UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-03-31 19:18

Álom lépésről lépésre

Az MLSZ új sportigazgatója, az új-zélandi U20-as világbajnokságra készülő Bernd Storck azt sulykolja a játékosokba, hogy felelősséget kell vállalniuk egymásért. A csapatban szereplő Bereczki Dánieltől azt is megtudtuk: mi segít neki a földön maradni.

Nagy-Pál Tamás A nyári világbajnokságra készülő U20-as válogatott Székesfehérvárott bravúros, 1–1-es döntetlent ért el Mexikó ellen. A vezetést a mérkőzésen szövetségi edzőként bemutatkozó, MLSZ sportigazgató, Bernd Storck együttese szerezte meg a DVSC-ben futballozó Bereczki Dánielnek (címlapfotó: mlsz.hu) köszönhetően. A 19 éves csatár felelevenítette honlapunknak a gól előtti pillanatokat.
Bereczki Dániel2
Bereczki Dániel2
„Nagy volt a kavarodás a tizenhatoson belül. Vida Máté elé került a labda, akivel egy pillanatra összenéztünk. Észrevette, hogy bebújtam a védők közé. Remek ütemben tette elém a labdát, én átvettem és a kapuba passzoltam. Most játszottam életemben először együtt Mátéval, jó kezdés volt.” Bár a mexikóiak a CONCACAF-zóna bajnokaként érkeztek, a pályán semmivel sem voltak jobbak a magyaroknál. „Ez a taktikának volt köszönhető, illetve edzőnk a meccs közben is felhívta a figyelmet, hogyan fogjuk ki a szelet a vendégek vitorlájából. Volt időszak, amikor tudtak építkezni, de Storck utasítására feltjebb mentünk, és nem engedtük, hogy kihozzák a labdát. Az előre ívelt labdákat pedig nagy százalékban mi tudtuk megszerezni.” Bereczki a német szakember futballfilozófiájáról is beszélt honlapunknak. „Azt sulykolja belénk: csapatként kell működnünk. Úgy kell felmennünk a pályára, hogy rábízhassunk magunkat a mellettünk állóra. Felelősséget kell vállalnunk egymásért. Ha valaki hibázik, akkor igenis szólni kell neki, és nem ráhagyni. Senki nem árthat a csapatnak. Ez a szemlélet visszaköszön az edzéseken is: Storck nem tolerálja a hibákat. Ami rossz, azt egyből szóvá teszi. Megkapjuk a megfelelő inspirációt, hogy többé lehetőleg ne kövessük el őket.” A támadó – a többiekhez hasonlóan – fél órát kapott az új-zélandi torna előtti utolsó mérkőzésen, ennyi idő alatt kellett bizonyítania, hogy helye van a keretben.  „Amit tudtam, megtettem. Előre elárulta a mester, hogy harminc percet játszhatok. Sőt, azt is: mikortól, meddig és kivel leszek együtt a pályán, így erre is készülhettem. Figyeltem a feladataimra, és sikerült extrát is nyújtanom azzal, hogy betaláltam a kapuba.” Miután Nigéria nemrég megnyerte Afrika korosztályos kontinenstornáját, teljessé vált a mieink vb-csoportja: a „szupersasok” mellett Brazília és Észak-Korea lesz az ellenfél. „Elsőre én is azt gondoltam, hogy ennél bizony könnyebb kvartettet is kaphattunk volna. Aztán végigfutottam a többi csoportot és arra jutottam: nincs olyan, amelyikbe sokkal szívesebben kerültem volna.”
Bereczki Dániel1
Bereczki Dániel1
Bereczki hatévesen kezdett el futballozni a DVSC-ben, előtte úszott és kosárlabdázott. A sport mellett a hit is fontos szerepet játszik az életében. „Tudom, hogy Isten ezt a pályát szánta nekem. Erre minden helyzetben támaszkodni tudok. Ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy elképzeltem, akkor a segítségével tovább tudok lépni. Ha pedig jól alakul minden, akkor neki vagyok hálás, és nem magamnak tulajdonítom a sikert. Így tudok a földön maradni.” Amikor erősségeiről kérdeztük a játékost, elmondta: gyors, jól lát a pályán és gólerős, de az előkészítésből is gyakran kiveszi a részét. „Természetesen mindenben szeretnék még fejlődni. Mivel nem vagyok olyan nagydarab fickó, próbálok erősíteni, hiszen így az erényeimet is jobban tudom majd kamatoztatni, főleg, nemzetközi szinten. Emellett védekezésben is van még mit javulnom. A helyezkedéssel nincs gond, csak akkor, amikor oda kell lépni keményen és szerelni.” Bereczki tavaly decemberben a Dunaújváros elleni bajnokin már a Loki felnőttcsapatában is bemutatkozott. „Még mielőtt átadták a stadiont, megnézhettük. Csodás látvány volt. Arra gondoltam: milyen jó lenne itt játszani. És erre még ugyanabban az évben már volt is lehetőségem. Hogy mikor lehetek a Debrecen NB I-es csapatának alapembere? Ez nagyon sok mindentől függ. Megpróbálok mindig csak a következő feladatra koncentrálni.” Mindettől függetlenül neki is vannak az álmai. „Nélkülük nem is lehet focizni. Ám nem azon agyalok, hová akarok eljutni, hanem az foglalkoztat: mit kell tennem most ahhoz, hogy sikerüljön a tervem. Persze, hazudnék, ha letagadnám, hogy szeretném külföldön kipróbálni magam, és, ha kiöregszem a korosztályos válogatottakból, a felnőttek között is szívesen pályára lépnék. De, haladjunk csak lépésről lépésre!”