UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-29 12:12

A győzelem is belefér

Lévay Andrea meghosszabbított keze, Markó Edina szíve szerint már most meghívna több U17-es válogatott lányt a felnőttkeretbe. De nem bolygatja fel a csapatot, mert az Eb-selejtező elitköre vár rá. A gárda erőssége a nemzetközi sebességű szélsőknek köszönhetően a kontrajáték lehet.

Nagy-Pál Tamás Lejátszotta utolsó felkészülési mérkőzését az április 9-én kezdődő Eb-selejtező elitköre előtt az U17-es leányválogatott (címlapfotó: mlsz.hu): fordulatos találkozón 4-3-as vereséget szenvedett Szerbiától. Markó Edina szövetségi kapitány szerint remek erőpróba volt, hiszen a szerbek erősek, szintén az elitkörre készülnek:
Markó Edina
Markó Edina
„Helytállt a csapat, még ha rendre hátrányból is kellett felállnunk, és az utolsó percben kapott góllal szenvedtünk vereséget. A szerbnél sokkal jobb csapattal az elitkörben sem fogunk találkozunk. Az is bizakodásra adhat okot, hogy az egyik ellenfelünkkel, Írországgal a selejtező első körében 1-1-es döntetlenre végzett. Nem lesz nagy a különbség a gárdák között.” A szakember szerint a találkozónak nem feltétlenül az volt a tanulsága, hogy a védelem gyengébben, a támadósor pedig kiválóan működik. „Egy meccsből nem szabad kiindulni. A horvátországi felkészülési tornán például nagyon jól ment a védekezés, kivéve a franciák ellen, de az a csapat szerintem még a felnőttválogatottnak is kihívás lett volna. Az írek és az angolok ráadásul hasonló, ívelgetős focit játszanak, mint a szerbek, így legalább felmérhettük, miben kell javulnunk. Azt sem mondom, hogy a támadósorunk tökéletesen működött, mert a helyzetkihasználással akadtak problémák.” A korosztály szövetségi edzője, Lévay Andrea egészségügyi okok miatt most nincs a csapattal, azt Markó Edina készíti fel február óta. „Én úgy fogom fel, hogy csak Andrea meghosszabbított keze vagyok. Nem vezetek be újdonságokat, hogy a játékosok ne zavarjam össze. Folyamatosan egyeztetek vele és az U19-es gárda edzője, Turtóczki Sándor is segít. Nagyon bízom benne, hogy Andrea még az idén visszatérhet.” A szakember elmondta: nem volt mindig egyszerű a felnőtt és az U17-es gárda párhuzamos felkészítése, de sikerült összeegyeztetni a kettőt. „Nem foglalkozom a nehézségekkel, mert vállaltam a feladatot, és a legjobb tudásom szerint el is végzem. Ráadásul van kis öröm is az ürömben: a lányok így többször is együtt dolgozhattak a felnőttekkel, ami szerintem fontos motiváció. Látják, hogy nincs is olyan távol tőlük a válogatott.” Ennek is köszönhető, hogy meccsről meccsre jobb teljesítményt nyújtanak. „Persze, közben előjönnek újabb hibák, attól függően,  milyen stílusban játszik az ellenfél. Azokat ki kell javítanunk. Lesz még kétnapos összetartásunk, illetve a magyar női foci napján a székely U17-es válogatottal felkészülési meccset játszunk, de ott inkább a B csapatnak adok lehetőséget.”
u17 lány1
u17 lány1
Markó azt is elárulta, mi lehet a legnagyobb erőssége a selejtezőtornán a gárdának: „Fegyelmezett csapatvédekezésre lesz szükség. Ha stabilak leszünk, a gyors szélsőinkkel hatékony kontrákat vezethetünk. A támadóink abszolút nemzetközi sebességűek, ezért bizakodó vagyok, hogy sikerül megvalósítani ezt a taktikát . Mentálisan is tetszik a csapat. A franciák ellen például nem foglalkoztak azzal: mennyivel jobb játékosokból áll az ellenfél. Csak mentek előre harciasan, hatalmas lelkesedéssel. Egyénileg és csapatként is nagy bennük a potenciál.” Nem csoda, hogy a szakember három-négy lányt szíve szerint már most meghívna a felnőtt keretbe. „De az elitkör előtt természetesen nem akarom felbolygatni a csapatot. Viszont mindent megteszek azért, hogy mielőbb csatlakozhassanak, ha csak pár edzés erejéig is.” Éppen emiatt nem az eredményt tartja a legfontosabbnak az elitkörben, hanem a tapasztalatszerzést a felnőtt válogatottá válásig vezető úton. „A továbbjutást reálisan nézve nem is lehet célként kitűzni, hiszen az angolok, az írek és a hollandok is mindenben előttünk járnak. Viszont én úgy látom, hogy az utánpótlásban még nincsenek akkora különbségek, egy-egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Most első sorban a Hollandia elleni nyitómeccsre koncentrálunk. A cél a tisztes helytállás, amibe bármi belefér. Persze, a győzelem is.”