UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-03-04 08:45

Három a magyar igazság

Ütőképes, javarészt várhatóan teremkosarasokból álló magyar válogatott szerepelhet június elején Debrecenben az U18-as 3x3-as világbajnokságon. A viadal nagy lökést adhat a kosárlabda egyébként is sikeres hazai szakágának.

reb Ha Európában vagy a világon visszalép valamelyik úszóesemény házigazdája, a nemzetközi szövetség bizton számíthat Magyarország beugrására. Tavaly ősszel a kosárlabdázók is utánozták a "vizeseket", hiszen miután Tunézia nem vállalta az U18-as korosztály 3x3-as világbajnokságát,  a hazánk kapta meg az idei vb rendezés jogát.
leanycsapat03_szalmas_peter
leanycsapat03_szalmas_peter
A június 5-7-én, Debrecenben sorra kerülő viadaal színvonalas felvezetésnek is beillik a magyar-román közös rendezésű női felnőtt Európa-bajnokság elé, ám a szakág vezetői ennél jóval többre vágynak. – A háromszor hármas magyar fiú és a leány kosarasok is a világranglista harmadik helyén állnak – mondja Mészáros Lajos, a szövetség utánpótlás szakmai koordinátora. – Természetesen bármelyik világesemény jelentős lökést ad az adott sportágnak, ám mi jelenleg issikeresek vagyunk ebben a szakágban. A jó helyezésnek köszönhetően kapott mindkét válogatott– az utolsó utáni pillanatban – indulási jogot  a nandzsingi ifjúsági olimpiára, s mint ismert, a lányok a negyedik helyet szerezték meg.

A streetball remekül fejleszti a játékosokat. Az edzőnek fontos szerepe van a felkészítésben, ám a meccsen már tehet semmit, így a kosarasokat még inkább önálló gondolkodásra, cselekvésre, kreativitásra készteti. A játék sokkal pörgősebb, tizedmásodpercek alatt kell védekezésről támadásra átállni, és fordítva, ennek köszönhetően nő a döntésgyorsaság. A nemzetközi szövetség, a FIBA szeretné elérni, hogy 2020-tól már az olimpia programján is helyet kapjon a szakág.

A hazai világversenyen a leányok az esélyesebbek a jó szereplésre. Mészáros úgy látja – senkit sem lebecsülve –, hogy ebben mezőnyben valamivel könnyebb érvényesülni, kisebb a harc, mint a fiúk között. Ráadásul a lányok fantasztikus évet zártak tavaly az utánpótlásban. Ezért aztán a Földi Attila vezette társulattól remélhető, hogy az élvonalban végez, míg a Szarvas Gábor tanítványaitól az erős középmezőny elérése is szép teljesítmény lenne.
labda_kosar_szalmas_peter
labda_kosar_szalmas_peter
A szövetség célja, hogy ütőképes válogatottal álljon ki a hazai világeseményre, így várhatóan ismét a terem legjobbjai kapnak lehetőséget. Nandzsingban is így volt, ahol a keretbe bekerült például az U17-es világbajnoki harmadik, valamint U18-as B divíziós Eb-győztes Aho Nina és Nagy Dorottya. A lányokra sűrű nyár vár a korosztályukban, s az sem nem elképzelhetetlen, hogy egyik-másik tehetségre az új-régi szövetségi kapitány, Stefan Svitek is számít a kontinenstornán, így a versenyeztetés felvet kérdéseket. – Akárcsak tavaly, ebben az esztendőben is komoly, összehangolt szakmai munkát kíván, hogy a lányok mindegyik versenyen képesek legyenek helytállni. 2014-ben ezt eredményesen sikerült megoldani, hiszen többen is dupláztak, vagy akár három megméretésen is indultak, Hiszem, hogy az  idén sem lesz gond.

U18-as, 3x3-as világbajnokság, Debrecen, június 5-7. A tornára kvalifikált férfi csapatok: Andorra, Argentína, Brazília, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Guatemala, Magyarország, Indonézia, Kazahsztán, Litvánia, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Puerto Rico, Románia, Oroszország, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Uruguay, USA és Vietnam. A tornára kvalifikált női csapatok: Andorra, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kína, Taipei, Csehország, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Németország, Guam, Magyarország, Indonézia, Izrael, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Spanyolország, Svájc, Szíria, Tunézia, USA és Venezuela.