UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-14 12:27

Francia iskola

Az elmúlt három évben a francia akadémiák könyvelhették el a legtöbb bevételt játékosok eladásából, a klubok között viszont az angol Southampton tarolt. A CIES Football Observatory a topbajnokságok műhelyeit vizsgálta.

Nagy-Pál Tamás A neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központjának futballal foglalkozó kutatócsoportja (CIES Football Observatory), amely nemrég összeállította az akadémiák rangsorát, melyen az MTK előkelő tizenhatodik helyen szerepelt (ITT), ezúttal azt vizsgálta meg, hogy az öt európai topbajnokságban mennyi pénzt termeltek játékoseladásból az akadémiák az elmúlt közel három év alatt.
Eden Hazard
Eden Hazard
A ligák közül a francia végzett az első helyen 292 millió euróval, a spanyol La Liga lett a második 276 millióval. A harmadik helyen a Premier League (227), negyedik a Bundesliga (163) áll, és ahogy azt sejteni lehetett, az elmúlt években lefelé ívelő olasz csapatok „csupán” 114 milliót kerestek saját nevelésű játékosaikon. A klubokat vizsgálva a brit Southampton végzett az első helyen. A csapat Calum Chambers (Arsenal), Adam Lallana (Liverpool) és Luke Shaw (Manchester United) eladásából több mint 90 millió eurót szakított. Ez aztán a megtérülő befektetés! A francia Lille sem járt rosszul, hiszen Gianni Bruno (Lorient), Mathieu Debuchy (Arsenal), Lucas Digne (PSG), Eden Hazard (Chelsea), Divock Origi (Liverpool) játékjogának értékesítéséből összesen 76 milliót szedett össze. Spanyol lett a harmadik: a Real Sociedadnak elég volt mindössze Antoine Griezmannt (Atlético Madrid) és Asier Illarramendit (Real Madrid) értékesíteni, hogy 62 millió euróval gazdagítsa a klub számláját. De nézzük, hol állnak az igazi topklubok. A Borussia Dortmund az ötödik: Daniel Ginczekért (Stuttgart), Mario Götzéért (Bayern München), Julian Kochért (St. Pauli), Lasse Sobiechért (St. Pauli) és Koray Günterért (Galatasaray) összesen 43 és fél milliót kapott. A németek után következik rögtön a Real Madrid. A királyi gárda José María Callejóntól (Napoli), Daniel Carvajaltól (Bayer Leverkusen, de azóta visszaigazolt a Realba), Esteban Granerótól (Real Sociedad) és Álvaro Moratától (Juventus) 43 millióért vált meg. Hetedik a nagy rivális Barcelona, melyhez Thiago Alcantarától (Bayern München), Jonathan dos Santostól (Villarreal), Andreu Fontástól (Celta Vigo), Bojan Krkictől (Stoke City) és Antonio Sanabriától (AS Roma) kellett „megszabadulnia”. Persze a gránátvörös-kékek esete azért teljesen más, hiszen legnagyobb tehetségeiket nem eladják, hanem megtartják, hogy Bajnokok Ligája győzelemre vezethessék a katalánokat, elég csak Andrés Iniestára vagy Xavira gondolnunk.
FBL-ESP-LIGA-REALMADRID-RAYO
FBL-ESP-LIGA-REALMADRID-RAYO
Ugyanez a helyzet a tizenkettedik helyen tanyázó Bayern Münchennel is. A bajorok egyetlen sztárjátékostól, Toni Kroostól (Real Madrid) váltak meg, egyébként Emre Can (Liverpool), Diego Contento (Bordeaux) és Raif Husic (Werder Bremen) igazolt el. A Manchester United következik, amely Michael Keane-t (Burnley), Danny Welbecket (Arsenal), Robert Bradyt (Hull City), Matt Jamest (Leicester City) és Joshua Kinget (Blackburn Rovers) adta el az elmúlt három évben. Végül a PSG-t érdemes még megemlíteni, hiszen most már nem csak költségvetésével tartozik a nagyok táborába, miután szerdán kiejtette a listán egyébként nem szereplő Chelsea gárdáját a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A párizsi klub Clément Chantôme-t (Bordeaux), Antoine Contét (Stade de Reims), Mamadou Sakhót (Liverpool) és Ilan Boccarát (Ajax) 25 millió euróért értékesítette, így a 14. legtöbb bevételt termelte.