UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-28 09:43

A legjobb tizenhat

Színvonalas U17-es Európa-bajnokságra van kilátás, hiszen annak köszönhetően, hogy ezúttal először tizenhat csapatos lesz a torna, nem véreztek el a nagyágyúk a selejtezőben. Magyarország, ahogy 2006 óta, most sem lesz ott a viadalon.

Nagy-Pál Tamás Nagy lehetőséget szalasztott el U17-es válogatottunk, hiszen az Eb-selejtező elitkörének nem éppen halálcsoportjában végzett az utolsó helyen, így nem lehet ott az első tizenhat csapatos kontinenstornán. Közben kialakult a bulgáriai torna teljes mezőnye.
Ausztria
Ausztria
Az 1. csoport volt az egyik legkeményebb, hiszen Spanyolország, Franciaország, Svédország, de még Izrael is reális eséllyel pályázott a továbbjutásra. A skandinávok gyorsan elszálltak, miután az első két mérkőzésén kikaptak (a franciáktól 7-1-re…), míg az izraelieknek az utolsó fordulóban is volt esélyük, köszönhetően annak, hogy bravúros döntetlent játszottak a spanyolokkal. A sportág két nagyhatalma azonban 1-1-et játszott az utolsó körben, így a kéz a kézben továbbjutott. Horvátország kétséget kizáróan bejelentkezett az Eb-címért: úgy nyerte meg a 8-0-s gólkülönbséggel, hibátlan mérleggel a csoportját, hogy Portugáliával és Szerbiával is együtt szerepelt. A portugálok ráadásul – a rosszabb gólkülönbségük miatt – nem fértek be a legjobb hét csoportmásodik közé, így lemaradtak a tornáról. A horvátokhoz hasonlóan zárt Belgium: a kontinens egyik legjobb utánpótlásával rendelkező ország gárdája szintén nyolc gólt rúgott és egyet sem kapott. Igaz, Hollandia ellen becsúszott egy gól nélküli döntetlen. Az első hely így sem forgott veszélyben, és a „narancsosok” is utazhatnak Bulgáriába A 4. csoport volt az egyetlen, ahol öt pont is elég volt a továbbjutáshoz. Nem meglepő, hogy azt éppen a stabil védekezéséről híres görög gárda használta ki: az utolsó mérkőzésen a fehéroroszok elleni 0-0-val biztosította be a csoportgyőzelmet. Az írek egyetlen ponttal lemaradtak, de így is Eb-résztvevők. Az osztrák utánpótlás lendületes fejlődéséről is sokat hallani mostanában, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a sógorok, az oroszokat megelőzve, veretlenül nyerték meg csoportjukat. Oroszországnak Ausztria és Wales ellen is összejött egy-egy döntetlen, így a második helyen lépett tovább.
Virág Ákos
Virág Ákos
Az angol fiatalok nem bízták a véletlenre a dolgot, a norvégokat és a szlovénokat is 3-1-re verték, így már két mérkőzés után továbbjutók voltak. Szlovénia és Norvégia játszott ki-ki meccset az utolsó körben, előbbi egyetlen góllal győzött, így készülhet az európai seregszemlére. Ahogy a csehek és a skótok is, akiknek a magyar csoportból sikerült kivívniuk a továbbjutást. Belvon Attila csapatának a Csehország elleni 1-0-s vereség és a Skócia elleni gól nélküli döntetlen után is volt esélye a második helyre, de Bosznia-Hercegovinától kikapott (1-2), így egyetlen rúgott góllal az utolsó helyen végzett. A 8. kvartettben minden a papírformának megfelelően alakult: Olaszország és Németország is nyert az első két körben Szlovákia és Ukrajna ellen, így tét nélküli csoportdöntővel ért véget a torna. A fordulatos mérkőzés úgy lett 2-2, hogy a németek egy órán át emberhátrányban játszottak, az olaszok pedig büntetőt hibáztak. Az Eb-t május 6-22. között rendezik Bulgáriában.

Az U17-es Eb résztvevői: Franciaország, Spanyolország, Horvátország, Belgium, Hollandia, Görögország, Írország, Ausztria, Oroszország, Anglia, Szlovénia, Csehország, Skócia, Németország, Olaszország, Bulgária (rendező).