UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-02-28 12:29

Fehér Miklós nyomdokain

Együtt focizhat gyerekkori példaképeivel, és megdöntheti Fehér Miklós rekordját, aki annak az akadémiának a névadója, melyben három éve pallérozódik. Szabó Levente még csak 15 éves, de már az NB I küszöbére lépett.

Nagy-Pál Tamás Szabó Levente (címlapfotó: eto.hu) személyében nemrég mindössze 15 éves támadó mutatkozott be edzőmérkőzésen a Győri ETO-ban. Ez külföldön sem mindennapi dolog, nem hogy hazánkban, ahol 20 feletti játékosokat is csupán tehetségeknek tartunk még. Olvasóink most megismerkedhetnek a jövő reménységével.
Szabó Levente
Szabó Levente
„Apukám vitt el hat évesen Sárszentmiklóson edzésre. Utána Székesfehérvárra kerültem a Főnixbe, három éve pedig a Fehér Miklós Akadémián vagyok. Nagyon jó itt az élet, hiszen mindent összehangoltak a focival. A kollégiumban is remek a hangulat. Egyedül jöttem a nagyvárosba, de csak az első hetet viseltem rosszabbul, azóta már nincs honvágyam.” A januári alapozást már a felnőttkerettel kezdte meg. „Most már sikerült belejönnöm, de az elején nagyon fárasztó volt. Teljesen más a játékritmus, jobb erőnlét kell, sokkal többet futunk, mint az utánpótlásban. A társak gyorsan befogadtak. Voltak külön csapatépítő találkozások is, ahol beavattak minket. Nemcsak nekünk, fiataloknak, hanem az újaknak is énekelniük kellett például. Elég jól sült el.” Szabó elárulta: újdonsült csapattársai között vannak olyanok, akikre nemrég még példaképként tekintett. „Priskin Tamást és Rudolf Gergelyt is figyelem már kiskorom óta. De ez nem okozott gondot, kezelni tudtam a helyzetet, magamat adtam már az első edzésen is.”
Szabó Levente2
Szabó Levente2
Aztán következtek az edzőmeccsek, melyek során kétszer is beállhatott. „Rendkívüli megtiszteltetés, hogy ennyire fiatalon játszhattam a felnőttek között. Az első meccsen tíz percet kaptam, a másodikon már fél órát. Amit lehetett, megtettem. Az idősebbektől is azt a visszajelzést kaptam, hogy jól mozogtam a pályán. De az látszott, hogy fizikálisan még van hova fejlődnöm, hiszen a felnőttek izomzata azért teljesen más.” Kérdésünkre elmondta: jól érzi a kaput, technikás, gyors játékos. Viszont a már említett fizikumán, a fejjátékán és a dinamikáján is szeretne még javítani. „Az edzéseken mindent megteszek, mindig száz százalékot nyújtok. Előbb-utóbb meg kell, hogy legyen a gyümölcse, és betesz az edző a csapatba. Miriuta László egyébként remek szakember: hajtós és maximális koncentrációt vár el. Ugyanakkor megtalálja velünk a közös hangot.” A támadó egyelőre az NB I-ben csak kerettag, az NB III-as gárdában játszik, illetve, ha szükség van rá, a korosztályos csapatban, hiszen még az U16-ba is befér… Ha viszont élvonalbeli debütálásra még szeptember előtt sor kerül, akkor az akadémia névadójának, a tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miklósnak a győri rekordját adja át a múltnak, aki 16 évesen és három hónaposan debütált az élvonalban. „Különleges motiváció, hogy legendás játékos rekordját dönthetném meg.”