UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-02 08:16

Egy marék pénz

A FIFA tovább szigorította a kiskorú labdarúgók nemzetközi átigazolására vonatkozó szabályokat, most már tíz éves kor felett is különleges engedély kell hozzá. A FIFPro szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy a gyerekek boldogsága fontosabb egy marék pénznél.

Nagy-Pál Tamás A játékosok érdekeit védő egyesület (FIFPro) arról számolt be, hogy jelentős változást vezetnek be a gyermeklabdarúgók nemzetközi szerződtetésének szabályozásában. Teszi mindezt a FIFA annak érdekében, hogy az eddiginél jobban védje a kiskorú tehetségek érdekeit.
Martin Odegaard1
Martin Odegaard1
Konkrétan arról van szó, hogy március elsejétől kezdve nemzetközi átigazolás esetén már nem 12, hanem 10 éves kortól lesz kötelező beszerezni a Nemzetközi Transzfer Igazolást (ITC). Ezt csak a FIFA állíthatja ki, ami azt jelenti: adott ország szövetségének minden átigazolás esetében engedélyt kell kérnie a nemzetközi szervezettől. Ha az úgy találja, hogy a kiskorú jogbiztonságát nem fenyegeti veszély, akkor kiadja az ITC-t, és már 18 éves kora előtt is külföldre igazolhat. Ellenkező esetben meg kell várnia, amíg nagykorú lesz, vagy amíg nem kap máshonnan ajánlatot, amelyet szintén megvizsgálnak. Ezen felül a FIFA arra is felhívja a figyelmet, hogy a nemzeti szövetségek hatáskörébe tartozik az ennél fiatalabb játékosok regisztrációja, vagyis kötelesek ellenőrizni és biztosítani a palánták jogbiztonságát. A FIFPro már 2013-ban jelezte a szervezetnek, hogy sürgősen csökkenteni kell a 2009-ben bevezetett ITC-korhatárt, ugyanis világszerte rohamosan nő a 12 évnél fiatalabb játékosok külföldre igazolásának a száma. „Egyértelműen kimutatható, hogy mindez akkor kezdődött, amikor bevezettük az ITC-szabályt – árulta el Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára. – Éppen ezért elkerülhetetlenné vált, hogy gátat szabjunk olyan emberek tevékenységének, akiknek kizárólag a profit lebeg a szemük előtt és elfelejtik: mindeközben gyerekek életével és sorsával játszanak. Üdvözöljük a FIFA döntését, de egyben azt is elvárjuk, hogy munkájával hozzájáruljon az intézkedés sikeréhez.”
ovifoci
ovifoci
A FIFPro a javaslatát arra alapozhatta, hogy tíz évnél fiatalabb gyerekekkel már sokkal óvatosabban járnak el a játékosügynökök és a klubok a nagyobb rizikó miatt, hiszen ennyire fiatalon még lehetetlen megjósolni, kiből milyen labdarúgó válik. A veszély persze még messze nem hárult el, ugyanis a szervezet szerint az ügynökök továbbra is keresik a kiskapukat. Szeretnék, ha a FIFA keményen ellenőrizné a nemzeti szövetségeket: tíz évesnél fiatalabb játékosok külföldre igazolására csak nagyon kivételes esetben adjanak engedélyt. „Tudatosítani kell mindenkiben, hogy a gyermekfutballban nincs helye az üzletnek és a profi szemléletnek. Ezeknek a kisgyerekeknek ilyenkor még a megszokott környezetükben kell fejlődniük. A kluboknak, az ügynököknek, de még a szülőknek is meg kell érteniük, hogy a gyerekek élete és boldogsága sokkal többet ér egy marék pénznél” – tette hozzá a főtitkár.