UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-03-01 21:45

Márton Anna ismét Európa-bajnok

Márton Anna megvédte junior Európa-bajnoki címét, megszerezte a maribori kontinensbajnokság első magyar aranyérmét. Dósa Dániel sem volt messze a győzelemtől, végül ezüstöt nyert.

UP-info/PVMárton Anna az Európa-bajnokság előtt azt mondta: miután tavaly nyert, így egyértelműen az aranyért megy Mariborba. Aki csak a legjobb tizenhattól követte az MTK kardozójának küzdelmét, azt gondolhatja, nehezen fogható thrillerhez. De aki látta a 32 között vívott asszóját is, az ebben nem is olyan biztos.
Márton Anna az aranyéremmel Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Márton Anna az aranyéremmel Fotó: Augusto Bizzi/FIS
De itt még álljunk meg egy szóra a többiek mellett. Mihalik Nóra – aki Kelecsényi Mirabella kézsérülése után került a csapatba − nem jutott főtáblára. Papp Borbála és Záhonyi Petra erőnyerőként a csoportkör után a 32-es táblán folytatta. Mindketten magabiztosan vezettek, úgy tűnt, semmi sem gátolhatja meg őket abban, hogy bejussanak a tizenhat közé. Kivéve az olasz Passarót és az ukrán Zalevszkát. Mindketten 15-14-re nyertek, előbbi 14-10-ről, utóbbi 13-9-ről fordítva. De vissza Pankához – ahogy becézik −, aki a jeruzsálemi Eb-hez hasonlóan a 32 között ismét a francia felnőttválogatott Brunet-vel került szembe. Amikor az ellenfél 9-6-ra vezetett, bizony meghűlt ereinkben a vér, még úgy is, hogy vívásban láttunk már nagyobb hátrányból is meccset megfordítani. Aztán egészen sima lett (simább, mint a tavalyi 15-14). 15-10. Onnan meg már ment minden, mint a karikacsapás. Bosszúságot talán csak az elődöntőben az orosz Bászta okozott Gárdos Gábor tanítványának, de a 15-12-es asszó közel sem volt szoros. Az Obvinceva elleni döntő meg pláne nem, és már rég véget ért volna, ha az orosz nem cserélgeti másodperceként a kardját. Így sem kerülhette el a végzetét: Márton Anna 15-6-ra nyert, megvédte junior Európa-bajnoki címét, és megszerezte a magyarok első aranyérmét Mariborban.

Női kard egyéni, 49 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 6 győzelem/0 vereség Záhonyi Petra 4/2, Papp Borbála 4/2 (továbbjutottak), Mihalik Nóra 1/5 (kiesett). A 16 közé jutásért: Márton-Brunet (francia) 15:10, Záhonyi-Zalevszka (ukrán) 14:15, Papp-Passaro (olasz) 14:15. Nyolcaddöntő: Márton-Palczynska (lengyel) 15:7. Negyeddöntő: Márton-Bolsakova (orosz) 15:5. Elődöntő: Márton-Bászta (orosz) 15:12. Döntő: Márton-Obvinceva (orosz) 15:6. Végeredmény: 1. Márton Anna (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), 2. Obvinceva (orosz), 3. Bászta (orosz) és Queroli (francia), …19. Záhonyi Petra, ...23. Papp Borbála, ...42. Mihalik Nóra.

A tavalyi Eb-bronzérmes Németh András a felnőtt országos bajnokságon azt mondta Dósa Dánieről, hogy idén minden bejön neki, bármit csinál. Ezt a junior Világ Kupákon elért eredmények is alátámasztották, amelyekből azért lehetett következtetni arra, hogy a Törekvés SE tőrözője jó formában lesz a junior Eb-n.
Dósa Dániel az ezüstéremmel Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Dósa Dániel az ezüstéremmel Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Míg a többiek már a verseny elején elbúcsúztak a további küzdelmektől – Insperger Sámuel a 64, míg Mészáros Tamás és Németh András a 32 között – addig Beliczay Sándor tanítványa könnyedén nyerte a meccseit. Először a negyeddöntőben a francia Auchlin okozott neki kisebb gondot, de ez is csak azt jelentett, hogy ellenfél 9-3-as hátrányból 9-7-re zárkózott. A végén azonban 15-10-re nyert a magyar. 7-2-ig úgy tűnt: az elődöntő izgalommentes lesz. De nem úgy történt. A francia Chastanet feljött 7-7-re, hogy aztán 13-10-nél már nála legyen az előny. Dani azonban nem hagyta veszni a döntőt, 14-13 után egyenlített, majd bevitte a győzelmet érő tust. Az olasz Rosatelli egészen könnyedén nyert 15-7-re az elődöntőben a dán Dahlin ellen, a fináléban ráfért volna némi izgalom. Igaz, az asszó elején ez meg is adatott neki, hiszen 5-2-es hátrányban volt. A következőt viszont inkább az okozta – és a magyaroknak −, hogy Dósa októberben megsérült bokája rendben legyen, miután a földre rogyott és ápolni kellett. Felállt, és 8-6-ról gyorsan egyenlített, de többre már nem futotta: az olasz 15-10-re behúzta döntőt. A magyar tőröző így is pályafutása és a fegyvernem elmúlt időszakának legjobb eredményét érte el a junior Eb-ezüsttel.

Férfi tőr egyéni, 82 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Németh András 4/2, Mészáros Tamás 3/3, Insperger Sámuel 2/4 (valamennyien továbbjutottak). A  32 közé jutásért: Dósa-Galuasvili (grúz) 15:5, Németh-Gunes (török) 15:6,  Mészáros-Sztepura (ukrán) 15:10, Insperger-Végh (szlovákiai) 12:15. A 16 közé jutásért: Dósa-Cegielski (lengyel) 15:6, Németh-Végh (szlovákiai) 12:15, Mészáros-Sido (francia) 8:15. Nyolcaddöntő: Dósa-Berg (dán) 15:7. Negyeddöntő: Dósa-Auclin (francia) 15:10. Elődöntő: Dósa-Chastanet (francia) 15:14. Döntő: Dósa-Rosatelli (olasz) 10:15. Végeredmény: 1. Rosatelli (olasz), 2. Dósa Dániel (edző: Beliczay Sándor, válogatott edző: Marco Goncalves), 3. Chastanet (francia) és Dahlin (dán), …21. Németh András, …31. Mészáros Tamás, …55. Insperger Sámuel.