UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-24 14:53

Foci a barátságért, Dzsudzsákkal

Dzsudzsák Balázs az idei nagykövete a „Foci a barátságért” nemzetközi programnak. Hazánkat a Sándor Károly Akadémia U14-es csapata képviseli. Ezúttal is lesz fórum és utcai foci, valamint a gyerekek közösen megnézik a Bajnokok Ligája berlini finálét.

UP-info Harmadik alkalommal rendezi meg az UEFA hivatalos partnere, a Gazprom a „Foci a barátságért”-programot. A résztvevő országok száma a tavalyi tizenhathoz képest idén huszonnégyre bővü. Az eseménysorozatot Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna részvételével rendezik meg.
Dzsudzsák Balázs
Dzsudzsák Balázs
„A program célja, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését az egészséges életmód iránt, és hogy az eredmények eléréséhez csapatjátékra buzdítsa őket. Szellemisége a barátságon és a különböző kultúrák tiszteletén alapszik. Ezek azok az alapvető értékek, melyek meghatározzák a társadalom jólétét” – mondta Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke. A program nemzetközi nagykövete ebben az évben is Franz Beckenbauer, minden idők legeredményesebb német labdarúgója. „Örülök annak, hogy az esemény túllépett Európa határain. Bizonyítéka annak, hogy az univerzális emberi értékek nem ismernek határokat, és mindenkinek mértékadóak” – fejtette ki a Császár. A programot Magyarországról is ismert játékosok biztosították már támogatásukról. 2013-ban Buzánszky Jenő, 2014-ben Mészöly Géza vállalta a helyi nagykövet tisztségét, idén pedig a Dinamo Moszkva és a válogatott középpályása, Dzsudzsák Balázs állt a kezdeményezés mellé. „Az, hogy a labdarúgó milyen pályát fut be, a tehetségen, a lehetőségeken és a képzésen múlik. Ez a három pillér pedig alapvetően egybefonódik. Személy szerint hálás vagyok azért, hogy kiváló szakmai felkészítést kaptam, és ma is játszhatok a magyar válogatottban. Úgy gondolom, hogy az akadémistáknak remek lehetőséget nyújt a program: megismerhetik külföldi társaikat, és tanulhatnak egymástól. A BL döntő megtekintése pedig életre szóló élmény lesz" – mondta Balázs. Hazánkat a Vasas Kubala Akadémia után ezúttal a Sándor Károly Akadémia U14-es csapata képviseli, az előző szezon korosztályos bajnokaként. A projekt csúcspontja a III. Nemzetközi Gyermekfórum lesz, ott ismerkedhetnek egymással a fiatalok. „Rendkívüli lehetőség a gyerekeknek, hogy részt vehetnek ilyen nagyszabású, nemzetközi eseményen. A program részeként a BL-döntőre is eljutnak, ami biztosan nagy lökést jelent a pályájuknak” – lelkendezett Tamási Zsolt, a műhely szakmai igazgatója. A „Foci a Barátságért” program részeként, immár hagyományosan, a BL-döntő helyszínén, Berlinben megrendezik az utcai bajnokságot, majd a már említett fórum után a résztvevők együtt tekintik meg a klubfutball csúcseseményét az Olimpiai Stadionban.