UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-03-26 13:58

Rióba gyalogolt?

Harmincéves csúcsot döntött meg a gyalogló Srp Miklós. Még ennél is fontosabb, hogy a teljesítménye kvótát érhet a riói olimpiára. Az már eldőlt: nyáron az U23-as Európa-bajnokságon indul.

reb Apja fia, mondhatnánk. Srp Gyula a hetvenes-nyolcvanas évek meghatározó magyar gyaloglója volt, ezért nincs miért meglepődni, hogy napjainkban Miklós keresztnévvel találjuk a dallamosnak nem nevezhető vezetéknevet az atlétikai eredmények között. No, nem az „apró betűs" részben. A Bp. Honvéd 22 éves versenyzője a hét végén, a szlovákiai Dudincében rendezett, országos bajnokságnak számító viadalon élete első 50 kilométeres távját 4:01,44-es idővel teljesítette, amivel győzött. Ennél azonban többet is tett: a legendás Czukor Zoltán több mint harminc éve fennálló U23-as rekordját adta át a múltnak.
srp_miklos_ml
srp_miklos_ml
– Mivel pécsi születésű vagyok, ő pedig komlói, ismerjük egymást, többször versenyeztem ellene – kezdi Srp Miklós, akivel 18 éves koráig az édesapja foglalkozott. – Jólesett, hogy a győzelmet követően gratulált nekem. Mindig nagyszerű érzés rekordot megdönteni, ám ami igazán átfutott rajtam a viadal után, hogy talán olimpiai szintes időt értem el. Neki és edzőjének, dr. Urbán Ákosnak – a többi atlétához hasonlóan – április 15-ig kell várnia, hogy kiderüljön, milyen teljesítményhez kötik az indulást a riói ötkarikás játékokon, ám az alig több mint négyórás idő várhatóan kvótát ér. Az viszont már biztos, hogy – amennyiben sérülés vagy jelentős formahanyatlás nem hátráltatja – júliusban rajthoz állhat a tallinni U23-as Európa-bajnokságon. Időeredményben még nem gondolkodik, ám szeretne a nyolc közé jutni 20 km-en. Noha édesapja sportmúltjából fakadóan talán nem is vezethetett volna másfele Miklós útja, a gyaloglást megelőzően kézilabdázott, röplabdázott és egy hónapig futott is. – Apa sosem erőltette a sportágat, csak megismertette velem. Nyolc éve kezdtem el a gyaloglást, és viszonylag gyorsan jöttek az eredmények. A következő évben már biztató idővel lettem második a serdülőbajnokságon. A sikerek motiváltak, és az is, hogy jól megy a gyaloglás, mert egyáltalán nem könnyű elsajátítani a technikát. Vonzók voltak apja beszámolói is, aki a sportolásnak köszönhetően a világ több pontján is megfordult. Srp Miklós is szerzett már egész életre szóló élményt: három éve, az oroszországi Száranszkban rendezett Világ Kupán – írd és mondd – hatvanezer ember előtt versenyezhetett. Bár a 29. helyen végzett, rengetegen kértek tőle aláírást és közös fotót. – Minden sportolónak át kell élni, milyen az, amikor tombolnak a nézők, és ennyire megbecsülik a sportágat. Vélhetően szép élményekben lesz még része: edzője szerint az emberi és versenyzői jellemzői alapján egyaránt nagy eredményekre hivatott. Az élettani mutatói – például a vérképe – genetikailag annyira jók, amilyeneket a kerékpározók tiltott szerrel, EPO-val kísérelnek meg elérni…