UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-18 08:55

Kakaóföldekről Itáliába

Nemrég a ghánai kakaóültetvények gyerekmunkása volt, ma a Cagliari meghatározó játékosa az olasz élvonalban, és három angol sztárklub is kiszemelte magának. Godfred Donsah kalandos története.

Nagy-Pál Tamás Nem mindennapi történet Godfred Donsahé. És nemcsak azért, mert 18 éves korára 16 mérkőzésen két gólja és egy gólpassza van a Cagliari színeiben a fiatalokban nem igazán bízó olasz élvonalban.
Godfred Donsah1
Godfred Donsah1
Hanem azért, mert pár évvel ezelőtt még szülőhazájában, Ghánában dolgozott a családjával a kakaóültetvényeken. A középpályás a La Gazzetta dello Sport újságírójával osztotta meg kalandos életének részleteit. „Apám kétezer-hétben, hajón hagyta el Ghánát, illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba. Nem is hajó volt, inkább bárkaféle. Harmincan utaztak rajta. Itália nekünk álomkép volt: apukám csak normális munkát akart, hogy tanulhassunk a testvéreimmel. A kakaóültetvényeken elképesztően fárasztó volt a mindennapi robot. Anyukám még mindig ott dolgozik, ahogy a gyermekkoromban én is. Higgye el, kemény meló órákig, napokig a tűző napon. Igaz, az a legjobb kakaó, amit kapni lehet.” Tizenöt éves volt, amikor édesapja után mehetett. A Palermo játékosa lett. Tehetsége rögtön kitűnt, viszont vízum hiányában fél év után vissza kellett térnie Afrikába. „Aztán Sean Sogliano segített rendezni a papírjaimat, és elvitt Veronába. Afriyie Acquahnak is rengeteg köszönhetek, aki a legjobb barátom volt Palermóban. Adott pénzt az első cipőmre, előtte mezítláb játszottam. Mifelénk kevés gyereknek volt cipője. A meccseken a huszonkét játékosból jó, ha négynek volt a lábán.” Veronában aztán egyetlen mérkőzés erejéig bemutatkozhatott az olasz élvonalban is, majd tavaly a Cagliari 2.2 millió eurót fizetett ért. Mostanra a kiesés elől menekülő gárda alapembere.
Godfred Donsah2
Godfred Donsah2
„Van már végre szép otthonunk, apukám talán már hazatérhet anyukámhoz. A testvéreimre már én is tudok vigyázni. Körültekintően bánok a pénzzel. Menő kocsit például csak a karrierem befejezése után akarok venni magamnak.” Donsah a középpályás jobb vagy bal oldalán is szívesen játszik. Ha kell, védekezik, ha kell, támad. Munkabírása hatalmas, végigrobotolja a kilencven percet. Nem csoda, hogy már a Manchester City, az Arsenal és a Liverpool is figyeli. „Még egy darabig szeretnék itt maradni, mert hálás vagyok a klubnak, úgy érzem magam, mint a családommal. Később viszont nagyon jó lenne a Premier League-ben játszani.” Nincs az már olyan messze, kedves Donsah.