UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-30 08:40

Rémségek megyei bajnoksága

Játékos állíttatja ki magát, hogy mehessen a kocsmába. Az ifjúsági csapatok sokszor nincsenek meg, de a játékvezetők beleegyezésével csalnak a létszámmal. A Somogyszobi VSE elnöke, Pintér Rezső beszélt honlapunknak a megyei foci zűrzavaros állapotairól.

Nagy-Pál Tamás Botrányos véget ért a Gyékényes–Somogyszob U21-es bajnoki a megye kettőben: a 48. percben a hazaiak már az ötödik piros lapjukat kapták, így a játékvezetőnek le kellett fújnia a mérkőzést, majd gyakorlatilag menekülnie a pályáról. A vendégek elnökével, Pintér Rezsővel rekonstruáltuk az eseményeket: „Már az első percekben nagyon durva belépőket láttunk, amit a játékvezető először figyelmeztetéssel, később sárga lappal torolt meg. Közben az ellenfél kispadján ült két olyan személy, akinek a szabályok szerint nem lett volna szabad, és ők sérelmezték a lapot. Szóltam az asszisztensnek, hogy talán el kéne őket távolítani, próbálta is, de nem járt sikerrel. A mi játékosainkat ezalatt folyamatosan rúgdosták a pályán. A spori nem próbálta meg eltussolni a dolgot, ahogy az egyébként sajnos rendre előfordul ezen a szinten. Emiatt orroltak meg rá, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették. Nem ijedt meg, osztogatta a sárgákat, a félidő vége előtt pedig jött az első két piros lap. Ekkor elszabadultak az indulatok: nekiestek és lökdösték, köpködték, mi pedig a közelébe sem mertünk menni az eseményeknek. Aztán ismét két piros lapot kellett kiosztania olyasmiért, aminek semmi köze nem volt a focihoz.” Ballér László Bence ezután lefújta a meccset, mire néhány játékos ismét leköpte, elhordta mindennek. „A partjelző próbálta megvédeni a zászlójával – nem túl sok sikerrel. Ütöttek felé, tolták, lökdösték.” Pintér csalódottsága azóta csak fokozódott, ugyanis a játékosok párhetes eltiltásokkal úszták meg a dolgot. „Már vasárnap is mondtam: biztosan nem kapnak komoly büntetést, mert akkor a Gyékényesnek nem maradna elég játékosa, hogy befejezze a bajnokságot, és a felnőttgárdát is ki kellene zárni. Így is lett: bár a bíró a pályán mindent megtett, a jegyzőkönyvbe a felét sem írta le a történteknek.”

Az MLSZ határozata a mérkőzéssel kapcsolatban: "A FSZ 82. §. (2) b. alapján a Gyékényes SE játékosa, Varga Marcell Zoltán (309531), a játékvezető durva megsértése miatt 2015.04.20-ig a játéktól eltiltva. A FSZ 72. §. (1-2) b. alapján a Gyékényes SE játékosa, Vrban Antonio Szabolcs (300967), sportszerűtlenség miatt 2015.03.30-ig a játéktól eltiltva.ű A FSZ 82. §. (2) b. alapján a Gyékényes SE játékosa, Mezei Géza (379810), a játékvezető durva megsértése miatt 2015.04.20-ig a játéktól eltiltva. A FSZ 82. §. (2) b. alapján a Gyékényes SE játékosa, Balogh István Dominik (379764), a játékvezető durva megsértése miatt 2015.04.20-ig a játéktól eltiltva. A FSZ 83. §. (2) b. alapján a Gyékényes SE edzője, Bognár Benjámin (290498), a játékvezető durva megsértése miatt 2015.05.22-ig a játéktól, kispadtól és a mérkőzésen történő mindennemű közreműködéstől eltiltva."

A vezető attól fél: bőven lesznek még a gyékényesihez hasonló meccseik. „Biztosan nyomot hagytak a történtek a fiúkban. A kisebbik fiam is a csapat tagja, és elárulta: ha jött felé a labda, inkább arrébb állt, cselt sem mert megcsinálni. Apa, ezek nem normálisak - mondta.” Az elnök elpanaszolta, hogy a megyei fociban szerinte rossz irányba haladnak a dolgok. „Szeretné hallani a szomorú valóságot? Két-három éve a megyei másodosztály már messze nem arról szól, hogy javítsunk az utánpótlás színvonalán. Hiába kötelező szerepeltetni a korosztályos gárdákat, amikor az ifi csapatok hétről hétre tizenegy fős kerettel kénytelenek kiállni. Ha valaki megsérül vagy eltiltják, akkor már gond van. Emiatt szűnnek meg a felnőttcsapatok. Nincsenek fiatalok. Aki meg van, azt nem érdekli a labdarúgás, másnaposan jön például a meccsre. Ez már régóta nem szolgálja a fiatalok fejlődését. A legnagyobb vesztesek persze azok, akik tényleg focizni szeretnének. A többieket viszont csak azért erőltetik, hogy meglegyen a csapat.” A vezető megdöbbentő példákat is mesélt a viszontagságokról. „Ott van Lábod, pici település. Remekül kihasználta a TAO-s pénz adta lehetőségeket: világított edzőpályát épített. Erre mi történik? Mivel nincs elég gyerek, nem tudja kiállítani a korosztályos csapatokat, így kizárják a felnőtt gárdát is. Alapból a kiírás sem jó. Tizenöt év az alsó korhatár az U21-es bajnokságban. De mégis, hogyan lehet a gyerekeket összeengedni a felnőttekkel? Erre most levitték tizenkilencre a felső határt. Ezzel négy-öt ifistánk esik ki, akiket fogalmam sincs, honnan fogunk pótolni. De mondok jobbat is. Kötelezővé tették az U7, U9, U11-es korosztály indítását. Óriási szervezéssel, befektetett pénzzel és energiával mi teljesítettük is. Erre jön az új szabály, hogy mégsem kötelező. Őrület.” Ebben a zűrzavaros helyzetben pedig a csapatok nem tudnak lemondani azokról, akiknek valójában nem lehetne közük a labdarúgáshoz. „Hihetetlen, mik szoktak zajlani. Hallottam már olyat, hogy azt mondta egyik játékos a másiknak: na, most kiállíttatom magam, hogy mehessünk vedelni. És úgy is tett. Két ifimeccsünk is elmaradt a szezonban, mert nem tudott kiállni az ellenfél. De az is előfordult, hogy kilencen jöttek és kérték a bírót: egyezzen bele, hogy megvan a csapat. Volt olyan, hogy távoli településről érkezett az ellenfél, de az egyik labdarúgónknak odavalósi volt a barátnője, így tudta: két játékos is túlkoros. Mondtuk a játékvezetőnek, aki úgy reagált, hogy majd a meccs után megbeszéljük. 3-2-re nyertünk, mire odajött: akkor ugye nem akarunk semmit? Ez rendszeres, és nem látom, hogy bármi változna.” Pintér nem tudja, mi lehetne a megoldás, de az szinte biztos, hogy így szép sorban megszűnnek az egyesületek a kistelepüléseken. „Vagy játszunk barátilag a megye négyben. Somogyszobon kétezer-kettőben például kilencen születtek, abból hét lány. Mégis hogyan töltsünk fel az utánpótlást?” (címlapfotó: Somogyszobi VSE U21 facebook-oldal)