UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-26 17:59

A név kötelez

Zsivoczky Péter mindent megtesz azért, hogy megfeleljen a családneve és a saját maga támasztotta elvárásoknak. Nem érzi ezt tehernek, inkább ösztönzi. A tavaszi szezonja eddig kiválóan sikerült, hiszen hat gólt rúgott, és az FTC U21-es csapata vezeti a korosztályos bajnokságot.

Nagy-Pál Tamás A név kötelez, tartja a mondás. Na de ennyi mindenre?
Zsivoczky Péter1
Zsivoczky Péter1
Zsivoczky Péter nagyapjának a testvére, Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető. Édesapja egyik unokatestvére, Zsivoczky Attila vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes, négyszeres olimpikon tízpróbázó, míg a másik, Gyula a Fradi egykori labdarúgója, kétszeres magyar bajnok és ifjúsági Eb-aranyérmes. „Egészséges teher van rajtam, ösztönöz, hogy meg kell felelnem a saját magam és a családnevem által támasztott igényeknek” – reagált a Ferencváros U21-es csapatának csatára, aki duplázni tudott az MTK elleni korosztályos örökrangadón. A 19 éves játékos ezzel hat gólnál tart tavasszal. Ősszel összesen hármat szerzett. „Nemcsak az enyém az érdem, hanem az egész csapaté. Kiszolgálnak a srácok. A szakmai stáb pedig remekül felkészített minket. Ősszel volt rajtam kis súlyfelesleg, amit sikerült ledolgoznom, és azóta ki tudom hozni magamból a maximumot. Nem szoktam nézegetni a góllövőlistát, persze jó érzés elöl állni. De a legfontosabb a csapat. Ha már megnyertük a bajnokságot, csak akkor kezdek el számolgatni, hogy mennyi kell még a gólkirályi címhez.” Erre jó esély van, hiszen hatpontos előnnyel vezetik az MTK előtt a tabellát. „Már a szezon elején a bajnoki címet tűztük ki célul. Aztán nem kezdődött jól az idény, épphogy bejutottunk a felsőházba. De mostanra összeszokott a csapat, ráadásul a téli felkészülés is jól sikerült. Szerintem a legnagyobb erősségünk a csapategység. Mindenki küzd a másikért. Tudjuk, a Fradit képviseljük, vagyis nem félhetünk senkitől, hanem tesszük a dolgunkat.” A csapatnak az a Lipcsei Péter a vezetőedzője, aki a Fradi-szívből példát tud mutatni a fiataloknak. „Különleges érzés, hiszen ő nemcsak  szakember, hanem a klub csúcstartója is az NB I-ben, akit senkinek sem kell bemutatni. Felelősség ez nekünk, érte is dolgozunk.” A családi hagyományok miatt egyértelmű volt, hogy Péterből sportoló lesz, és az sem volt kérdés, hogy labdarúgó. „A család többi sportága annyira nem vonzott, már kiskoromban is focimeccsekre jártam szurkolóként. Hatévesen vittek el a Fradiba a szüleim. Elég gyorsan megtaláltam az összhangot a labdával és a csapattársakkal.”
Zsivoczky Péter
Zsivoczky Péter
Abból, hogy a nagybátyja a klub ismert játékosa volt, előnye és hátránya sem származott eddig. „Volt egy buta, linkebb korszakom, amikor azért megkaptam, hogy itt nem elég a név. De csak jó szándékból. Hatott is. Mivel Gyula is ballábas, azért előveszik néha, hogy én is hasonló sikereket érhetek el.” Gyula is segíti, hiszen a támadó egyik legnagyobb kritikusa. „A családom folyamatosan ösztönöz, nincs elszállva tőlem. Nemcsak a jó dolgokat jegyzik meg, hanem le is szúrnak, ha úgy van. Sosem kertelnek, őszintén megmondják a véleményüket. A családi összejövetelek békés hangulatban kezdődnek, de aztán szép lassan mindenki rátér a szakmára.” Péter így pontosan tudja: mi az, amiben még fejlődni kell ahhoz, hogy valóra válhasson a legnagyobb álma, vagyis hogy a zöld-fehérek első csapatának kezdőjátékosa lehessen. „Védekezésben mindenképp. Manapság kevés játékos teheti meg, hogy csak támad. Ezenkívül a futómennyiségemen is mindig lehet javítani. Az erényem a technikám és hogy jól látok a pályán. Nehéz megmondani, milyen messze van még az A csapat. A Liga Kupában már játszottam, gólt is rúgtam. Minden apró lehetőséget meg kell ragadni, mert az erős keretbe nehéz bekerülni.”