UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-03-15 13:10

Újoncok kupája

Európai Uniós pályázat révén valósul meg az osztrák liga által koordinált European Rookie Cup, vagyis az európai újonckupa. Az U16-os csapatoknak kiírt tornát az EU és az EBEL finanszírozza. A program nemcsak magáról a jégkorongról szól, hanem a játékosok különböző előadásokon is részt vesznek.

UP-info/PV Bár az U16-os jégkorongbajnokság már befejeződött, a játékosokra a következő két hétvégén újabb megmérettetés vár. Ekkor rendezik az úgynevezett European Rookie Kupát, az Európai Unió Erasmus+ program támogatásával. A tavaly indult oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramra az osztrák liga (EBEL) pályázott partnereivel, az U16-os csapatoknak kiírt sorozat finanszírozását három évre nyerte el.
A Fehérvár és a MAC az U16-os döntőben Fotó: Soós Attila
A Fehérvár és a MAC az U16-os döntőben Fotó: Soós Attila
− A program lényege, hogy minél több ország minél több profilú szervezete működjön közre – mondja Mercz Orsolya, a projekt hazai felelőse. – Ennek az EBEL a koordinátora, és a partnerek között van az osztrák, az olasz, a szlovén, a bosnyák és a magyar szövetség. Továbbá két klubcsapat, a KHL Medvescak Zagreb és az EHC München, valamint öt egyéb szervezet – köztük az osztrák doppingellenes ügynökség, a fairplay-szervezet − vesz részt. A nemzetközi szövetség is támogatja. A játékosok a tornák alatt előadásokon vesznek részt. Így a program nemcsak a jégkorongról, hanem egymás megismeréséről, a különböző kultúrákból jövő gyerekek találkozásáról, a toleranciáról, a diszkrimináció megelőzéséről, a fair playről és a doppingellenes küzdelemről is szól. A költségek 80 százalékát az EU állja – ez 627 ezer eurót jelent −, a további húszat az osztrák liga. A szövetségeknek minimális összeggel kell hozzájárulniuk az utazáshoz, a részt vevő kluboknak ingyenes a program. Az úgynevezett playoff-tornákat március utolsó két hétvégéjén rendezik, összesen tizenhat csapat részvételével. A négy torna győztese kvalifikál a döntő tornára, amelynek idén Salzburg ad otthont április 10-12-én. A magyar csapatok közül a Fehérvár AV19, az UTE, a Miskolci Jegesmedvék és a MAC Budapest méretteti meg magát. A hazai tornát Kaposváron tartják március 19-22-én. A tornák helyszíne és időpontja: Magyarország, március 19-22. – Kaposvár: Fehérvár AV19, Linz/Junior Capitals/Graz (az osztrák bajnoki eredményektől függően), Bosznia-Hercegovina, Mladi Jesenice Németország, március 20-23. – München: München, Klagenfurt, UTE, Olaszország 1 Ausztria, március 26-29. – St. Pölten: Bull Salzburg, TR Kranj, Miskolci Jegesmedvék, Olaszország 2 Szlovénia, március 26-29. – Ljubljana: Slavia Ljubljana, Villach SV, MAC Budapest, CRO Zagreb Olaszország nem klubcsapattal, hanem két „select” együttessel szerepel.