UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-03-14 16:25

Műugrás a jövőbe

A műugrás is jobb helyzetbe kerülhet azzal, hogy 2021 helyett 2017-ben rendez „vizes” világbajnokságot Budapest. Az eseményre megépülő, minden igényt kielégítő uszodakomplexum ugyanis minőségi változást hozhat az utánpótlás-nevelésben.

reb Az elmúlt években sosem látott összeg áramlott a sportba, s ez a műugrás támogatásában is érzékelhető volt. Ennek ellenére kevés mostohább körülmények között létező olimpiai sportágat találunk. Más „kollégák” is küzdenek anyagi gondokkal, de pálya, vízfelület, eszköz azért általában a rendelkezésre áll, legfeljebb borsos áron. A műugróknak viszont elengedhetetlen kellékek hiányoznak. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában sem egyéni, sem szinkron toronyugrásra nincs lehetőség, ahogy a szinkron három métert is elfelejthetik a versenyzők. Deszkákat legutóbb öt éve kaptak, holott évente kellene cserélni azokat. A szárazföldi munkára szolgáló speciális tornaterem sincs.
Gondos Flóra Fotó: Kollányi Péter, MTI
Gondos Flóra Fotó: Kollányi Péter, MTI
A sportágban tevékenykedők számára már az is megváltásnak tetszett, hogy 2021-ben vizes világbajnokságot rendez Budapest. De még ennél is jobb hír érkezett, mert szerdán kiderült, a mexikói Guadalajara helyett beugróként a magyar főváros fogadja 2017-ben a medence legjobbjait. – Nagyon örültünk a döntésnek, minél előbb, annál jobb – mondja Haász Katalin, korábbi olimpikon műugró, a szakmai bizottság vezetője. – Még nem tisztázott, pontosan milyen lesz a műugró rész, de abból kiindulva, hogy ultramodern létesítményt terveznek, 2017 után minőségi változás következhet. A szakember szerint várhatóan a jelenlegi három  női élversenyző, Gondos Flóra, Kormos Villő és Reisinger Zsófia alkothatja a riói olimpiát követő vb csapatát, míg a férfiakét remélhetőleg a korban és tudásban addigra beérő Bóta Botond és Somhegyi Krisztián. Ők nagyjából úgy készülhetnek fel, ahogy eddig: a Hajós lelakott deszkáin. Igaz, a több állami támogatásnak köszönhetően talán több külföldi edzőtábort iktathatnak be a programba. A vizes vb elsősorban az utánpótlás-nevelésben hozhat előrelépést. A sportághoz alapvetően szükséges speciális tornaterem minőségi javulást eredményezhet. Örök probléma, hogy a Hajósban nincs az új ugrások elsajátítását segítő hab (ez könnyíti a vízbe érkezést, a tanulási fázisban még érthetően rosszabbul sikerül ugrások így jóval kevésbé fájnak – A szerk.), az jelenleg csak a Széchy-uszoda hátsó, nyitott részében keverhető – nyáron. Ezért aztán az a tudathasadásos állapot áll fenn, hogy a versenyidőszakban (!) sajátíthatnak új elemeket, miközben mások bemutatják azokat… – Az utánpótlást mindenképpen motiválhatja, hogy két év múlva már a mostanival össze sem hasonlítható körülmények között készülhetnek. Ennek köszönhetően lendületet kaphat idehaza a sportág.