UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-03-14 09:44

Akadémiai szint

A tavaly nyáron visszavonult kézilabdázó, Mocsai Tamás örül annak, hogy távolabb került a sportág profi részétől. Igaz, a kézilabdához a lehető legközelebb maradt: a Nemzeti Kézilabda Akadémia menedzserigazgatójaként élvezi, hogy dolgozhat a holnap klasszisainak nevelésén.

reb A háttérben kakas kukorékol, falusi hangok hallatszanak: Mocsai Tamás, a tavaly nyáron visszavonult válogatott kézilabdázó Felsőmocsoládra tette át a székhelyét. A falu polgármestere a novemberi autóbalesete után köszöni szépen, jól van. Bár néhány tünet még emlékezteti a nagy szerencsével „megúszott” ütközésre, nincs komolyabb baja.

A napjai változatosan telnek, hiszen azt követően, hogy nyár végén felhagyott az élsporttal, az édesapja, Mocsai Lajos vezette balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia menedzserigazgatója lett.

Mocsai Tamás
Mocsai Tamás

– Érdekes, szép és nagyon másféle kihívás ez, mint amivel korábban a pályán találkoztam – rögzíti a volt válogatott kézilabdázó. – Számos tennivalóm van, amibe beletartozik például az arculat erősítése, az anyagi biztonság megteremtése, a különböző marketingtevékenységek vagy casino online rendezvények szervezése. Élvezem, hogy olyan nemes feladat megoldásán dolgozhatom, mint a jövő generációjának nevelése. Egyúttal örülök, hogy tizenhat éves pályafutást követően kicsit távolabb kerültem a sportág profi részétől.

Mivel édesapja decemberben az önállósodó Testnevelési Egyetem rektora lett, az operatív feladatokban nagyobb szerep hárul fiára. Mocsai Tamás azt mondja, remek csapat állt össze, a team képes jól dolgozni.

Szükség is van az összehangolt munkára, hiszen a NEKA fiatal akadémia, másfél éve működik. Sokat kell még tenni azért, hogy jó képet alakítsanak ki róla, vonzó alternatívát kínálva a tehetséges játékosoknak. Az intézmény jó híre már elérte a sportágban dolgozókat: jelen sorok írója sok-sok olyan fiatallal váltott szót, aki Balatonbogláron pallérozódik, és a játékosok nem győzték dicsérni a körülményeket.

Az akadémia hét csapata napi kétszeri edzéssel szinte már kinőtte a takaros Urányi János Sportcsarnokot. Nem meglepő, hogy kiemelt kormányzati beruházásként osztható, három pályás, nemzetközi mérkőzések lebonyolítására és 2500 néző befogadására alkalmas létesítmény épül. A munkálatok még nem kezdődtek el, de a menedzserigazgató reméli, minél hamarabb bővül a bázis.

Remek feltételek között, a legmodernebb orvostudományi háttérrel, neves szakemberek dolgoznak a 13-18 éves játékosokkal. Mocsai fontosnak tartja, hogy teljes embert, személyiséget képezzenek, amelynek a személyre szabott edzések mellett része a nívós oktatás, a nyelvtanulás, vagy az iskolán és kézilabdán kívüli programok.

A NEKA számos klubbal kötött partneri együttműködést:a szakemberek igyekeznek „lefedni” az egész országot. Legutóbb januárban tettek jelentős lépést, amikor Szegeden megalakult az első regionális központ. A közös munka elkezdődött, amelynek eredményeként várhatóan a a beiskolázást követően, szeptembertől foglalkoznak a 6-14 éves gyerekekkel. A cél, hogy idővel a legtehetségesebbek a NEKA-n folytassák.

– Fontos, hogy az országban egységes képzési rendszer alakuljon ki, és a szakemberek ez alapján tanítsák a játékosokat. Jelenleg a felnőtt-férfiválogatott gerincét harminc év felettiek alkotják, azaz látható, valami nem működött jól az elmúlt években. Azért dolgozunk, hogy ez változzon, és idővel minél több tehetséges fiatal kerüljön a válogatottakba.