UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-02-27 10:37

Amerika (sportág)vesztőhely

A sportigazgató Spiriev Attila és az edző, Szabó Dezső véleménye egybecseng: az Egyesült Államokban tanuló atléták kilencven százaléka elvész a sportágnak. Az amerikai álom inkább rémálom a sportpályafutás szempontjából? Ennek jártunk utána.

reb Nguyen Anasztázia volt a múlt hét végi országos bajnokság egyik kiemelkedő alakja, a 60 méteres síkfutásban kétszer is U23-as országos csúcsot repesztett, 7,32-re szorította le a rekordot. Ezzel a teljesítménnyel gyakorlatilag valóban visszatért a rakortánra – hosszú idő kellett ahhoz, míg az Egyesült Államokból hazaköltözve összeszedte magát. Májusban tért vissza Houstonból, és már akkor elmondta, bármennyire fantasztikus lehetőség is volt a kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis-szal és az olimpiai és világbajnok Leroy Burell-lel készülni, a nem egyénre, és igazán nem is sprinterekre szabott edzésmódszerek nem váltak be. A száz fős csoportban olyanok is készültek, akik nem terveztek komolyan a sportággal.
nguyen_anasztazia01
nguyen_anasztazia01
– Siralmas állapotban kaptam vissza – avatja be a honlapunkat Szabó Dezső, a Honvéd és a Nasztinak becézett fiatal edzője. – Öt kiló súlyfelesleg volt rajta, olyan izmokat cipelt, amelyekre nem volt szüksége. Fizikailag és lelkileg is maga alatt volt. Nem bánta meg a két évet, amit eltöltött, mert szerette az egyetemet, emberileg ma is remek a kapcsolat a mesterével, ám sportszakmailag nem jól jött ki belőle. A mester négy hónapig csupán könnyed edzéseket írt elő a versenyzőnek, mert vissza kellett nyerni a futása elveszett ritmusát. Szeptember végén vágtak a kemény munkába, Nguyen nagyjából addigra állt vissza (közben a jogi karra is felvették). Mivel Szabó erős akaratú, okos lánynak ismeri, nem félt attól, hogy elvész, de ez a ritkább példa. – A versenyatlétika szempontjából egyáltalán nem álomvilág az Egyesült Államok – csatlakozik véleményéhez Spiriev Attila, a szövetség sportigazgatója. – A létesítményhelyzet persze kitűnő, ám a több száz amerikai egyetem töredékén zajlik valóban nemzetközi színvonalú képzés, kiemelkedő szakemberekkel. Más az életstílus, magukra vannak utalva a fiatalok, ráadásul kevés szó esik a táplálkozásról: génkezelt, hormonkezelt alapanyagokból főzhetnek, nem egészséges. A két szakember egyetért, tízből kilenc, az USA-ban tanuló fiatal eltűnik a sportágból. Az persze megkérdőjelezhetetlen, hogy a civil pályát nézve remek lehetőség: diplomát szerez, megtanul angolul, élettapasztalatot nyer. Ám Szabó szerint az igazán tehetséges, a korosztályos világversenyen első nyolcba tartozó atlétáknak nem érdemes az USA-ba váltaniuk, mert jellemzően visszafejlődnek. Spiriev tekintélyes menedzseri múlttal bír, a 2004-es athéni olimpiai 800 méteres bajnokát, Jurij Borzakovszkijt is képviselte. Kíváncsiak voltunk, milyen példákat említhetne: kiknek jött be, Amerika, és kiknek nem.
kiss_balazs
kiss_balazs
– Arra mindannyian emlékszünk, Kiss Balázs 1996-ban az Egyesült Államokban tanult, és nyert az atlantai játékokon. Ő a legkiemelkedőbb, bár jelenleg például a tehetséges 400 méteres gátas, Koroknai Máté tanul a tengerentúlon. A bátyja már végigjárta az utat, és sokat segít neki a tapasztalataival. A szintén gátas Kerekes Gréta is sikeres, igaz, ő egyetemet és edzőt is váltott, úgy került jó helyre. A másik oldalra viszont hadd ne említsek példákat: hosszú listát tudnék összeállítani, de senkit sem szeretnék megbántani. Hiába vonzó, ha két-három amerikai egyetem levelet küld ösztöndíjról, fontos lenne, hogy a fiatal atléták sportszakmai szempontok szerint válasszanak. És hogy felkészítsék őket arra, milyen élet vár rájuk. Fontos volna, hogy ne érezzék úgy, hogy idehaza választani kell a sport és a tanulás között. – Az Egyesült Államokban az egyetem szerves része a sport, a legjobb reklámhordozó. Az amerikaiaknak nagyon komoly megfigyelő, úgynevezett scouting rendszere van, és mindenkit levadásznak. Sokaknak, akár külföldön is, a kiemelkedés lehetősége a sportösztöndíj, míg idehaza ez gyakorlatilag kizárt.

Kerekes Gréta az év elején kétszer is megjavította egyéni legjobbját 60 méter gáton, a stopper most 8,36-ot mutat.

Jelenleg is dolgoznak azon, hogy megfelelő megoldást találjanak a legtehetségesebbnek. Spiriev büszkén beszélt arról, hogy néhány atlétának a közelmúltban döntenie kellett, marad vagy megy. Mindenkinek személyre szabottan teremtették meg a lehetőséget, hogy idehaza folytassák. Ugyanakkor szerinte a teljes megoldás az lenne, ha állami szabályozással is elősegítenék: a sport legyen érték az egyetemi rendszerben.