UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-03-23 18:27

Tizenhétre lapot

Sokra hivatottnak tartják a szakemberek az Európa-bajnoki részvételt hibátlan teljesítménnyel kiharcoló U17-es leány kézilabda-válogatottat. A társulat a nyáron Macedóniában bizonyíthat.

reb Nehezen indult, ám annál simábban zárult a magyar leányválogatott számára a budapesti U17-es Európa-bajnoki selejtezőtorna. Ahogy az előzetesen is várható volt, a németek elleni első, pénteki összecsapás határozott mindenről. S mert Hornyák Bernadett időntúli hétméterese Hajdu János együttese javára döntött (21-20), a társaság páholyban érezhette magát már a görögök és az ukránok elleni meccs előtt. A helléneket koncentrált játékkal majdnem harminc góllal (42-14) múlták felül a lányok, Ukrajna ellen pedig belefért egy-egy rövidzárlat is (37-24).
hajdu_janos01
hajdu_janos01
Elégedetten értékelt Juhász István szakmai igazgató, aki szombaton a felnőttek spanyolok elleni érdi felkészülési meccse helyett is a fiatalok találkozóját választotta. – Értelemszerűen a célt teljesítették a lányok, ráadásul csoportgyőzelemmel, hibátlan mérleggel biztosították a helyüket a kontinensviadalon. A németek elleni találkozón sok fontos dolgot mérhettünk le. A nyitott védekezés elleni támadásépítést még gyakorolni kell, ám a válogatott előnye, hogy több variációban, szerkezetben képes játszani. A szakember úgy látja, a játékosok életének első világversenyén dől el, hol van a helye a korosztálynak Európában; az univerzális kézilabdázókat felvonultató társulat még sok örömöt szerezhet a sportág híveinek. – Erős a korosztály, nagyon jó garnitúra került a kezembe – ért egyet kollégájával az U17-eseket ősszel átvevő szövetségi edző, Hajdu János. – Egyértelmű, hogy rengeteget kell még dolgoznunk az Európa-bajnokságig, ám sokat számíthat, hogy a játékosok többsége már az idősebbek között, jó csapatban szerepel, néhányan pedig a felnőttcsapatban kapnak lehetőséget. Juhász hozzátette, a társaságnak mindenképpen szoknia kell még tétmeccsek hangulatát. A németek elleni gigászi csatában érezhető volt, hogy a teljesítmény rovására megy a felfokozott hangulat, ennek is tudható be az akkor elkövetett sok-sok technikai hiba. Ugyanakkor annak örült, hogy mind a három napon telt hát előtt játszhatott a válogatott, amiért köszönet illeti a szervezőket és a közönséget is. – Kezdetben szerettem volna vidékre, akár kisebb csarnokba vinni a viadalt, ám a három nap alatt mindenki megmutatta, van igény az utánpótlás kézilabda-eseményekre a fővárosban.