UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-02-27 19:44

Íme, az új Djokovics

Egy éve Rafael Nadalt, ezúttal pedig Andy Murrayt győzte le. Roger Federer ugyan megállított a dubaji elődöntőben, ám Novak Djokovics önmagát látja benne. Kétség sem fér hozzá: a 18 éves horvát Borna Ćorić előtt nagy jövő áll.

reb A nagy négyes tagjai (a világranglistán elfoglalt sorrendben: Novak Djokovics, Roger Federer, Andy Murray és Rafael Nadal) évek óta uralják a férfi teniszt, ám rendre felbukkan egy-egy fiatal tehetség, akiről kikiáltják, hogy képes lehet megtörni a négy ász uralmát.
borna_coric03
borna_coric03
Mi, magyarok csak titkon reménykedhetünk abban, hogy idővel valamelyik honfitársunkat látjuk a rangsor élén – már az első felében lévő pozícióval is beérnénk. A 16 éves Valkusz Mátéban komoly lehetőség rejlik, ám kérdés, mire viszi a nagyon erős felnőttmezőnyben. Egyelőre a korosztályában versenyez, januárban elődöntőt játszhatott a juniorok között a melbourne-i Australian Openen párosban. Néhány száz kilométerrel délebbre, a csak kicsivel idősebb horvát Borna Ćorić ugyanakkor már a „nagyok” ellen csillogtatja meg a tudását. A most 18 éves sztárjelölt 2013-ban megnyerte a US Opent a juniorok között, de a melbourne-i és a párizsi Grand Slam-en is elődöntőt játszhatott egyesben. Még abban az esztendőben profinak állt, és gyorsan lépett előre a világranglistán: 2014 első hetében már a 301. volt, míg októberben több mint harminc helyet javítva a legjobb százba került (93.). Köszönhette mindezt annak is, hogy a bázeli torna negyeddöntőjében az egyik példaképét (a másik a honfitárs Goran Ivanišević), a spanyol Rafael Nadalt múlta felül. Alig kezdődött el 2015, máris jelezte a pályán, hogy a nagy négyes többi tagjára is vadászik. A dubaji kemény pályás viadal negyeddöntőjében az egyébként pocsékul játszó Andy Murray-nak négy játékot engedélyezett (6-1, 6-3), és minden bizonnyal élete egyik legkínosabb vereségét mérte a világranglista harmadik helyezettjére.
borna_coric02
borna_coric02
Közösségi oldalán nem véletlenül nevezte Ćorić hihetetlen sikernek, amelynek köszönhetően életében másodszor a négy közé jutott ATP 500-as versenyen. Igaz, az elődöntőben már nem tehetett csodát, a svájci klasszis, Federer 6-2, 6-1-gyel küldte haza. Ahhoz képest, hogy a főtáblára is csupán szerencsés vesztesként került fel, igencsak értékes a 180 pont, amit gyűjtött. A hétfői világranglistán várhatóan jóval előbbre jegyzik, mint a jelenleg elfoglalt 84. hely. Ćorić nem szenved önbizalomhiányban. Az indiai ATP 250-es tornán, ahol a svájci Stanislas Wawrinka búcsúztatta, így nyilatkozott. „Amikor jó formában vagyok, Djokovicsra hasonlítok, ha kevésbé, akkor inkább Murray-re.” Később ki is fejtette. „A játékom hasonlít Djokovicséhoz. Jól mozgok, nem hibázok el túl sok labdát, harcosként küzdöm, a fonák az erősségem. Jelenleg a generációm legjobbja vagyok.” S hogy milyen jövő áll a sportággal öt éves korában megismerkedő Ćorić előtt, aki ha nem teniszezne, bokszoló lenne? A világelső szerb Novak Djokovics szavai árulkodjanak erről: „Egyértelműen a világ egyik legnagyobb tehetsége. Nem ijed meg, ha a legjobbak ellen kell játszani. Sokat gyakoroltam vele az elmúlt két-három hónapban, próbálok segíteni neki, mert kicsit önmagamat látom benne. Sose éreztem hasonlót, amikor másokkal edzettem együtt."