UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-19 16:53

Újabb magyar focibohózat

Szalai László közleményben cáfolja, hogy a szövetség új sportigazgatója, Bernd Storck félbeszakította volna az U21-es válogatottnak vezetett edzését, de annyit elárult, hogy vannak súrlódások.

Nagy-Pál Tamás Nemrég honlapunk is beszámolt róla, hogy már nem Szalai László készíti fel a május végén kezdődő U20-as világbajnokságra a válogatottat, hanem a szövetség újdonsült sportigazgatója, a korosztályos gárdák szakmai munkájáért felelős Bernd Storck, míg a magyar szakember továbbra is az eredeti feladatára, az edzőképzés vezetésére koncentrál.
Bernd Storck
Bernd Storck
Közben lemondott az U16-os csapat irányításáról Mihalecz István, miután filozófiai nézetei nem egyeztek a német edzőével. Hogy pontosan mik voltak ezek, azt Mihalecztől szerettük volna megtudni, de megkeresésünkre azt mondta, hogy egyelőre nem szeretne erről a nyilvánosság előtt beszélni. A csakfoci.hu viszont meg nem nevezett informátorokra hivatkozva azt írta, hogy Storck stílusával lehet a probléma, és Szalai is emiatt jelezte a szövetségnek: nem kívánja tovább irányítani az U20-as és az U21-es gárdát. Állításuk szerint a Dárdai Pál felfedezőjeként aposztrofált szakember a Telkiben edzőtáborozó U21-es válogatott foglalkozásán civilben besétált a gyepre, és mindenki nagy meglepetésére instrukciókat kezdett osztogatni a játékosoknak. Ezután a fiatalok előtt közölte véleményét az edzésről, és kijelentette: legközelebb már ő állítja össze a programot. Az informátor szerint ugyanígy járt a pénteken kezdődő U17-es Eb-selejtezőre készülő Belvon Attila is, akinek megszakította edzését a pályára belépő sportigazgató. Állítólag a finnek elleni meccs szünetében már melegítőbe öltözve igazgatta el a játékosokat. Belvon egyébként március elején honlapunk azt nyilatkozta (ITT), hogy „Bernd Storck az edzésen sok pozitívumot látott, de igyekezett felhívni a figyelmet arra, miben lehetne még javulnunk. Konstruktív beszélgetés volt. Felvázolta az elképzeléseit, a gondolkodásmódját. A nézeteink között nincs nagy különbség. A futball egyszerű játék, így is kell megközelíteni, csak néha mi, edzők túlbonyolítjuk. Biztos vagyok benne, hogy hasznos lesz a munkája, hiszen új impulzusokat hozhat.” Az U18-asok szövetségi edzőjét, Pisont Istvánt is megkérdeztük az esettel kapcsolatban, aki szintén azt mondta, hogy nincsen negatív tapasztalata a sportigazgatóról.
Szalai László
Szalai László
A csakfoci.hu cikkére reagálva a szövetség közleményt adott ki, melyben Szalai László szavait tolmácsolták. Az MLSZ élete megváltozott néhány hete, amikor új sportigazgatót nevezett ki. Mindenki tudja, hogy ilyen helyzetekben súrlódások is adódnak, de az idő előrehaladtával remélhetőleg kialakul az új, zökkenőmentesen működő rendszer. A helyzet egyértelmű: Bernd Storck felelőssége a utánpótlás-válogatottak magas színvonalú szakmai felkészítése és eredményes szerepeltetése, valamint az akadémiák szakmai munkájának felügyelete és minőségbiztosítása, az enyém pedig az Edzőképző Központ irányítása azzal a céllal, hogy szakembereink folyamatosan európai tudás birtokába jussanak. E két területen kölcsönösen segítjük egymást.

Hogy miből lesz ilyen nagy ügy? Hogy félbeszakította az edzésemet? Nem volt ilyen, ezt nem is engedném meg senkinek. Storck úr megérkezése után megjelent az általam vezetett foglalkozáson, ahol bemutattam a játékosoknak, ahogy ez ilyenkor illik. Szeretném, ha mindenki ennek szellemében állna a továbbiakban a kérdéshez.”

Hogy valójában mi történhetett ezeken az edzéseken, azt ki-ki döntse el maga, azt viszont egyértelműen látszik, hogy Storck alaposan felkavarta az állóvizet.

A honi labdarúgás állapotait nézve azonban egyáltalán nem biztos, hogy az baj.

De az ellenkezőjét sem lehet állítani.