UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-02-25 14:09

Olasz halászok

Itthonról egyetlen fiatal sem került a télen nívósabb bajnokságba. A velünk határos országokból összesen hat, kivétel nélkül Olaszországba, ami Varga Norbert játékosügynök szerint nem meglepetés.

Nagy-Pál Tamás Bezárt az átigazolási piac, és jelentjük: egyetlen 21 éven aluli honfitársunk sem került nívósabb bajnokságba. Az átigazolásokra szakosodott transfermarkt.de segítségével körülnéztünk, hogy ezzel mennyire lógunk ki a közép-, kelet-európai térségből? A hazánkkal határos országokat vizsgáltuk, melyeket két csoportra lehet osztani.
Nosa Iyobosa Edokpolor
Nosa Iyobosa Edokpolor
Először is ott van Románia, Szlovákia és Ukrajna, ahonnan szintén nem került senki nyugatabbra, de keletre sem, mondjuk Orosz- vagy Törökországba. Persze, a tisztánlátás végett, azok az NB I-nél mind magasabban jegyzett bajnokságok, így nem tragédia, ha a fiatalok több évet is eltöltenek hazájuk bajnokságában. Az ukránok kilencedik helyen állnak az UEFA vonatkozó rangsorában, rendszeres Bajnokok Ligája nyolcaddöntős csapattal. A románokat is jóval magasabban jegyezik nálunk, míg Szlovákia picit kakukktojás, hiszen a 30. helyen csak eggyel előzi meg a magyar pontvadászatot, de az előző szezonban például BL-résztvevője is volt a Žilina révén. A szerb bajnokság már exportált játékost, igaz Manuel Milinkovics azzal, hogy 20 évesen az olasz másodosztályú Ternana Calcióba került, nem biztos, hogy megváltja a világot. Nosa Iyobosa Edokpolornak viszont erre már jóval nagyobb az esélye. Az osztrák és nigériai állampolgársággal is rendelkező középpályás az Alpe Adriából került a Serie A-ban vitézkedő Palermo gárdájába. A remek fizikumú, 18 éves játékos egyelőre csak a korosztályos gárdában kapott szerepet, értékét a transfermarkt.de 50 ezer euróra becsüli. Szlovéniában sokan úgy gondolják, hogy megtalálták az új Zlatko Zahovicsot. És nem a fiára, Lukára gondolnak, aki 19 évesen ősszel már a BL-ben is gólt szerzett a Maribor színeiben, hanem a mindössze 16 éves Jan Mlakarra, akit nem kevesebb, mint egymillió euróért vett meg nemrég a Domžale csapatától a Fiorentina. Mindezt úgy, hogy felnőttmeccsen még nem lépett pályára, ellenben a korosztályos válogatottakban tíz mérkőzésen tíz gólt szerzett. Horvátország az egyetlen, ahonnan több fiatalnak is sikerült eligazolnia. A 20 éves Marko Dugandžić szerb kollégájához hasonlóan az olasz másodosztályú Ternana Calcio játékosa lett. Az Osijek középcsatára azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy hat gólt lőtt a horvát élvonalban, míg a korosztályos válogatottakban tizenöt mérkőzésen tizenhárom alkalommal volt eredményes.
Andrija Filipovic
Andrija Filipovic
Andrija Filipovićról egyelőre nem sok adat lelhető fel az interneten, de a 17 éves támadó biztos nem teljesen ügyetlen, ugyanis a Juventus szerződtette a Rijekából. A változatosság kedvéért Anton Krešić is a Serie A-ban kötött ki. A 19 éves középső védő rögtön az Atalanta primavera-csapatának alapembere lett, két gólja is van már. Emellett a korosztályos válogatottaknak is oszlopos tagja. Összegezve: nyolc országot vizsgáltunk meg, ahonnan hat játékos került nívósabb bajnokságba a téli átigazolási szezonban, kivétel nélkül Olaszországba. Varga Norbert játékos-ügynököt kértük meg, hogy értékelje a helyzetet. „Ez a szám átlagosnak mondható. A téli piac mindig inkább tűzoltás jelleggel működik. A klubok azonnal bevethető játékosokat keresnek olyan posztokra, ahol megsérült valaki, vagy nem teljesített megfelelően. A fiatalokra pedig nem az a jellemző, hogy rögtön beépíthetőek. Viszont, ha globálisan nézem, ez a január egyértelműen csendesebb volt, mint a tavalyi. Jóval kevesebb pénzt költöttek a csapatok. Oroszországban például mindössze nyolcszázezer euró cserélt gazdát, amiben nyilván a rubel gyengülése is közrejátszott. Az angolok is kevesebbet áldoztak, pedig ők a tipikus téli bevásárlók. Mindettől függetlenül ebből még nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Lehet, hogy csak véletlenül alakult így. Ha egy év múlva is ez történik, akkor már lehet szó tendenciáról.” Varga szerint az sem meglepetés, hogy olasz klubok halásztak előszeretettel a régióból. „Ebből a térségből jóval olcsóbban jutnak játékosokhoz, és mivel anyagilag eléggé meggyengültek, most ez lehet a jövőjük. Ezzel együtt már elkerülhetetlen lesz a Serie A-ban is, hogy jobban megbízzanak a fiatalokban, ami azért még mindig nem jellemző.”