UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-03-13 08:07

Már a tizenhatoson kívül

Péter Andor korosztálya legnagyobb tehetségeinek egyike. A székely hokist Kercsó Árpád fedezte fel, és hozta Székesfehérvárra.

Pusztai Viola Sokáig nem akarta elfogadni, hogy csapata vezéregyénisége, de mostanra már belejött a szerepbe: Péter Andort, az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U16-os csapatának meghatározó játékosát a csapattársak is arra biztatták, hogy irányítsa őket a jégen. Péter a MAC elleni bajnoki döntőben is bizonyította: képes meccseket eldönteni. Az ötödik találkozón az ő gólja lendítette át a csapatot a holtponton. Edzője, Kercsó Árpád szerint a tizenhat éves székely fiú tehetségével kiemelkedik a korosztályából, de az idén túl nagy nyomás nehezedett rá, ezért akadozott a játéka.
Péter Andor (22) a MAC elleni találkozón. Fotó: Soós Attila
Péter Andor (22) a MAC elleni találkozón. Fotó: Soós Attila
− Éreztem, hogy többet várnak tőlem, és ez rányomta a bélyegét a teljesítményemre. A csapattársak nagyon sokat segítettek abban, hogy ezen a szezon végére túltettem magam. Biztattak, hogy csináljam, amit tudok, és ne foglalkozzak mással, mert akkor még rosszabb lesz. A támadó nyolc éve ismerkedett meg a jégkoronggal, mint mondja, Erdélyben ez nemzeti sport, így könnyű volt a választás. A falujában folyó patak jegén kezdett el hokizni. Tíz évesen került a fehérvári akadémiára, Kercsó Árpád már korábban is hívta Zalaegerszegre, de akkor még nemet mondott. − Árpi bácsit akkor ismertem meg, amikor a csíkkarcfalvi HC Felcsík edzője volt. Egy évvel azután, hogy Zalába hívott, ismét megkeresett, hogy jöjjek Székesfehérvárra, és akkor már igent mondtam. Édesanyám kísért el, úgy volt, csak egy hónapig marad. Aztán jó állást kapott, így ő is itt ragadt. Így nekem is könnyebb volt a beilleszkedés, mostanra nagyon megszerettem a várost. Az U16-os gárda csapatkapitánya erősségének a pontos lövéseket, és a korcsolyatudását tartja. Amiben még fejlődnie kell, az a testjáték, és a védekezés. Utóbbira az U16-os bajnokság nagy részében nem volt túl sok szükség, miután a Fehérvár többnyire könnyű meccseket játszott.
Péter Andor és Fekti István a bajnoki trófeával Fotó: Soós Attila
Péter Andor és Fekti István a bajnoki trófeával Fotó: Soós Attila
− A gyengébb csapatok ellen csak a támadásra koncentrálnunk. Ezért is lett szoros a döntő. A MAC nagyon jó együttes, csapatmunka kellett a végső győzelemhez. Időre volt szükség, hogy meglegyen az összhang, de a végére rendben volt minden. Hiába fejeződött be az U16-os bajnokság, pihenésre nem lesz sok ideje. Életében először játszhat a Fehérvár U18-as gárdájában. Korábban már szerepelt az idősebbek között, de csak a válogatottban. Azt mondja, ott sokkal több az ütközés, hamarabb kell gondolkodni, és nincs annyi hely sem a jégen. Éppen ezért örül, hogy az osztrák liga által a serdülőcsapatoknak szervezett nemzetközi European Roockie-kupán is jégre léphet. Úgy véli, az olasz, német, szlovén, valamint osztrák klubok ellen játszott meccseken sokat fejlődhet a játéka. Hosszú távú célja, hogy a Fehérvár EBEL-csapatában szerepelhessen, vagy kipróbálhassa magát valamelyik külföldi ligában. Erre a szezonra az U16-os bajnoki címet tűzte ki, amit sikerült megszerezni. Reméli, teljesítményével felhívta Glen Williamson figyelmét is, s meghívást kap a debreceni U18-as divízió I/A-s világbajnokságra készülő válogatott bő keretébe.