UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-02-24 09:21

Tinisztár északról

Szakemberek állítják a 19 éves norvég Sander Sagosenről, hogy a világ legjobb kézilabdázója lehet. Az irányító jelenleg az Aalborgban pallérozódik, legutóbb éppen Szegeden mutatta meg kivételes képességeit.

eurohandball/reb A Bajnokok Ligájában a csoportjából már biztosan továbbjutó MOL-Pick Szeged az Aalborgot fogadta a hét végén, és minden igyekezete ellenére egy pont a vendégeké lett. Nagy szerepet játszott ebben a 19 éves, norvég Sander Sagosen is, aki öt góllal és remek játékkal keserítette a Tisza-parti szurkolókat.

Persze, aki a világ legjobbja akar lenni, az nem is tehet mást.

Velux EHF Champions League Aalborg Håndbold-Pick Szeged
Velux EHF Champions League Aalborg Håndbold-Pick Szeged

Először Norvégia korábbi szövetségi kapitánya, Robert Hedin beszélt az ifjú kivételes képességeiról. Őt pedig szintén tekintélyes szakemberek követték, ugyanazt hangsúlyozva: Sagosennek minden adottsága megvan, hogy a világ legjobbjává váljon.

– Persze, a legjobb akarok lenni – rögzíti az irányító, aki a norvég felnőttválogatottban 18 meccsen már 31-szer volt eredményes. – Még szép, hogy így gondolkodom, ezért edzem és játszom nap mint nap, és remélem, hogy sikerül megvalósítanom az álmomat. Ugyanakkor nem sokat gondolok arra, mit mondanak rólam mások. Inkább azzal foglalkozom, hogy kiteljesítsem a játékomat, és fejlődjek.

Az előrelépés érdekében nyáron a Haslumtól a dán Aalborgba igazolt – ez az első szezon, amit a hazáján kívül tölt.

– Meg kellett szoknom, hogy másik országban élek, még ha az szomszédos is Norvégiával. Jóval többet edzünk, és sokkal több meccset játszunk, ráadásul a Bajnokok Ligájában és a casino online dán bajnokságban is magasabb a színvonal. Örülök a váltásnak, mert minden professzionálisabb, ráadásul fantasztikus hazai közönség előtt játsszunk. Úgy érzem, fizikailag erősebb lettem.

A példaképe a játék minden elemében kiemelkedő francia Nikola Karabatić: lenyűgözi őt, ahogy a fizikai erőt a magas kézilabdatudással vegyíti.

Sérülés miatt több játékosát is kénytelen nélkülözni az Aalborg, és bár ez másoknak rossz, Sagosennek rengeteg játékidőt ad. Fiatal kora ellenére sem nyomja ez, hanem érett játékosokhoz hasonlóan él a lehetőséggel.

sander_sagosen_terje_anthonsen_handball.no
sander_sagosen_terje_anthonsen_handball.no

A 192 centiméteres magasságának köszönhetően a védelemben is remek, és lövőként is használható: a változatos feladatoknak hála bővült a lövőrepertoárja. A BL-ben csapata második legeredményesebb góllövője 35 találattal, mindössze eggyel marad el a honfitárs Harvard Tvedtentől.

Az Aalborgnak nem volt egyszerű megszereznie, de talán még nehezebb lesz megtartani.

– Európai élklubban szeretnék szerepelni, olyanban, amelyik a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe juthat. Az sem lenne gond, ha német vagy francia topegyüttes keresne meg, netán a spanyol Barcelona. Alaposan átgondolnám a lehetőségeket.

(A cikk az EHF honlapján olvasható portré alapján készült.)