UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-03-16 16:26

Gabi, mint messiás

Róth Kálmán szerint a győri közönség úgy várja a tizennyolc éves Tóth Gabriellát, mint valami messiást. Kicsit minden szurkoló önmagát látja benne. Jövőről és jelenről beszélt a Mosonmagyaróvár női kézilabda-csapatának vezetőedzője.

reb A Fehérvár elleni vereséggel szombaton befejezte a női kézilabda bajnokság alapszakaszát a Győri Audi ETO KC fiókcsapataként működő Mosonmagyaróvár KC SE. A tizenkét pont a tizedik helyre sorolta a döntően fiatalokból álló társaságot, amely az alsóházban az kiesés elkerülésért küzdhet. A vezetőedzőt, Róth Kálmánt kérdeztük. – Elégedett a csikócsapat alapszakaszban mutatott teljesítményével? – Nagyon bonyolult és nehéz időszakon vagyunk túl. Rég kerültem olyan helyzetbe, hogy teljesen új csapatot kelljen építenem, pedig ezúttal ez volt a feladatom. Nem könnyű, amikor az alapozáskor és az első meccseken ismerem meg a játékosaimat. Tovább nehezítette a helyzetünket, hogy rendre súlyosan megsérült valaki, így szinte mindig más csapattal álltunk ki. Az alapszakasz végére fordult elő, hogy a kapusposztot leszámítva a teljes társulat lépett a pályára.
roth_kalman_szego_tibor_mtk
roth_kalman_szego_tibor_mtk
– Ennek tükrében mennyit ér a megszerzett tizenkét egység? – Nem vagyok teljesen elégedett, mert sok olyan pont maradt máshol, amelyet megérdemeltünk volna. A Siófok elleni mérkőzést leszámítva nem tudtunk bravúrpontokat szerezni. Korábban, Veszprémben ez sikerült, éppen az extra kapusteljesítménynek vagy a csapategységnek köszönhetően. Most sokszor hiányzott ez a pici plusz. Pedig ha megvan, akár szombaton, a jobb erőkből álló Fehérvár ellen is sikeresek lehettünk volna. Ugyanakkor örülök annak, hogy volt tartásunk, és az élcsapatokat leszámítva senkitől sem szenvedtünk vereséget nagy különbséggel. – Többször kritikusan nyilatkozott az együttes tagjairól. Egyszer azt mondta, hogy „néhány játékosom pszichésen alkalmatlan az élsportra”. – A győri utánpótlásban már hat éves kortól rengeteg mindent megtanítunk a játékosoknak. Ehhez vagyok szokva, ezt várom el, ezt tekintem alapnak. Sok fiatal került azonban a rendszerbe, akiknek több elem is új volt, olyan dolgokkal találkoztak, amelyekkel korábban soha. Meg kellett szoknom, hogy a megszokott magas színvonalhoz képest – idézőjelben – képzetlen játékosokkal foglalkozom. – Mennyit fejlődtek a fiatalok az alapszakaszban? – Egyénileg óriási utat jártak be, hatalmas az előrelépés, bár ez a játékban még kevésbé köszönt vissza. Ugyanakkor fontos, hogy harmadik éve tart a Veszprém-projekt (az előző két évben a királynék városában játszott a győri fiókcsapat – A szerk.), amely Planéta Szimonetta, Schatzl Nadine és Tóth Gabriella személyében három játékost nevelt ki a felnőttválogatottnak. Ha több ilyen kezdeményezés lenne, amely akárcsak egy kiválóságot ad, már jóval előbbre tartana a sportág. – Várható, hogy az idei kemény munka jövőre kamatozik? Vagy ismét elölről kezdheti? – Van tervem, ám amíg nem egyeztetek a vezetéssel, nem szeretnék róla beszélni. Remekül szerepelnek a mosonmagyaróvári utánpótláscsapatok, szeretnénk építeni rájuk. És persze fontos lenne, hogy a Győrben nevelkedő fiatalok minél többet játszhassanak az élvonalban. Fontos azonban látni, hogy borzalmasan megerősödött a bajnokság, nem hinném, hogy van még egy ilyen színvonalas pontverseny a világon. Az ötödik-hatodik helyezettől bárki megverhet bárkit.
toth_gabriella_mosonm.
toth_gabriella_mosonm.
Mire lehetnek így képesek az alsóházban? – No igen... Nyilván az a célunk, hogy megőrizzük az NB I-es tagságot, csak hát nem lesz egyszerű. – Ha már szóba került Tóth Gabriella: hogy élte meg az Európa-bajnoki szereplése miatt hirtelen jött rivaldafényt? – Okozott problémát neki, de semmi olyat, amire ne számítottunk volna. Nem könnyű, hogy éppen érettségi előtt áll, amit én legalább olyan fontosnak tartok, mint a kézilabdát. Nehezen élte meg a médiafigyelmet, pedig lényegesnek tartom, hogy megtanulja, hogyan kell bánni a sajtóval. Örülnie kell minden megkeresésnek, és akkor is tudjon nyilatkozni, ha a legalkalmatlanabb pillanatban dugják az orra alá a mikrofont. Ez olykor még nem ment, de már sokat fejlődött. – Mint az edzője, aki jól ismeri, tapasztalt rajta bármilyen változást? – Nem szállt el magától, ha erre gondol. Jópofa, vagány, ugyanolyan a társakkal és velem is, mint korábban. A teljesítménye rövid időre kicsit visszaesett, de nincs vele gond. Tudja, hogy a játékával kell bizonyítania. Szerencsére, volt alkalmam igazán kiemelkedő játékosokkal foglalkozni, ezért tudom, mi a sztárok nagyon fontos tulajdonsága: sosem felejtik el, honnan jöttek. Hol éltek, kikkel játszottak. Kell a jó értelemben vett szerénység. Sokat beszélünk vele, tartjuk a kapcsolatot a családdal, mellette vagyunk, segítek neki, amiben tudok. Értelmes, okos lány, aki a sztárjátékosok útját járja végig. – És mi lesz a következő állomás? A maradástól kezdve a külföldi kölcsönadáson át a győri csapatig sokfélét hallhattunk. – Erre még nem szeretnék válaszolni. Egyet viszont mondhatok: Tóth Gabit úgy várja a győri közönség, mint valami messiást. Sokszor megállítanak a szurkolók, és kérdezik, hogy ugye szeptembertől itt játszik? Hiába vannak a Győrnek most is klasszisai, talán Görbicz Anita óta nem volt olyan, akit ennyire vártak. És tudja miért? Mert kicsit minden szurkoló önmagát látja benne. Egyszerű gyerek, aki eljött az alföldi faluból, és megvalósítja az álmot. Mindenki álmát. „A Gabika. A mi Gabikánk.”