UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-03-09 15:44

Aranycsípő Darazsak

Veretlenül nyerte meg a női junior kosárlabda-bajnokságot a Soproni Darazsak Akadémia Pasaréten. A győztes edző, Horváth József emlékezete szerint ez az első aranyuk a korosztályban. A bajnokokat torta és rózsa várta.

reb A Soproni Darazsak és a PEAC-Pécs két találkozója keretbe foglalta a Pasaréten rendezett női juniorbajnokság nyolcas döntőjét. Persze, a nyitómeccsen aratott 77-73-as soproni győzelmet látva sem lehetett mérget venni, hogy Horváth József tanítványai érnek révbe, viszont ahhoz – a finálé 62-38-as eredményét látva – kétség sem fér. Pedig mások is pályáztak a végső győzelemre. Kiss Virág, a Pécs centere mindenképpen éremért utazott Budapestre, míg a címvédő és házigazda, ugyancsak korosztályos válogatottakkal felálló Vasas otthon tartotta volna a díszes serleget.
junior_sopron_bajnok
junior_sopron_bajnok
– A dobogó reményében indultunk neki a hosszú hétvégének – vázolja fel az előzetes terveket a győztes mester. – Akárcsak a többi csapat, mi is csak keveset edzettünk együtt, hiszen a lányok egy része a kadetekkel készült, míg a másik fele már a felnőttekkel gyakorol. Egyetlen közös, teljes létszámú edzésünk volt, de ez így természetes. Már a csoportban is kemény harcokat vívtak a soproniak, hiszen a Pécs mellett a szintén erős Széchenyi KA-t is le kellett gyűrni, így csak a kvartett utolsó meccse után lélegezhettek fel. Ráadásul a három sikernek köszönhetően a négy között elkerülték az erősnek tartott házigazdát. – Mindenki arra számított, hogy az elődöntőben mi vagyunk az esélyesek, talán kicsit a lányok is ezt gondolták. Tudtuk, persze, hogy a Csata is nagyon erős ellenfél, és minden elismerésem az övék, mert sokáig nyílttá tették a párharcot. A Sopron aztán szoros meccsen, 63-56-os győzelemmel került a fináléba, és mindenki azt várt, hogy megszenved a kitűnő centerpárossal, Kiss Virággal és Kaposi Pálmával menetelő Pécs ellen. Ugyan… A második negyedtől a Sopron uralta a mérkőzést, így hamar eldőlt, hogy a bajnoki arany az ország észak-nyugati csücskébe kerül. – Az eredmény alapján látszik csak könnyűnek a döntő, én nem nevezném annak. Voltak percek, amikor kihasználtuk a helyzeteinket, ezért tudtunk nyerni. Kiélezett csatára számítottam, és arra, hogy a taktikai furfangunkkal meglepjük az ellenfelet. Egyértelmű volt, hogy a centerek ellen kell tenni valamit, ám az általunk és mások által próbált agresszív védekezést nem találtuk célravezetőnek. Ezért aztán folyamatosan besegítettünk a center elleni védekezésbe, és nem hagytuk, hogy labdát kapjon. Ha valaki nézte a döntőt, végig úgy láthatta, mintha ketten őriznék. A trükk meghozta a gyümölcsét, s bár minden edző a lefújás pillanatában nyugszik meg igazán, azért négy-öt perccel a vége előtt, húsz pontos előnyben Horváth is tudta, hogy a lányok hamarosan levághatják a hagyományosan a győztesnek járó hálót. Az edző emlékezete szerint még sosem nyert a Sopron juniorbajnokságot, így a veretlenül elcsípett arany különös jelentőséggel bír. Nem is emel ki senkit –  noha Kuttor Enikő, Weninger Virág vagy Böröndy Dominika tényleg extrát nyújtott –, a csapat közös munkája hozta meg a diadalt. Bár a hétfői tanítás miatt csupán szolid ünneplést csaptak, mindenkinek élmény marad, hogy a hazai csarnokba visszatérve a vezetőség és a szakemberek, a rózsa és a torta mellett a felnőttcsapat tagjai is fogadták a bajnokokat.

Női juniorbajnokság, helyosztók, Budapest, Pasarét. 7. helyért: MTK Budapest-Zsíros Akadémia Kőbánya 72-65 (17-15, 12-21, 17-19, 26-10) 5. helyért: Széchenyi KA-Kecskeméti KC 59-56 (12-19, 13-12, 16-13, 18-12) 3. helyért: Csata DSE-Vasas Akadémia 35-43 (11-11, 10-6, 7-16, 7-10) Döntő: Soproni Darazsak Akadémia-PEAC-Kosárlabda Akadémia Pécs 62-38 (13-14, 14-5, 15-7, 20-12)

All-Star: Aho Nina Daniella (Vasas Akadémia), Kiss Virág (PEAC-KA Pécs), Kuttor Enikő (Soproni Darazsak Akadémia), Lelik Réka (Csata DSE), Weninger Virág (Soproni Darazsak Akadémia)