UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2015-03-23 09:04

Anyuka helyett anyuka

Kissné Oroszi Edit meghatározó alakja a magyar sportlövészet utánpótlás-nevelésének. A legnagyobb kihívásnak a kiemelkedő eredmények megismétlését tartja. Munkáját a MOL Új Európa Alapítvány Tehetséggondozásért díjjal jutalmazták.

Pusztai Viola Kissné Oroszi Edit edzőként az utánpótlással szeret foglalkozni. Keze közül sorra kerülnek ki sikeres sportlövők, olimpikonok. Az UTE-ben jelenleg több mint 25 up-versenyzővel dolgozik, köztük a siket olimpiai bajnok Biatovszki Mirával és az ifjúsági olimpiai bajnok Péni Istvánnal. Istvánt tíz éves kora óta neveli. Ahogy a tizennyolc éves sportlövő fogalmaz: anyukája helyett is az anyukája a tréner. A fiatal sportolók mindig bizalommal fordulhatnak hozzá tanácsért, segítségért. Tanítványa kiváló edzőnek tartja, ezért, és hogy megköszönje az elmúlt évek közös munkáját, jelölte a MOL Új Európa Alapítvány Tehetséggondozásért díjra.
Kissné Oroszi Edit Fotó: Új Európa Alapítvány
Kissné Oroszi Edit Fotó: Új Európa Alapítvány
− Meglepetésként érte, hogy elnyerte a díjat – idézi fel István. – Nem tudott a jelölésről sem, ráadásul, amikor kiderült, hogy őt is díjazzák, először engem hívtak fel a hírrel. Edzőtáborban voltunk, mondtam neki, hogy legyen bekapcsolva a telefonja. Ő meg kérdezgette, hogy miért, nem értette, én meg csak mosolyogtam. Nagyon örült, amikor megtudta, igazán megérdemelte. Kissné Oroszi Edit a sportlövészettel gyermekként ismerkedett meg, versenyzőként számos nemzetközi viadalon állhatott fel a dobogóra. Edzői pályafutását 1993-ban kezdte, ekkor még versenyzett is, de kisfia megszületése után egyre kevesebb ideje maradt a sportolásra. Akkor kezdett el gyerekekkel foglalkozni. − Az UTE-ben edzőkollégámmal Lencz Erikával – aki Péni István édesanyja – rengeteg fiatallal dolgozunk. Sokan érdeklődnek a sportlövészet iránt, a gyerekek, főleg a fiúk szeretik a fegyvereket. Évről évre részt veszünk a sportágválasztón, ahol kipróbálhatják ezeket, s aki kedvet kap hozzá, várjuk a lőtéren. Általában 10-12 évesen fognak először fegyvert, s 4-5 év kemény munka után lehet azt mondani, hogy sportlövőkké váltak. Amellett, hogy klubedző, az utánpótlás-válogatottat is irányítja. − Minden viadal más, s minden versenyzőt mással lehet megnyugtatni az adott szituációban. Sok mindentől függ – például a körülményektől, a terem helyzetéből −, hogy kinek milyen technikai megoldásra kell felhívni a figyelmét, vagy mivel lehet ráhangolni a versenyre. Arra a kérdésre, hogy edzőként melyik eredményére a legbüszkébb, nehezen válaszol. Azt mondja, vannak olyan versenyzők, akik sikeresek, de nehezebb velük együtt dolgozni. Meg olyanok is, akik nem annyira tehetségesek, de kitartással elérték a céljaikat. Mégis, ha választania kell, a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott Biatovszki Mira siket olimpiai bajnoki címét és Péni István ifjúsági olimpiai aranyát emelné ki. − A legnagyobb kihívást mindig az jelenti, hogy a kiemelkedő eredményt meg tudjuk ismételni. Elérni a sikert nagyon jó, de azt megtartani, és ottmaradni a legjobbak között, az a legnehezebb.