UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-02-24 12:41

Luca, a belga

Világbajnokot is legyőzve az elődöntőig jutott el a 19 éves belga Luca Brecel a sznúker egyik legjelentősebb pontszerző versenyén, a Welsh Openen. Ezzel feljött a ranglista 54. helyére, de a tudása és a Cardiffban mutatott játéka alapján hamarosan jóval feljebb léphet.

Sz. I. Mivel az Eurosport a sznúker minden jelentős versenyét közvetíti, nálunk is népes tábora van a játéknak. A múlt hetet átívelő Welsh Open, azaz Wales nyílt bajnoksága új sztárjelöltet állított a figyelem középpontjába. Luca Brecel, aki március 8-án lesz húsz éves, sima győzelmekkel jutott a főtáblára. A nyolcaddöntőben az aktuális világbajnokot, Mark Selbyt győzte le – 0-2-ről és 2-3-ról fordítva – 4-3-ra. A negyeddöntőben a ranglista-kilencedik Ricky Walden volt az újabb áldozat (5-3). Ezzel máris elérte profi pályafutásának legjobbját: pontszerző versenyen játszhatott elődöntőt. A négyszeres világbajnok, a későbbi győztes, John Higgins is megkínlódott vele, végül azonban 6-4-re legyőzte.

A sznúker a biliárd speciális változata. Kézügyességet igénylő, stratégiai játék, amely nagy, 3.8x1.8 méteres, zöld posztóval bevont, fűtött asztalon zajlik. Az asztalhoz hat zseb csatlakozik, azokba kell bejuttatni a fehér, úgynevezett lökőgolyóval a 15 piros és 6 más színű célgolyót, meghatározott sorrendben. A mérkőzésen győzni több játszma (frame) megnyerésével lehet, azok száma a verseny előrehaladtával egyre nő.

Az új sztárjelölt két legfontosabb adata, hogy belga és 19 éves. A sznúkert a legtöbben és a legmagasabb színvonalon a hajdani Brit Nemzetközösség országaiban játsszák. Elsősorban Nagy-Britannia területén, de például Ausztráliából is számon tartunk kiváló versenyzőket, például 2010 világbajnokát, Neil Robertsont. Szorosan mögéjük zárkózott fel Kína, amely jelentős anyagi erőket mozgósít a sznúker fejlesztésére. Európában népszerűsítő sorozatot rendeznek a legjobbak részvételével, a mostani hét végén a lengyelországit közvetíti az Eurosport. Így aztán más országokból is fel-felbukkannak ígéretes felkészültségű versenyzők, de hozzájuk képest Brecel inkább berobbant.
Jelképszerű fotó: Brecel mögött, a háttérben a legyőzött világbajnok, Selby Forrás: worldsnooker.com
Jelképszerű fotó: Brecel mögött, a háttérben a legyőzött világbajnok, Selby Forrás: worldsnooker.com
A belga korán feltűnt. 2009-ben, tizennégy évesen megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot. 2011-ben kezdődött a profi karrierje. 2012-ben eljutott a felnőtt-világbajnokságra, amelyet hagyományosan a sheffieldi Crucible Színházban rendeznek meg. Ő volt minden idők legfiatalabb játékosa (17 évesen és 1 hónaposan), aki a vébé főtáblájára jutott, megelőzve a skótok hétszeres világbajnokát, Stephen Hendryt. Akadtak persze csodagyerekek, ilyen volt a jelenkor zsenije, az angol Ronnie O’Sullivan, vagy a legújabbak közül az ugyancsak angol Judd Trump. A sznúker élmezőnye azonban tele van harmincasokkal-negyvenesekkel. A belga által legyőzött Selby például 32, az ausztrál Robertson 33 éves, míg a Welsh Open-győztes Higgins májusban lesz negyven. A korelnök a hatszoros világbajnok, angol Steve Davis, aki 2007-ben, ötven évesen is még a rangsor első tizenhat helyezettje között volt.