UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-03-05 11:44

Nyerő lépés

A sakk fejleszti az intelligenciát, edzi az agyat és javítja a teljesítményt. A spanyol szocialista párt hívta fel a parlamentben a politikusok figyelmét a sakkoktatás bámulatos hatásaira. Most pedig kötelező tantárgy lesz a nevelési programban.

gepnarancs.hu/UP-info A baloldaltól a jobboldalon át a különböző nacionalistákig Spanyolországban mindenki egyetért abban, hogy kérjék a konzervatív kormányt: anyagilag sürgősen dotálja az egész országban az oktatási intézményeket, hogy a szükséges sakk-készleteket beszerezhessék.
sakk_matt_patt_kep1
sakk_matt_patt_kep1
Az Európai Parlament már három évvel ezelőtt nagy többséggel megszavazott egy ilyen „ajánlást” az Európai Unió tagországai számára. A javaslat azokra a kutatásokra hivatkozik, amelyeket Németországban és más országokban folytattak, s amelyekből kitetszett, hogy a sakkozó tanulók iskolai teljesítménye átlagban 17 százalékkal növekedett. Barcelonában a katalán kormány tudományos felmérést indított a sakk pedagógiai előnyeiről. Szakértők szerint ennek a játéknak a bevezetése az iskolai tananyagba fejleszti az intelligenciát, javítja az eredményeket a matematikában és az olvasásban, s éppen ez az a két terület ahol a Pisai jelentés szerint a legnagyobbak a spanyol gyerekek hiányosságai. Pablo Martin szocialista képviselő arra emlékeztetett, hogy a sakk „növeli a stratégiai képességet, erősíti az emlékezetet, megtanít döntéseket hozni nyomás alatt és fejleszti a koncentrációs képességet, s mindezt nagyon olcsón”. A Néppárt képviselője szerint a sakk „a nevelés izgalmas sport tantárgya”, a baszk nacionalisták pedig „a jövő számára szükséges stratégiai befektetésről” beszélnek. A tenerifei egyetem tanulmánya megállapítja, hogy a sakk nemcsak a kognitív, hanem az emocionális intelligenciát is fejleszti. Az iskola azonban nem az egyetlen terület a sakkozás tapasztalatainak alkalmazásában. Nagyon jelentős kutatások szerint a sakkozás „észtorna”, amely késlelteti az agy megöregedését, így fékezi az Alzheimer kor kifejlődését is. Hasznosan alkalmazható a hiperaktív gyerekek kezelésében, az autisták és a szupertehetségek esetében, valamint a drogfüggők rehabilitációjában. Hazánkban a Diósgyőr labdarúgó-csapatánál is felfedezték nemrég a sakk pozitív hatásait, a tervek szerint szeptemberben indul a játékosoknak az oktatás, melyről ITT írtunk.