UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-02-27 20:25

Megvan az első érem

Az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Mestyanek Máté, Nagy Dávid alkotta párbajtőrcsapat bronzérmet szerzett a maribori kadet Európa-bajnokságon. A leány kardcsapatnak is volt erre esélye, de végül negyedik lett. A fiú tőrözők az ötödik helyen végeztek.

UP-info/PV Háromból  egy − ez a csapatverseny első napjának magyar mérlege a maribori kadet Európa-bajnokságon.  A fiú párbajtőrcsapat bronzot nyert, míg a leány kardozók a negyedik helyen végeztek. A fiú tőrözők ötödikek lettek. Háromból egy − ez a magyarok mérlege a franciák ellen. A fiú tőr- és a párbajtőrcsapat is a negyeddöntőben futott össze a franciákkal. Előbbi – a britek legyőzése után − csupán két asszó erejéig bízhatott a négy közé jutásban, onnantól az ellenfél dominált,  és 45-27-re nyert. A Bellovicz Gábor, Bencze Attila, Frühauf Benjámin, Mészáros Tamás alkotta gárda az 5. helyért vívhatott a folytatásban. A belgák ellen 45-34-re győzött, a románokat 44-42-re múlta felül, így ötödik lett.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Maribor. Fiú tőrcsapat, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:30 (Bellovicz +9, Frühauf +3, Mészáros +3). Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 27:45 (Mészáros -5, Bellovicz -6, Frühauf -7). Az 5-8. helyért: Magyarország-Belgium 45:34 (Bellovicz +8, Mészáros +2, Frühauf +1). Az 5. helyért: Magyarország-Románia 45:42 (Mészáros +5, Frühauf +1, Bellovicz -3). Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Lengyelország, …5. Magyarország (Bellovicz Gábor, Bencze Attila, Frühauf Benjámin, Mészáros Tamás).

Nagy Dávid és Mestyanek Máté Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Nagy Dávid és Mestyanek Máté Fotó: Augusto Bizzi/FIS
A párbajtőrözők bemelegítésként az ukránokkal vívtak. A negyeddöntőben már korántsem volt könnyű dolguk, hiszen jöttek a franciák. Andrásfi Tibor, Bende Bence, Mestyanek Máté és Nagy Dávid viszont vette az akadályt, és 45-42-re nyert. 38-28 – ennyire vezettek az olaszok az elődöntő utolsó asszója előtt, amikor a csapat befejező embere, Nagy Dávid pástra lépett. Nem akármilyen hajrát vágott ki, s nem sok hiányzott ahhoz, hogy már ekkor megszerezzék a magyarok az első érmüket. Pontosan két tus. 45-43-ra nyert az ellenfél. Úgy tűnt, a lengyelek elleni bronzmeccs sima lesz, de ugye ez a jelző ritkán aggatható a vívásra. A magyarok megnyugtató előnyt szedtek össze az első asszókban, ez azonban a hatodikra csaknem elfogyott. Aztán vezettek a lengyelek is, de egynél több tussal nem tudtak meglépni. Nagy az utolsó etapra 38-36-nál vette át a párbajtőrt Andrásfitól, s 38-38 után csupán egy találatot engedélyezett ellenfelének. A magyar csapat 45-39 nyert, és megszerezte a bronzérmet.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Maribor. Fiú párbajtőrcsapat, 25 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:29 (Bende +9, Nagy +9, Mestyanek -2). Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:42 (Nagy +6, Andrásfi +1, Bende 0, Mestyanek -4). Elődöntő: Magyarország-Olaszország 43:45 (Nagy +7, Bende -4, Andrásfi -5). A 3. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:39 (Andrásfi +7, Nagy +5, Mestyanek +1, Bende -7). Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Mestyanek Máté, Nagy Dávid).

A leány kardcsapat Fotó: Augusto Bizzi/FIS
A leány kardcsapat Fotó: Augusto Bizzi/FIS
A leány kardozók mezőnyében csak tizenhárom csapat indult. A Bérzcy Dorottya, Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Papp Borbála alkotta magyar  erőnyerőként a nyolc között kezdett a lengyelekkel,  és szoros küzdelemben, 45-43-ra nyert. Az elődöntőben a franciák ellen kellett volna kivívnia a döntőbe jutást, de a meccs tulajdonképpen már az első két asszóban eldőlt az ellenfél javára. A lányok végig futottak az eredmény után, de nem érték utol a vetélytársat. Pedig Kern Bianka az utolsó előtti asszó előtt 40-35-re felhozta a csapatot. Bérczy Dorottya az egyéni verseny nyolcaddöntőjében bravúrral búcsúztatta Querolit, most azonban a francia lány csupán egy tust engedélyezett neki, míg ő bevitte a győzelemhez szükséges maradék ötöt. 45-36 lett a vége. Jött a bronzmérkőzés az olaszok ellen, amelyen a magyar lányok az ötödik asszó után 25-17-re vezettek. Papp Borbála viszont a hetediket 30-26-os hátrányban vette át. Elképesztően nagyot víva 35-31-re fordított, de Kern Bianka hiába harcolt, ahogy a társak kérték tőle, nem tudta megtartani az előnyt. Bérczy Dorottya zárt, s 43-43-ig fej-fej mellett haladtak Lucarinivel, ám ez után csak az olasz talált, és 45-43-ra behúzta a meccset. Maradt a negyedik hely.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Maribor. Leány kardcsapat, 13 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:43 (Papp +5, Kelecsényi 0, Bérczy -1, Kern -2). Elődöntő: Magyarország-Franciaország 36:45 (Kern +11, Bérczy -5, Kelecsényi -6, Papp -9). A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 43:45 (Papp +11, Bérczy +2, Kelecsényi -5, Kern -10). Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Bérczy Dorottya, Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Papp Borbála).