UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-02-26 13:23

Bizonyítási vágy

Szintai Dávid bizonyítani akarta, hogy képes legyőzni Valkusz Mátét. Az U18-as fedett pályás tenisz országos bajnokság döntőjében, három szettben sikerült. Nem tagadja, az elmúlt évet túl lazán vette. Idén mindent megtesz azért, hogy indulhasson a junior Grand Slameken.

Pusztai Viola Szintai Dávid a huszadik magyar bajnoki címét ünnepelhette az elmúlt hét végén. Az U18-asok viadalán nemcsak egyesben, hanem párosban is diadalmaskodott. Holnapunk ennek apropóján készített beszélgetést az MTK tizenhét éves játékosával. – A döntőben Valkusz Mátét három szettben győzted le. Nehéz meccs volt?
Szintai Dávid Forrás: MTK
Szintai Dávid Forrás: MTK
A legnehezebb, főleg az utolsó két szett. Rég volt olyan mérkőzésem, amelyiken annyira bizonyítani akartam. Egyrészt a klubom, másrészt a szövetség felé, hogy képes vagyok Mátét legyőzni. Az elmúlt szezon neki remekül sikerült, kiemelkedő nemzetközi eredményei is voltak. Nem meglepő, hogy nagyra tartják. Ráadásul jóval előttem áll a junior-világranglistán. Éppen ezért nagyon akartam a győzelmet, és végül sikerült is nyernem, 6-1, 4-6, 6-4-re. – Aztán párosban is első lettél… – Az egyszerűbb volt. A román párommal három meccset nyertünk, majd jött volna a döntő, de a Valkusz Máté, Kotormán Ákos kettős – utóbbival játszottam az egyes elődöntőt, és 6-4, 6-2-re vertem – visszalépett. – Jól kezdődött tehát a szezonod. Milyen volt az előző? – Nem sikerült olyan jól, ahogy terveztük. Voltak már a 2014-esnél jobb éveim is. Különösen a 2012-es, amikor én lettem az év utánpótlás-játékosa.

Szintai Dávid nyolcévesen kezdett teniszezni Szolnokon. Az alapokat a nevelőedzője, Rigó Sándor tanította meg neki. Tizenkét évesen került Budapestre, ekkor Kisantal Péterrel dolgozott. Két évvel később az MTK-ba igazolt, azóta Szathmáry Tibor irányítja a felkészülését, Babos Csaba és Simai Péter segítségével. Az utánpótlás-tornákon szerzett elsőségeire és a bajnoki címeire a legbüszkébb, illetve arra, hogy Pöstényben sikerült legyőznie a korábbi junior-világranglista első, német színekben játszó Alexander Zverevet.

– Mi történt tavaly? – Nehéz kérdés. Egyszerűen lazábban vettem az egészet, különösen az edzéseket. Azt hittem, hogy a kevesebb is elég lesz az eredményekhez, így elpazaroltam egy évet. – Mi jelentette a fordulópontot? – Az edzőim leültek velem beszélni, és beláttam, hogy így nem mehet tovább. Azóta a visszajelzések alapján mondhatom, hogy sokkal jobb felfogásban végzem az edzéseket, és az elvégzett munka a versenyeken is kijön.
Szintai Dávid Forrás: MTK
Szintai Dávid Forrás: MTK
– Milyen célokkal vágtál az évnek? – Szeretnék a junior-világranglistán a nyolcvanadik hely közelébe kerülni – jelenleg a 177. vagyok –, így lehetőségem lenne indulni a junior Grand Slameken. Idén már a felnőttek között is versenyzem, az úgynevezett Future-tornákon, hogy minél előbb ATP-ranglistát szerezzek. – Említetted a Grand Slamet. Akár már a Roland Garros is összejöhet? – Ha a márciusi umagi, egyes kategóriájú ITF-versenyem jól sikerül, akár bekerülhetek a legjobb százba. Akkor már lehetne ezzel is tervezni. – A Davis-kupa csapat kapuja is nyitva bárki előtt, aki kiharcolja a tagságot a most zajló felnőtt ob-n. Kiemelt voltál, mégsem léptél pályára. Mi történt? – Így van, negyedik kiemelt lettem volna, és a sorsolásom sem volt rossz. Igaz, ebben az esetben a harmadik körben Balázs Attila jön, s mert jó formában vagyok, úgy éreztem, addig mindenképpen eljuthatok. Élmény lett volna vele játszani, és be akartam kerülni a csapatba. De összegyűlt a tizenöt büntetőpontom, így négy hétre eltiltottak a hazai versenyeken való indulástól. Remélem, azért idén még lesz lehetőség a DK-csapatba kerülésre.