UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-03-31 20:55

Nézőtérről a kapuba

Szurkoló lett volna a SEHA-liga hatos döntőjében, ehelyett a a fehérorosz Meszkov Breszt elleni  fináléban (32-21) a meccs védését mutatta be az MKB-MVM Veszprém 18 éves kapusa, Rózsavölgyi Gergő. A tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes kézilabdázó az idei U19-es vb-n is döntőt játszana.

reb Ahogy az természetes, Rózsavölgyi Gergő, a Veszprém fiatal kapusa a helyszínen nézte meg csapata elődöntőjét a horvát PPD Zagreb ellen. Izgult, szurkolt, aztán pedig örült, hiszen a 25-24-es siker a SEHA-liga fiálét jelentett a bakonyaljaiaknak. Aztán mire hazaért, jött az sms: a poszttárs, Mirko Alilovic megsérült, ezért készüljön, vasárnap a pályán a helye. A versenysorozatban korábban már bemutatkozó 18 éves kapus nem ijedt meg, sokkal inkább örült a lehetőségnek: Alilovic is azzal biztatta, ha már így alakult, mutassa meg, amit tud. Carlos Ortega együttese hamar eldöntötte a fehérorosz Meszkov Breszt elleni találkozót, így az utolsó negyedórára Rózsavölgyi váltotta Mikler Rolandot.
rozsavolgyi_gergo_KA
rozsavolgyi_gergo_KA
– Nyilván egészen más lett volna, ha döntetlen álláskor cserél be a mester, ám így nem éreztem nyomást, legfeljebb a melegítés alatt izgultam kicsit – idézi fel a szereplést a korosztályos válogatott kapus. – Persze, amikor először léptem pályára a felnőttek között, nem ment ilyen könnyen, akkor majdnem rosszul lettem. A vasárnapi, veszprémi fináléban nyoma sem volt lámpaláznak: a hajrában parádésan fogta a lövéseket, az övé lett a meccs legjobb védése. Rózsavölgyi azonban nem tartja számon ezt, szerinte kicsi vagy nagy hárítás, a lényeg, hogy a kapun kívül maradt a labda. Az egyre sikeresebb szereplés egyik fontos összetevője, hogy már hosszabb ideje a hazai rekordbajnok Veszprém felnőttcsapatával készül. – Amikor először beléptem az öltözőbe, csak nézegettem körül: az egyik oldalon többszázszoros válogatott, a másikon Bajnokok Ligája-győztes, én meg "Helló, nyertem serdülőbajnokságot!". Ám remek kis társaság, hamar befogadtak. Sokat jelent, hogy látom, tudom mennyire profik ezek a klasszisok, és úgy dolgoznak minden edzésen, hogy majdnem beleszakadnak. Az Ajkáról induló, Alsóörsön keresztül Veszprémbe kerülő kapus éppen a 17. születésnapján debütált az első csapatban, a 2013-as bajnoki elődöntőben. Azóta tavaly aranyérmes lett az  NB I B-ben, az idén rendszeresen véd az ifjúsági bajnokságban, és egyre többször kap lehetőséget a felnőttek között. – Á, ez talán a tizenkettedik lépés az ötszázból. Majd ha Bajnokok Ligája-döntőre készülök, rengeteg válogatottság van a hátam mögött, és a nevemmel árult mezt veszik a szurkolók,  no, akkor majd elmondhatom:  érek már valamit. Persze már most sem áll rosszul: augusztusban az U18-as válogatottal Európa-bajnoki ezüstérmet nyert, kétszer – köztük a fináléban – a magyar csapat legjobbjának választották.  A csapategységről sokat mond, hogy Rózsavölgyi közösségi oldalát a SEHA-liga döntőt követően elárasztotta a társak gratulációja. – Pazar kis csapat a miénk, két remek trénerrel (Gyurka János szövetségi edzőnek Kopornyik Zsolt segít – A szerk.). Nagyon jól felkészítettek minket, ráadásul a siker összekovácsolta az együttest. Őszintén szólva az idei világbajnokságon is szeretnék döntőt játszani. Nem lesz könnyű dolgunk, mert az elmúlt fél évben keveset tudtunk közösen gyakorolni, de meglátjuk, mire jutunk. Az biztos, ott nem a nézőtérről érkezik a kapuba.