel készülnek a megméretésre. „Bízom benne, hogy motiváció és nem teher lesz. De biztos vagyok benne, hogy a hazai környezet és a közönség olyan pluszt ad, ami eredményekben is mérhető lesz.”
Seres Attila
Seres Attila
Előtte, májusban világbajnokságot rendeznek, de így eldőlt, hogy nem az lesz magyar szemmel nézve az év fő eseménye. „A teljes ifjúsági és juniorkeret huszonhárom főből áll, de reálisan nézve tizenketten számíthatnak arra, hogy részt vehetnek a vébén. Keszthelyen viszont közel teljes csapatot szeretnénk. Az a létszám sokkal komolyabb felkészülést igényel a mi részünkről is.” Amihez nagyon komoly program is dukál. „Egyelőre csak a töredékét látom, ugyanis az idő rövidsége miatt gyors lépéseket kellett tennünk. Győrben lesz nemsokára a hagyományos korosztályos fiúviadal, de szeretnénk, ha ezúttal a junior lányok is kötelek közé léphetnének. Az ifiknek július elején Szerbiában lesz komoly versenyük. Több edzőtábort is szeretnénk tartani, illetve jó lenne itthon is rendezni kisebb nemzetközi tornát. Ha nem jön össze, akkor elutazunk a környező országokba, amikor csak tudunk. Fontos, hogy minél több nemzetközi tapasztalatot szerezzenek a tornáig a lányok.” Ameddig még fél év hátra van, de Seres már a várakozásairól is ejtett néhány szót. „Ifi korosztályban vannak nagyon tehetséges versenyzőink, akik már évek óta velünk készülnek. Tavaly még a junior Eb-n voltunk eredményesebbek, de ez változhat, mert már többen felléptek a következő korosztályba. Viszont a fiatalabbakhoz is érkeztek új tehetségek. Idén fordult elő először, hogy három elsőévest is behívhattam a keretbe, köszönhetően annak, hogy már serdülőként is részt vehettek az országos bajnokságon. Ezen kívül biztosan lesznek meglepetésemberek is. Sok lehetőség rejlik a csapatban.” A junior és ifjúsági Eb-t augusztus 15. és 24. között rendezik a Balaton-parti városban.