UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-21 12:59

Baku magyar vitézei

A bakui Európa Játékokra készül a strandlabdarúgó válogatott. Weisz Tamás szövetségi kapitány keretében fiatalok is helyet kaptak, akik közül legalább egyvalaki ott lesz a nyári seregszemlén is. Komoly céllal utaznak: a legjobb négybe szeretnének kerülni.

Nagy-Pál Tamás „Nagyon látványos sportág, az egyik legjellemzőbb technikai elem az ollózás. Rengeteg a szabadrúgásgól. Sok találat úgy születik, hogy a labda le sem pattan a földre: egyérintős passzok a levegőben, aztán gyönyörű kapáslövéssel ér véget az akció” – mutatta be Weisz Tamás szövetségi kapitány honlapunknak a strandlabdarúgás szépségét.
strandfoci1
strandfoci1
De más miatt is kedves lehet nekünk a foci ezen szakága, hiszen a magyar válogatott (címlapfotó: mlsz.hu) az elitbe tartozik: a világ nyolcadik, míg a kontinens hatodik legjobb csapata. Ráadásul kivívta a jogot, hogy szerepeljen a bakui, első Európa Játékokon: felnőtt magyar nemzeti alakulat emberemlékezet óta nem járt ilyen rangos eseményen. A keretben fiatalok is helyet kapnak: három tizenhét, egy tizennyolc és egy huszonegy éves játékos is készül. „Fizikálisan teljesen rendben vannak, a taktikai rész az, amit még rengeteget kell gyakorolniuk. Ezenkívül a technikai elemeket, a labdás dolgokat is. Jó látni, hogy ilyen utánpótlásunk van. Gyorsan tanulnak a srácok. Foglalkoztam velük külön is, és fogadóképesek voltak. Ehhez persze az is kellett, hogy megértsék a taktikai elemeket. Vagyis értelmes fiúk.” A mentalitásuknak köszönhetően a csapat többi tagja is hamar elfogadta őket. „Látják rajtuk, hogy nagyon akarnak, és van bennük spiritusz. De rengeteg türelem kell még hozzájuk mindenki részéről. Túl nagy terhet nem szabad hirtelen rájuk rakni.” Már tavalyelőtt és tavaly is kerültek a keretbe az utánpótlásból, így mostanában nem várható újabb fiatalítás. „A csapat gerincét továbbra is az idősebbek kell, hogy alkossák, és melléjük építjük be fiatalokat. De ez nem jelenti azt, hogy ne követném figyelemmel az U20-as válogatottat. Kérdezgetem folyamatosan az edzőket, kire lehet számítani.” De vajon mennyi esélyük van az ifjoncoknak felkerülni a bakui listára? „A magot továbbra az idősebbek fogják alkotni. Azok, akik kiharcolták a szereplést. A fiatalok viszont tisztában vannak vele, hogy Jaksa Péter visszamondta a válogatottságot, mert Ausztriában talált munkát, és nem tud hazajárni az edzésekre. Az ő helyére tehát jó eséllyel pályázik az egyikük. Majd az edzőtáborok és a meccsek alapján döntöm el, ki pótolhatja.” Amire szükség is van, hiszen a seregszemléig nem kezdődik el a hazai bajnokság. „Hetente hármat edzünk a Sunrise Beach Arénában, ami jelenleg a strandsportok otthona. Kedden Montpellier-be utazunk, ahol kőkemény összetartás vár ránk, két meccset is játszunk a világ egyik legjobbjának számító franciák ellen. Ott már kimehetünk a tengerpartra, teljes pályán edzhetünk, vagyis ideálisak lesznek a körülmények, hogy gyakorolhassuk a taktikát.” Májustól Telkiben készül a gárda, ahol az ukrán és az azeri válogatott is edzőtáborozik, így velük is jó esély van az összecsapásra. A hó végén pedig jön az Európa Kupa, melynek mezőnye nagyjából megegyezik a bakui viadaléval, vagyis remek erőfelmérő lehet.
Baku sorsolás
Baku sorsolás
A napokban a Játékok csoportbeosztását is elkészítették – Fortuna nem volt kegyes, bár Weisz ezt más érzelmekkel éli meg:„Nehéz dolgunk lesz, mert az oroszok kétszeres világbajnokok, a spanyolok vb-ezüstérmesek és Európa-bajnokok, de az olaszok is nagyon erősek. Én viszont örülök, hogy így alakult: az ilyen csapatok ellen végig maximumot fogunk nyújtani, mert a fiúk bizonyítani akarnak. Ha lennének gyengébb ellenfeleink, akkor abba a hibába eshetnénk, hogy tudat alatt lebecsüljük őket. Ráadásul így sokkal többet tanulhatunk és fejlődhetünk, mert folyamatosan a topon leszünk. Tavaly egyébként már jártunk Bakuban: találkoztunk az oroszokkal és a spanyolokkal is, s mindkét mérkőzésen csak egyetlen góllal szenvedtünk vereséget. Színvonalas összecsapások voltak.” A torna nyolccsapatos. A két kvartett első két helyezettje az elődöntőbe jut. „Az esélyekről nem akarok beszélni, mert nem számítanak. Győztes típus vagyok, ahogy a csapatom is. A homokon ráadásul bármi megtörténhet, kifelé vagy éppen befelé pattanhat a labda. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy szeretnénk bekerülni az első négybe. Ez komoly elhatározás, de ahogy mondják: gyáva népnek nincs hazája. Ismerjük a csapatokat,  bármi megtörténhet. Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy mi még csak most kerültünk a mezőnybe. Nincs meg a rutinunk, ráadásul a jövő csapatát építem. Egyik napról a másikra nem lehet hatalmasat ugorni, de tesszük a dolgunkat.”