UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-02-27 08:51

Kiüti a Hokki a vébét?

Sebők Balázs élt a lehetősséggel, és bizonyította: a felnőttek között is megállja a helyét. Szeretne minél messzebbre jutni a rájátszásban finn Hokki csapatával, jégre lépne a krakkói vb-n is, de a kettő alkalmasint üti egymást...

Pusztai Viola Amikor júniusban beszélgettünk Sebők Balázzsal, éppen újabb kihívás előtt állt. Finn klubja, az első osztályú Oulun Kärpät kölcsönadta a másodosztályú Kajaanin Hokkinak, hogy a szezonban már a felnőttek között szerepelhessen. A húsz éves válogatott csatár nem vallott szégyent: az alapszakasz eddigi meccsein 37 pontot gyűjtve, csapata legjobbjai közé tartozik. – Legutóbb azt mondtad, a tizennégyes a kabalaszámod. Sikerült ezt a mezszámot kapni az új csapatodban? – Már az egyik idősebb játékos birtokolta, így végül a 41-eset választottam.
Sebők Balázs Fotó: Mudra László/MJSZ
Sebők Balázs Fotó: Mudra László/MJSZ
– Gyorsan beilleszkedtél? – Igen. Pár csapattársamat már ismertem korábbról, ami sokat segített az elején. De mindenki elfogadott, tényleg nem volt gond. – Mekkora a különbség a finn U20-as bajnokság és a felnőtt-másodosztály között? – A szezon végéhez közeledve úgy érzem, nagy lépcsőfokot kellett meglépnem. A játék gyorsabb, az ellenfelek ügyesebbek és erősebbek. Így mindig száz százalékot kell nyújtani, ha nem akar bajba kerülni az ember. A terhelés is nagyobb a megszokottnál, heti három meccs ilyen iramban megterhelő, nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is. – Sikerült meglépni az említett lépcsőfokot? – Jól kezdtem a szezont, viszonylag gyorsan felvettem a tempót. November közepétől viszont nagyobb hullámvölgybe kerültem, amiből csak egy hónap után jöttem ki. Azóta rendben van minden, januárban a hónap újoncának is megválasztottak, és eddig a február is jól sikerül. De most jön a rájátszás, ahol igazán a legjobb formámat kell hoznom. – Milyen célokkal vágtál neki a szezonnak? – A célkitűzésem az volt, hogy minél fontosabb szerepkörben és sokat játsszak. Négy meccsel az alapszakasz vége előtt azt lehet mondani, hogy ezt elértem. – Említetted, hogy mentálisan is felkészültnek kell lenned. A hullámvölgyet ennek a hiánya okozta? – Igen, így visszagondolva teljesen a mentális fáradtságnak tudható be. Hirtelen nagy terhelést kaptam, és a válogatott torna miatt pihenni sem volt időm. Egyszerűen nem voltam még akkor eléggé felkészült fejben, hogy a helyzetet megoldjam. Meg kell tanulnom a lehető leggyorsabban átlendülni az ilyen időszakokon.
Sebők Balázs Fotó: Mudra László/MJSZ
Sebők Balázs Fotó: Mudra László/MJSZ
– Mi jelentette a megoldást? – Keményebben kezdtem dolgozni edzéseken,  és ez kifizetődött. Ezáltal lélekben is sikerült felfrissülnöm. – Esett már szó arról, hol töltöd a következő szezont? – Egyelőre nem. Jelenleg a játékra koncentrálok, ráérek az idény után törni a fejem. – A negyedik helyen álltok a bajnokságban, nemsokára kezdődik a rájátszás. Vége lesz az áprilisi, krakkói divízió I/B-s világbajnokságig? – Ha döntőbe jutunk, elképzelhető, hogy lemaradok a vb-ről. Nehéz helyzet, mivel nyilván szeretnék minél messzebbre jutni a rájátszásban, ugyanakkor Krakkóban, címeres mezben játszani is. Meglátjuk, hogy alakul.