UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-07 16:59

Jó hangulatban

Bár a finnek elleni két győzelmet túlértékelni nem tanácsos, védekezésben és támadásban is lépett előre a válogatott. A sikereknek köszönhetően mentálisan is jól áll. Bernd Storck is elmondta Belvon Attila szövetségi edzőnek, miben javulhatna az U17-es gárda a március végi Eb-selejtezőig.

Nagy-Pál Tamás Főpróbát tartott az U17-es Európa-bajnokság elitköre előtt a válogatott (címlapfotó: mlsz.hu). Belvon Attila csapata a finnekkel találkozott Telkiben, előbb 2-0-s, utóbb 2-1-es győzelmet aratott. A szövetségi edző adott helyzetértékelést honlapunknak, hogy állnak a március huszadikai rajt előtt:
herjeczki
herjeczki
„Nem szabad túlértékelnünk ezt a két sikert, mert mindkét csapatban voltak hiányzók. Arra viszont tökéletes alkalom volt, hogy ismét nemzetközi ritmusú meccseken vegyünk részt. Az első találkozó után nem nyilatkoztam túl elégedetten, mert ilyenkor mindig azon gondolkozom, hogyan lehetne még jobbá tenni a játékot. Most már inkább azt mondom, hogy mindkét összecsapáson vezettünk szép támadásokat, lőttünk látványos gólokat akcióból.” A két kezdőcsapat eltért egymástól, így arról érdeklődtünk, melyik állt közelebb ahhoz, amelyik a csehek elleni rajton a pályára futhat. „Mind a kettőben voltak olyan játékosok, akik biztosan kezdők lesznek. Vasárnap páran még bajnokit játszottak, így ők kedden kisebb terhelést kaptak, csütörtökön nagyobbat. Sérüléssel is küszködnek néhányan, és nem tudom, felépülnek-e a tornáig. Bodrogi Jánosra és Szabó Bencére az első mérkőzésen nem számíthatok, eltiltás miatt.” Az összetartás előtt elmondta, hogy szeretné kijavítani azokat a játékelemeket, melyek a legutóbbi, törökországi edzőtáborban nem működtek megfelelően. Úgy érzi, sikerült. „Védekezésben egyértelműen előre léptünk: csak egyetlen gólt kaptunk, azt is pontrúgás után. És ugyanezt mondhatom el a támadásról is, hiszen négy gólt lőttünk.”
Tajti Mátyás
Tajti Mátyás
Ennek ellenére maradtak még feladatok a torna előtti közvetlen felkészülésre: csiszolni kell a hibákat a csapatmozgásban, az üres területekre mozgásban és a passzpontosságban. „Mentálisan nagyon jó állapotban vannak a fiúk, ami nem is csoda, hiszen a győztes meccsek mindig remek hangulatot szülnek. Nagyon várjuk már az elitkört, és bízunk benne, hogy elérhetjük célunkat, vagyis eljuthatunk a tizenhat csapatos Eb-döntőbe.” Ehhez Csehország, Skócia és Bosznia-Hercegovina mellett kell megszerezni legalább a második helyet a csoportban. Belvon elárulta: a tornáról és a csapatról már a szövetség új sportigazgatójával, Bernd Storckkal is beszélgetett. „Sok pozitívumot látott, de igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy miben lehetne még javulnunk. Konstruktív beszélgetés volt. Felvázolta az elképzeléseit, a gondolkodásmódját is.” A szakember hozzátette: a nézeteik között nincsenek nagy különbségek. „A futball egyszerű játék, így is kell megközelíteni, csak néha mi, edzők túlbonyolítjuk. Biztos vagyok benne, hogy hasznos lesz a munkája, hiszen új impulzusokat hozhat.”