UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-03-24 16:12

Remeklés, megtizedelve is

Kulcsjátékosok hiányában is háromszor nyert a Vasas U17-es fiú kosárlabdacsapata az Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga kaunasi tornáján. A sikereknek köszönhetően ott lesz a májusi klaipedai szuperdöntőben is.

reb Az álmoskönyvek szerint sem jó jel, ha egy kosárlabdacsapat kezdő ötöséből két ember (Chester Lewis és Bordács Soma) hiányzik, plusz a harmadik (Joel Nshimba) hetek óta keveset edz lábfájdalmak miatt. Ráadásul már az első mérkőzésen kifordul a szintén fontos ember, Völgyi Marcell bokája, aki emiatt harcképtelenné válik. Mégis, a Vasas Akadémia U17-es kosárlabdacsapata ötből háromszor győzött az Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga (EYBL) harmadik selejtezőtornáján, a litvániai Kaunasban. A Klaipeda elleni sikerrel pedig biztossá vált, hogy májusban ott lesz a szuperdöntőn.
rudner_gabor01_vasas_fb
rudner_gabor01_vasas_fb
– Tudtuk, hogy két meccset biztosan meg kell nyernünk a továbbjutáshoz – kezdi a vezetőedző, Saeed Armaghani. – Ennek tudatában volt olyan találkozó, amelyen pihentettem egy-két játékost, mert már az elején látszott, hogy kevesebb esélyünk van a sikerre. Összességében nagyon büszke vagyok arra, hogy a kulcsjátékosok hiányában a jobbára epizódszerepet játszó srácok is megmutatták – elsősorban maguknak, és mindenki másnak –, hogy nem egy-két emberes a csapatunk. A szakember szinte mindenkit kiemelhetne, hiszen valóban, együttesként nyújtottak jó teljesítményt. Az 1998-as születésűek között két évvel fiatalabban pattogtató Somogyi Ádám remek játékával azonban még a rendezők és az ellenfél edzők figyelmét is felkeltette. Különösen értékes lehet a zárásként a litván Sabonis elleni diadal , hiszen a rivális a három torna eredményei alapján az első helyen végzett. – Mindössze egy vereséget szenvedett korábban a Sabonis, viszont nekünk már nem volt miért izgulni. Azt kértem a fiúktól, hogy rontsanak neki az ellenfélnek, és tegyenek meg, amit lehet. Felszabadultak voltak, Joel Nshimba például fájdalmat sem érzett a játék közben. A Vasas az alapszakasz ötödik helyezettjeként a negyedik Stella Azzura Romával csap össze május 21-én. Az olaszokkal különlegesen jó a szakmai kapcsolat, nemrég Bordács Soma és Chester Lewis töltött néhány napot az olasz fővárosban. A pasarétiek egy éve, az U16-osok között a negyedik helyen zártak az EYBL-ben. Akkor még az év elején annyira nem tervezték, hogy ilyen messzire jutnak a sorozatban, hogy a költséghatékonyság érdekében busszal utaztak. Idén várhatóan jut a repülőjegyekre. – Nem szeretnék számszerű helyezést megfogalmazni, mert erős ellenfél vár ránk az elődöntőbe jutásért. A négy között pedig valószínűleg a Sabonist kapnánk vissza. Az olaszoknak törlesztenénk a korábbi vereségért, míg a litvánok ellen – ha eljutunk odáig – fűthetni minket a mostani sikerünk. Fontos, hogy visszatérjenek a sérültjeink, és meglátjuk, meddig jutunk. Európai Ifjúsági Kosárlabdaliga, 3. torna, Kaunas, magyar vonatkozású eredmények: Vasas Akadémia-Kaunas 56-53, BS Fryshuset-Vasas Akadémia 61-46, BS Aisciai-Vasas Akadémia 83-53, Vasas Akadémia-BS Klaipeda 66-53, Vasas Akadémia-A. Sabonis BS 53-42.

Az U14-esek tornáját Szolnokon rendezték meg. A kilenc csapat között négy magyar lépett pályára, ám egyiküknek sem sikerült a továbbjutás. 1. Stellazzurra 8 győzelem-0 vereség, 2. Alba Berlin 7-1, 3. Vasas Akadémia 6-2, 4. USK Prague 5-3, 5. Cibona Zagreb 4-4, 6. Szolnoki Olaj 2-6, 7. KK Flash 2-6, 8. Dávid Kornál Kosárlabda Akadémia 1-7, 9. Honvéd Budapest 1-7.