UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-03-10 15:00

Kihúzhatták a bejegyzést

Az ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia nyerte a bajnoki címet a serdülők között. A döntőben az utolsó percig kiélezett harcot vívott a MAC Budapest együttesével. Kercsó Árpád, a fehérváriak edzője meglepő módon ösztönözte a fiúkat arra, hogy a végsőkig harcoljanak.

Pusztai Viola Az ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia nyerte a hazai serdülőbajnokságot. Nem akármilyen izgalmakat hozott a három nyert meccsig tartó döntő: a MAC összesítésben 2-1-re vezetett, de otthonában nem tudta behúzni a harmadik győzelmet. Erre a mindent eldöntő találkozón is lett volna esélye, de a fehérváriak 3-1-es hátrányból megfordították a meccset, és bezsebelték a bajnoki aranyat. − Már az idény előtt tudtuk, hogy a MAC kemény ellenfelünk lesz a bajnokságban – mondja Kercsó Árpád a Fehérvár U16-os csapatának edzője. – Szerződtették a Csíkszereda két legjobb játékosát, Fejes Nándort és Szigeti Ákost, akikkel nagyon megerősödtek. Az alapszakaszban ki is kaptunk tőlük egyszer, de kétszer sikerült visszavágni. A döntőre kidőlt az egyik meghatározó emberünk, Nagy Ákos, ami nehezítette a dolgunkat. Az első meccset a székesfehérváriak nyerték 6-3-ra, a második viszont a MAC-é lett 3-2-vel, szétlövés után. A harmadik mérkőzésen a budapestiek hamar elhúztak idegenben 3-0-ra, ekkor a szünetben Kercsó meglepő dologra kérte a srácokat.
Az ifj. Ocskay Gábor JA U16-os bajnokcsapata Fotó: Soós Attila
Az ifj. Ocskay Gábor JA U16-os bajnokcsapata Fotó: Soós Attila
− Mondtam nekik, írják fel a naptárukba: „Ti vagytok a világ leglúzerebb csapata”. Hozzátettem, hétfőn – mert számítottam rá, hogy az ötödik meccsre is sor kerül – lesz rá esélyük kihúzni. Emlékeztettem őket, hogy izgulni lehet, de amint bedobják a korongot, onnantól már nem. Azt mondtam, ha elszúrtátok, akkor hozzátok helyre, ha azt akarjátok, hogy felnézzenek rátok a kisebbek, az edzők, és a vezetők. Természetesen egy percig nem adták fel. Az különösen tetszett, hogy a padon még akkor is hajtották egymást, amikor a kívülállónak úgy tetszett, hogy ez a hajó elúszott. Ehhez a döntő összecsapáson sem hiányzott sok. A MAC már 3-1-re vezetett, amikor a Fehérvár nyerőembere, Péter Andor megrázta magát, és gólt lőtt. Ez újra hitet adott a fiúknak, és onnantól már jobban ment a játék, amely az eredményben is megmutatkozott: a fehérvári együttes 5-3-ra győzött, így övé lett a bajnoki cím. − Nehéz volt felállni a kétgólos hátrányból, ez a felnőttcsapatoknak is a dicséretükre válna. Magunknak nehezítettük meg a győzelmet, de így még édesebb a siker. Erre még sokáig emlékezni fogunk. Többen, mint például  Péter Andor, Nagy Ákos, Vértes Nátán, Dézsi Bence, Madácsi Benedek és Kiss Roland az egész szezonban kiemelkedően szerepeltek. A kapusunktól, Szenes Martintól a döntőben többet vártam volna, Vincze Gergő viszont kellemes meglepetést szerzett, hogy két gólt is lőtt az utolsó meccsen. Nem számítottam rá. Egyébként sem azokat a játékosokat szeretem, akik sztárként indulnak, hanem azokat, akik azzá lesznek.

Az ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U16-os bajnokcsapata: Almási Márk, Balajthy Dániel, Bobák Gergő, Bognár Patrik, Dézsi Bence, Dózsa Márk, Fekete Botond, Halasi Márk, Horváth Mátyás Előd, Horváth Márton, Kemény Patrik, Kiss Roland, Kokas Balázs, Kovács Alex, Lánczos Bence, Madácsi Benedek, Makovics Bence, Nagy Ákos, Péter Andor, Pinczés Bendegúz, Pinczés Olivér, Puska Kristóf, Rézmann Máté, Rigó Bence Álmos, Rubina Kevin, Sábián Balázs, Sándor Flórián, Somogyi Nátán, Stadler Máté, Szeles Martin, Ürögi László, Vas Márk Dániel, Vértes Nátán, Vincze Gergő, Wéninger Balázs.

Svasznek Bence, a MAC edzője szerint hiába volt erősebb a keretük, nem tudták igazolni a papírformát. Fizikálisan és játékerőben is az ellenfelük előtt jártak, a góllövés azonban kevésbé ment jól nekik. − Nem játszottuk azt, amit szerettünk volna, magunkra engedtük a "Volánt". Jó csapat, nem meglepő, hogy visszajöttek 3-1-ről. Inkább az a bántó, hogy kezünkben volt a saját sorsunk, vasárnap otthon behúzhattuk volna a harmadik meccset. Nem tudtuk, így az ötödikre már a szerencsének is nagy szerepe van, és azzal hadilábon álltunk. Igazából semmi különös nem történt, ők is tették a dolgukat, és több gólt szereztek, mint mi. A MAC U16-os csapatából többen is rendszeresen jégre lépett az U18-as együttesben. Fejes Nándor és Kreisz Brúnó már az idősebbek között is meghatározó játékos, mellettük Djumic Mirko és Szigeti Ákos szintén kiemelkedik a mostani keretből. A következő idénytől a csapat gerincét alkotó hokisok feljebb lépnek, és a 2000-es születésű, kiemelkedő képességű és tudású Seregély Máté is felkerül az U18-asok közé.

Az U16-os döntő mérkőzéseinek eredményei: 2015. március 2., hétfő, Fehérvár–MAC 6-3 2015. március 4., szerda, MAC–Fehérvár 3-2, büntetőkkel 2015. március 6., péntek, Fehérvár–MAC 3-4 2015. március 8., vasárnap, MAC–Fehérvár 1-5 2015. március 9., hétfő, Fehérvár–MAC 5-3