UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-03 23:07

Német szaktekintély utánpótlásunk élén

Az MLSZ hároméves szerződést kötött Dárdai Pál német felfedezőjével, Berndt Storck-kal. A szakembert utánpótlás-sportigazgatónak szerződtették, feladata lesz többek között a teljes magyar utánpótlás-futball fejlesztése.

UP-info Kétségtelenül nem az a nap híre, hogy az U17-es fiúválogatott – dicséretes módon – 2-0-ra legyőzte felkészülési meccsen Finnországot. Sokkal inkább az, hogy a labdarúgó-szövetség 2015 márciusától három évre Bernd Storckot nevezte ki utánpótlás-sportigazgatónak. Storck– Az ötvenkét éves éves német szakember feladatai közé tartozik a magyar utánpótlásfutball egészének fejlesztése, a Double Pass vizsgálati eredményeinek felhasználásával elkészült utánpótlásképzés-koncepció gyakorlati végrehajtása, az akadémiai rendszer működésének szakmai felügyelete és koordinálása, valamint az A-válogatott szakmai támogatása – vázolta az MLSZ Storck feladatkörét. A szövetség felkészült, széles látókörű, nemzetközileg elismert szakembert kért fel a munkára, aki játékosként a Bochumot és a Borussia Dortmundot erősítette, majd 1996 és 2002 között a német Hertha BSC másodedzője volt. Ezt követően a a Wolfsburg, a Partizan Beograd és a Borussia Dortmund edzői stábjában vállalt munkát.  Ezután, 2008 és 2010 között Kazahsztánban dolgozott, előbb az FK Almati és az U21-es válogatott edzőjeként, majd szövetségi kapitányként, 2012 és 2014 között pedig a görög Olympiakosz Pireusz U21-eseit gardírozta. A Herthában együtt dolgozott Dárdai Pállal, aki jelenleg a magyar válogatott szövetségi kapitánya és a német Bundesliga-együttes megbízott vezetőedzője. Storck volt az, aki 1996-ban kiszúrta Dárdait az egyik utánpótlás-válogatott meccsen, és javasolta a főnökének, Jürgen Röbernek, hogy szerződtesse. A történet ismert, az egyesület legendás alakja lett a szenvedélyes magyar futballista.

A szövetség a keddi elnökségi ülésén elfogadta a jövő évi megyei és utánpótlás versenykiírásokat. A szervezet intézkedéseket és egyeztetést tervez a klubokkal közösen annak érdekében, hogy tovább javuljon a szurkolók kiszolgálása. Az elnökség az elmaradhatatlan infrastruktúra-fejlesztés mellett az utánpótlás-képzést, illetve a minden területre kiterjedő szakmai megújulást tekinti a magyar futball legfontosabb stratégiai fejlesztési területeinek. A 2014-ben felállított ad hoc bizottság munkáját az MLSZ Utánpótlás Tanácsadó Testülete (UTT) folytatta, amely modernizálta az utánpótlás versenyrendszerét annak érdekében, hogy az elitképzés során kiválasztott tehetségek folyamatos versenyhelyzetben erősödve fejlődhessenek.