UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-03-31 10:32

Taskent az álmok városa

A maribori Eb-n érmet szerző magyar vívók a taskenti korosztályos világbajnokságon is esélyesek a dobogóra. Udvarhelyi Gábor a junioroktól egyéniben és csapatban egyaránt jó szereplést vár. A kadetek javíthatnak a bizonyítványon.

Pusztai Viola Néhány hete még a maribori kadet és junior Európa-bajnokságon öregbítették a magyar vívás hírnevét, de nincs megállás, a fiatalok újabb kihívás előtt állnak: a harminchét fős magyar küldöttség április 1-től 9-ig a világot jelentő taskenti pástokon bizonyíthat. Tavaly kivételesen jó éve volt az utánpótlásnak, és a sikersorozat az idén is folytatódott. A szlovéniai kontinensviadalon a kadetek egy ezüst- és két bronzéremmel az éremtáblázat hatodik helyén végeztek, míg a juniorok két arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal másodikok lettek az oroszok mögött.
Márton Anna a taskenti junior vb-n is esélyes az aranyéremre Fotó: Augusto Bizzi
Márton Anna a taskenti junior vb-n is esélyes az aranyéremre Fotó: Augusto Bizzi
Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány természetesen elégedett volt a fiatalok teljesítményével: − Újra bebizonyosodott, hogy a magyar vívás Európa élmezőnyébe tartozik. A sikerek jól mutatják: remekül dolgoznak az edzőink, a tanítványaik folyamatosan képesek a kimagasló eredmények elérésére. A szakvezetés természetesen az üzbegisztáni világbajnokságon is érmeket, köztük aranyat is vár. A juniorok mezőnyében a kardozó Márton Anna Taskentben is esélyesnek számít. Nem titkolja, meg akarja védeni a múlt évben, Plovdivban elnyert világbajnoki címét. A párbajtőröző Kun Anna kellemes meglepetést okozott Mariborban, hiszen rendkívül taktikus vívással, a döntőben a világranglista-vezető olasz Marzanit legyőzve lett Európa-bajnok. Persze, ő is megfejelné a produkcióját a vb-n. A tőröző Dósa Dániel az egész szezonban kiválóan szerepelt. Az Eb-n egészen a döntőig ellenállhatatlan volt, végül be kellett érnie ezüsttel. Hasonló vívással a vb-n is dobogóra állhat. A párbajtőröző Bányai Zsombor már az Európa-bajnokság előtt hangoztatta: neki ebben az évben a vb a legfontosabb. Szlovéniában ezüstérmes lett, de úgy, hogy a döntőben kétszer is kiugrott a válla... Kérdésessé vált, hogy pástra léphet-e Taskentben, de végül nem kell kihagynia az esztendő legrangosabb korosztályos versenyét.
Bányai Zsombor vállsérülése miatt majdnem lemaradt az év legfontosabb versenyéről Fotó: Augusto Bizzi
Bányai Zsombor vállsérülése miatt majdnem lemaradt az év legfontosabb versenyéről Fotó: Augusto Bizzi
− Az Eb-n nemcsak Bányai Zsombor, hanem Nagy Dávid is megsérült, mindketten az éremre esélyes párbajtőrcsapat tagjai – folytatta a kapitány. – Nehéz döntés volt, de úgy határoztam, hogy Nagy ezúttal csak a saját korosztályában, a kadetek között indul egyéniben. Helyette a juniorok között az eredetileg csak a csapatba nevezett Esztergályos Patrik indul, s Cho Taeun Sándor lett az együttes negyedik tagja. A világbajnokságon nemcsak a férfi párbajtőrözőktől, hanem az összes csapattól is jó szereplést várok. A kadetek az Eb-n egyéni érmet nem szereztek, a vb-n javíthatnak. A leány tőrözők − Kondricz Kata, Pásztor Flóra és Tóth Janka − a juniorok között is megméretnek, s mindkét korosztályban az élmezőnybe tartoznak. A junior Eb-bronzérmes Pásztor ráadásul megígérte: a vb-ig kitalálja, hogyan győzze le az őt háromszor is felülmúló német Ebertet. Érdekesség: a harminchét fős keretből öten is dupláznak, vagyis ott lesznek a kadetek és a juniorok mezőnyében egyaránt. A világbajnokság szerdán a kadetek egyéni versenyével kezdődik, a juniorok vasárnap lépnek először pástra Taskentben.

A taskenti vb-keret: Kadetek. Fiú tőr: Bellovicz Gábor, Frühauf Benjámin, Mészáros Tamás. Leány tőr: Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka. Fiú párbajtőr: Andrásfi Tibor, Bende Bence, Nagy Dávid. Leány párbajtőr: Fekete Laura, Nagy Kinga, Szőke Sára. Fiú kard: Darkó Botond, Mészáros Balázs, Nagy Martin. Leány kard: Bérczy Dorottya, Kelecsényi Mirabella, Papp Borbála. Kadet váltó: Kelecsényi Mirabella, Pásztor Flóra, Nagy Kinga, Mészáros Balázs, Mészáros Tamás, Nagy Dávid. Juniorok. Férfi tőr: Dósa Dániel, Insperger Sámuel (csak csapat), Mészáros Tamás, Németh András. Női tőr: Kondricz Kata, Oravetz Barbara (csak csapat), Pásztor Flóra, Tóth Janka. Férfi párbajtőr: Bányai Zsombor, Cho Taeun Sándor (csak csapat), Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely. Női párbajtőr: Bohus Réka, Felker Adrienn (csak csapat), Kun Anna, Siklósi Enikő. Férfi kard: Bancsics Máté, Dobó István (csak csapat) , Kossuth Bálint, Péch Miklós. Női kard: Kelecsényi Mirabella, Márton Anna, Papp Borbála (csak csapat), Záhonyi Petra.