UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-02-28 20:18

Végszóra ezüst és bronz

A leány párbajtőrcsapat ezüstérme és a tőrcsapat bronza zárta a maribori kadet Európa-bajnokságot. A fiú kardozók éppen csak lemaradtak a dobogóról, negyedikek lettek.

UP-info/PV Két éremmel zárták a magyarok a kadetek viadalát a maribori Európa-bajnokságon. A Fekete Laura, Ladányi Nelli, Nagy Kinga, Szőke Sára alkotta párbajtőrcsapat ezüstöt, a leány tőrcsapat − Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka, Hajas Nóra – bronzot nyert. A fiú kardegyüttes – Darkó Botond, Mészáros Balázs, Nagy Martin, Urbán Ádám – negyedik lett.
A leány párbajtőrcsapat Fotó: Auguso Bizzi/FIS
A leány párbajtőrcsapat Fotó: Auguso Bizzi/FIS
A leány párbajtőrözők csaknem búcsúztak a nyolc között. Az utolsó asszóra fordulva még Izrael vezetett 34-31-re. Nagy Kinga viszont behozta a hátrányt, és 44-44-nél is jól döntött, ami a 45-44-es győzelem mellett a négy közé jutást jelentette. A döntőért az oroszokat kellett legyőzni, ami könnyebben ment, mint gondoltuk. Az ellenfél 5-2-re vezetett, de a meccsen utoljára, így Fekete Laura, Ladányi Nelli, Nagy Kinga és Szőke Sára 45-39-re nyert, és már ekkor tudta: érmet szerzett az Eb-n. A kérdés csak az volt: aranyat vagy ezüstöt? A válaszra nem kellett sokat várni – hacsak nem számoljuk az elődöntő és a döntő között eltelt röpke négy órát −, hiszen az olaszok nem hagytak kétséget a felől: ők a jobbak. S hogy mennyivel? 45-28-ra nyertek. A párbajtőröző lányok így is a kadetek legjobb eredményét érték el az ezüstéremmel.

Leány párbajtőrcsapat, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:30 (Nagy +9, Szőke +6, Fekete +1, Ladányi -1). Negyeddöntő: Magyarország-Izrael 45:44 (Nagy +3, Fekete 0, Szőke -2). Elődöntő: Magyarország-Oroszország 45:39 (Nagy +5, Fekete +5, Szőke -4). Döntő: Magyarország-Olaszország 28:45 (Fekete 0, Ladányi -5, Szőke -6, Nagy -6). Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Fekete Laura, Ladányi Nelli, Nagy Kinga, Szőke Sára, válogatott edző: Plásztán Attila, edzők: Kőrösi László, Szatmári Edina, Patócs Béla, Halla Péter), 3. Oroszország.

Az olaszok meg a csapatküzdelmek során csupán a leány tőrözők között nem léphettek dobogóra (három aranyat nyertek), de ne szaladjunk ennyire előre.
A leány tőrcsapat Fotó: Augusto Bizzi/FIS
A leány tőrcsapat Fotó: Augusto Bizzi/FIS
A magyar leány tőrcsapat tagjai már az elődöntő előtt sem őriztek szép emlékeket a németekről. Az egyéni versenyben Tóth Janka Wernertől, Pásztor Flóra Eberttől kapott ki a negyeddöntőben.  A csapatverseny elődöntőjében – a nyolc között a britek magabiztos legyőzése után − jöhetett volna el a visszavágás ideje, de az ellenfél már az elején tetemes előnyre tett szert. A mérkőzés közepén még így is vezettek egyszer a magyar lányok, s befejező emberként Pásztor ugyanúgy küzdött Eberttel, mint egyéniben, ez azonban csak arra volt elég, hogy a 45-43-as, szoros eredmény szülessen. Az olaszok elleni bronzmérkőzésen nem volt kérdés, kié lesz az érem, csak az, mekkora különbséggel. Kondricz Kata, Pásztor Flóra és Tóth Janka magabiztosan vívott (Hajas Nóra a pást mellől buzdította a társakat), és 45-34-re nyert.

Leány tőrcsapat, 14 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:28 (Pásztor +6, Hajas +4, Kondricz +4, Tóth +3). Elődöntő: Magyarország-Németország 40:45 (Kondricz 0, Pásztor -2, Tóth -3). A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 45:34 (Pásztor +11, Kondricz +3, Tóth -3). Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Németország, 3. Magyarország (Hajas Nóra, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka, válogatott edző: Kiss Tibor, edzők: Szirmai Benedek, Marco Goncalves, Beliczay Sándor, Gátai Róbert).

Ha már a szurkolásról esett szó, a lányok a bronzmeccs előtt nagyon drukkoltak a fiú kardcsapatnak. Úgy tűnt, Darkó Botondnak, Mészáros Tamásnak, Urbán Ádámnak és Nagy Martinnak nem sok esélye van az elődöntőben a franciákkal szemben, de ezt a fiúk cáfolták. Korábban a nyolcad- és a negyeddöntőben a románokat, illetve a sokkal esélyesebb ukránokat (a hatodik pár után 30-20-ra vezettek, Urbán 13-5-re viszont nyerte a hetedik asszót) is 45-43-ra győzték le, így izgalmakból a négy közé jutásig sem volt hiány.
A fiú kardcsapat Fotó: Augusto Bizzi/FIS
A fiú kardcsapat Fotó: Augusto Bizzi/FIS
A franciák ellen Darkó lépett utoljára pástra 40-36-os hátrányban, de nem sokkal később már 42-42 állt az eredményjelzőn. Kár, hogy ezután csak Soler talált, és a sors hiába adott újabb esélyt 45-42 után is – Darkó ekkor vette észre, hogy a gép nem jelez találatot, ha megszúrja ellenfelét −, az eredmény az utolsó tus megismétlésével is ugyanaz maradt: elúszott a döntő. A bronzmeccs sem úgy alakult, hogy közben nyugodtan eszegethette volna az ember a földimogyorós puffancsot. Azaz egészen a hajráig igen, ugyanis a magyar fiúk ekkor érték utol az olaszokat. Sőt, Nagy Martin 40-39-es előnnyel adta át a kardot Darkónak. 44-44, egy tus döntött, de nem a magyarok javára, így a kardcsapat a negyedik helyen végzett.

Fiú kardcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Románia 45:43 (Darkó +8, Mészáros -1, Urbán -1, Nagy -4). Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:43 (Urbán +6, Darkó -1, Mészáros -3). Elődöntő: Magyarország-Franciaország 42:45 (Urbán +1, Darkó -1, Mészáros -3). A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 44:45 (Darkó +5, Urbán +1, Nagy -2, Mészáros -5). Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Darkó Botond, Mészáros Balázs, Nagy Martin, Urbán Ádám).

A kadetek egy ezüst- és két bronzéremmel zárták az Európa-bajnokságot, vasárnaptól a juniorok lépnek pástra Mariborban.