UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-03-06 14:38

Eb-mez a macira

A 16 éves Kiss Virág a legfiatalabb játékos Štefan Svitek női kosárlabda szövetségi kapitány Európa-bajnoki bő keretében. A kimagaslóan tehetséges center nem sok esélyt lát a válogatottba kerülésre, de mindent megtesz érte.

reb Ahogy korábban a zuhanyhíradó is előrejelezte, az újdonsült szövetségi kapitány, Štefan Svitek számít a fiatalokra, és többen is helyet kaptak a júniusi, magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságra készülő 24 fős keretben. Noha akár az U17-es világbajnokságon szereplő gárda több tagja is eséllyel pályázhatott a meghívóra, közülük egyedül a PEAC-Pécs centerét, Kiss Virágot érte a megtiszteltetés. A mezőnyből nem csupán a magasságával, hanem tehetségével is kiemelkedő 16 éves játékossal beszélgettünk:
kiss_virag_fiba7
kiss_virag_fiba7
– Hallottam, hogy esetleg utánpótláskorú játékost is meghív a kapitány, de őszintén szólva nem számítottam arra sem, hogy ennyire fiatalítják a felnőttválogatottat. Nagyon meglepődtem, amikor kiderült, hogy bekerültem a bő keretbe, hiszen kevesen kapnak ebben a korban ekkora lehetőséget. Van bennem némi félsz, hogy az idősebb társak hogyan néznek rám, mit keresek ott ennyire fiatalon, bár nem hiszem, hogy ebből gond lesz. A tavalyi U17-es vb-n az All Star-csapatba is beválasztott kosaras reálisan nézve nem sok esélyt lát arra, hogy helyet kap az Eb-keretben, ám hozzáteszi: már ez a lehetőség is váratlanul érte, így akármi elképzelhető. Mindenesetre azon lesz, hogy kivívja a helyét a legjobbak között. A jelenleg Budapesten, Pasaréten zajló női junior nyolcas döntőn már az első két mérkőzésen kirobbanó formában játszott: a Győr ellen 24 pontot szerzett, míg a Sopron kosarát 21 egységgel terhelte. Tette mindezt úgy, hogy majdnem két hónapig tartott, mire felépült a térdsérüléséből. – Az első olyan szezonomat kezdtem, amikor a koromhoz képest sokat játszhattam a felnőttek között, ráadásul éreztem, hogy teljesítek is. Először lelkileg volt nagyon nehéz megemészteni, hogy majdnem két hónapot kell kihagynom, aztán pedig a fizikai felépülés igényelt sok erőt. Kemény feladatokat kellett elvégeznem. Másfél hónapja panaszmentes, így száz százalékos állapotban áll a juniorok rendelkezésére. Noha a pécsiek csupán az elmúlt négy hétben edzettek együtt (a játékosok egy része a kadetekkel, a másik fele a felnőttel készül), éremmel térnének haza. Ami pedig a szlovák szakember, Svitek bizalmát illeti: Kiss a szobájában lévő kedves mackóját az U17-es világbajnoki mezébe öltöztette. Bár nem fázós a jószág, szívesen magára venné a felnőttválogatott Eb-szerelését is…