UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-05 13:30

Nem diktál, segít

Felismerhető és eredményes játékstílus kialakítására törekszik a szövetség új sportigazgatója. Bernd Storck a teljes magyar utánpótlást felügyeli, de segíteni szeretne, nem beleszólni mások munkájába. Látott Telkiben tehetséges fiatalokat is, akik szerinte néha túlmotiváltak. Dárdai Pállal is kapcsolatban lesz a német szakember.

UP-info Nemrég beszámoltunk róla, hogy az MLSZ a német Bernd Storckot (címlapfotó: mlsz.hu) nevezte ki a Nyilasi Tibor menesztése óta betöltetlen sportigazgatói posztra. A Dárdai Pál szövetségi kapitány felfedezőjeként aposztrofált szakember legfontosabb feladata az utánpótlás felügyelete lesz. Telkiben személyesen is bemutatkozott a sajtó képviselőinek.
Bernd Storck1
Bernd Storck1
Pályafutásával kapcsolatban elmondta: huszonhét évesen, sérülés miatt hagyta abba az aktív labdarúgást és rögtön edzősködni kezdett. Bundesliga-csapatok után Kazahsztán felé vette az irányt, ahol a válogatott mellett az utánpótlásban is dolgozott, legutóbb pedig a görög Olimpiakosz sportigazgatójaként tevékenykedett. Ezután tért át itteni feladataira. „A-tól Z-ig felügyelem a magyar utánpótlást. Különösen nagy ráhatásom lesz az akadémia rendszerre is. A teljes országban ki kell építenünk a megfelelő infrastrukturális hátteret. Vannak már akadémiák, de a további helyszíneken is fontos a felzárkózás. Ahogy a tehetségek felkutatása is, ezért igyekszem a legtöbb csapaton rajta tartani a szemem, hogy megtaláljam a magyar futball értékeit. De ez nem azt jelenti, hogy a klubok utánpótlásában vagy az akadémiák mindennapi munkájában részt veszek. Azt tudom, hogy a szövetség részéről tavaly már nagyon kedvező folyamatok kezdődtek el, amelyek az előrelépést segíthetik elő. Nem akarok megmondó ember lenni, nem célom senkinek sem beleszólni a munkájába. Segíteni szeretnék, nem diktálni.” Storck hozzátette: felfogása szerint az edzőnek pedagógusnak is kell lennie, aki példát mutat a labdarúgóknak és tanítja őket. „Fontos,  hogy a fiatalok mentálisan is erősek legyenek. Ne csak a képességeiket fejlesszük, hanem például a fizikai állapotukra is figyeljünk. Emellett jól felismerhető játékstílusra van szükség, amely persze eredményes is.” Újságírói kérdésre válaszolva beszélt a korosztályos válogatottakról, hiszen már több mérkőzést is látott élőben. Például az U18-as gárda olaszok elleni 4-0-s zakóját, illetve az U17-esek finnek elleni sikerét. „Nagyon jó képességű fiatalok is vannak, akik szeretnének jól teljesíteni, odateszik magukat, nem húzzák vissza a lábukat. De mint mondtam, a stílust még ki kell alakítani. A tizenhét évesekkel beszéltem is már, mert ők most a legfontosabbak, hiszen hamarosan az Eb-ért játszanak. Azt láttam, hogy néha már túlmotiváltak, a hév elviszi őket. Lényeges, hogy tiszta fejjel döntsenek.” Az újdonsült sportigazgatót Dárdai Pállal való kapcsolatáról is kérdezték, akivel a Hertha másodedzőjeként dolgozott együtt. „Szakmai véleményt jobban szeretek a saját benyomásaim alapján kialakítani, elsősorban erre hagyatkozom, nem arra, amit esetleg tőle vagy mástól hallok. A legfőbb feladatom az utánpótlás terelgetése, ami bár nem a felnőtt válogatotthoz köthető, kapcsolatban leszek a kapitánnyal. Még nem véglegesített, hogy mennyi közöm lesz a nemzeti tizenegyhez. Fontos, hogy kommunikáljunk." A 52 éves szakember végül elárulta: tudja milyen fába vágta a fejszéjét. „Rajtam verhetik el a port a korosztályos válogatottak kudarcai miatt. Ha viszont minden rendben lesz, akkor már itt sem leszek. A szerződésem három évre szól, úgyhogy bőven van időm. Persze az is lehet, hogy közben elfogy…”