UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-22 12:28

Győri gyermekmentő-szolgálat

Az elmúlt két hét fejleményei – a Quaestor bedőlése – nyomán látható: a Győri ETO profi labdarúgócsapata bajban van. Ugyanakkor az utánpótlást  a város és a fő szponzorok egyike mindenképpen támogatja. Helyszíni riportunk az ETO Parkból.

Roska Emese Boglárka – Mi lesz ott? Tud már valamit? – kérdez vissza a buszsofőr a 14B járaton, amikor észleli, hogy az ETO Parkba tartok. Szavaiból is érezhető, a győrieket felbolygatta, hogy a múlt hét elején csődöt jelentett a városhoz és a helyi futballhoz ezer szállal kötődő Quaestor Csoport egyik tagja, a Quaestor Financial Hrurira Kft. A döntés lavinát indított el: a jó hírére kínosan ügyelő Audi Motor Hungária Kft. azonnali hatállyal felmondta a helyi futballcsapattal kötött szponzorációs szerződést. Vagyis veszélybe került az 1904 óta fennálló klub jövője. eto_parkÁm a nem éppen szívet melengető fejlemények és a borús idő sem hangolta le a maroknyi szurkolótábort, amely a klub legutóbbi hazai, korosztályos meccsein biztatta a játékosokat a Siófoki Bányász ellen. – Ugyan már, nem lehet csak úgy, egyik napról a másikra több száz gyereket az utcára tenni – reagál nagy egyetértésben két szülő az autógyártó közleményére, amely azt is rögzítette, hogy az utánpótlást (akárcsak a női kézilabdacsapatot) továbbra is támogatja. Nem babra megy a játék, hiszen az NB I-es tagság megköveteli, és a Győri ETO minden korosztályban is szerepeltet csapatot, ráadásul négy teljes gimnáziumi osztály futballista diákjai járnak az egyesület által alapított Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiára.

„Fontos, hogy a jövőben is felnőhessenek tehetségek az ETO-pályán – szögezte le közleményében Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Borkai Zsolt azt is megemlítette: tiszta viszonyokat akarnak látni az ETO körül. „Az utánpótlást minden erőnkkel támogatnunk kell” – jelentette ki.

A szülők és a szurkolók is biztosak abban, hogy ebben, a labdarúgást a végletekig pártoló időszakban, az eredményes sportéletéről híres városban nem fenyegetheti veszély az utánpótláskorú gyerekeket. Senkinek sem lehet érdeke az ország talán legmodernebb, legigényesebben kialakított bázisát szellemtanyává változtatni. „Nem kell még egy Akasztó!” – utal a szurkolók egyike az alföldi településen az enyészeté lett stadionra. – A felnőttek leadják az autókulcsokat, és továbbállnak, de a fiatalokat nem lehet csak úgy szélnek ereszteni – teszi hozzá egy másik szülő, aki éppen az U15-ösök között szereplő csemetéjét figyeli. – Korosztályos válogatottak, országos bajnokok játszanak itt. Arról nem tud, hogy a csapaton belül mennyire téma a srácok feje fölött zajló botrány, ám a fiával már beszélgetett a kialakult helyzetről, s a gyereket egyáltalán nem tántorítja el a cirkusz a focitól. Kíváncsiak lettünk volna arra: az edzők hogy látják, mennyire befolyásolja a fiatalok teljesítményét a Quaestor-történet, csakhogy az egyesületben nyilatkozatstopot hirdettek, az alkalmazottak semmiről sem beszélhetnek. Vincze Ottó klubigazgató is csak annyit mondott, hogy amíg nincs hiteles információja, nem szeretne foglalkozni a várost lázban tartó üggyel. Úgy fogalmazott: csak a szakmai munkára koncentrálnak, és dolgoznak tovább. Ha lehet, kettőzött erővel. A pályán mindenesetre nem látszódtak zavarodottaknak az esélyes fiúk: az U15-ösök öt, az U14-esek pedig három gólt szereztek, miközben egyet sem kaptak a siófokiak elleni meccseken. Már csak azért kell szurkolni, hogy a győri utánpótlás megmentésére hivatott felnőttek is hasonlóan hatékonyak legyenek.

A győri klubban a hattól a 21 évesekig valamennyi utánpótlás-korosztály megtalálható. A két leány- és a férfi NB III-as együttest is beleszámítva az összesen tizenhét gárdában nagyjából 350 utánpótláskorú játékos szerepel. Az U16-os kiemelt bajnokságban a nyolccsapatos felsőházban játszanak a győriek, míg az U14-esek vezetik a korosztály Nyugati csoportját.