UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-03-31 15:25

Üst, rajtkő, kötél

Modernebb, megújult medence várja a hazai élmezőnyt, valamint a külföldi gyermek- és serdülő úszókat szerdától péntekig a rangos, immár harminchatodszor sorra kerülő Arany Üst-kupán, Dunaújvárosban.

reb Zsúfolt napja lesz szerdán Hargitay András háromszoros világbajnok úszónak, jelenlegi utánpótlás-kapitánynak. Délelőtt Dunaújvárosban van jelenése, a  nemzetközi korosztályos úszóverseny, az Arany Üst-kupa megnyitóján, majd irány a Komjádi uszoda, ahol szombatig rendezik meg a Budapest-bajnokságot. Pozíciójából fakadóan elsősorban a Fabó Éva Sportuszoda eseményére kell koncentrálnia, az ottani megméretés ugyanis remek alkalom a fiataloknak, hogy szintidőt ússzanak a tbiliszi  nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, az EYOF-ra.
hargitay_andras_musz_szaka
hargitay_andras_musz_szaka
– Már többen teljesítették a kritériumot, ám nagy a tülekedés, különösen a leány négyszáz méter vegyesen a két hely valamelyikének megszerzéséért – tudjuk meg Hargitay Andrástól. – Az Arany Üst hagyományosan színvonalas verseny, amelynek emeli a rangját, hogy a jól teljesítők az európai fesztiválra kvalifikálhatják magukat. Biztos vagyok abban, hogy a három nap alatt tovább bővül az EYOF-ra készülő magyar csapat. A szerdától péntekig tartó viadalra ismét erős mezőny gyűlt össze. A házigazda Dunaferr SE szakosztályvezetője, Bene Vera elmondta, hogy csaknem négyszázötvenen jelezték a részvételüket. Jelentős változás a helyszínen, hogy az elhasználódott rajtkövek helyett újakat szereltek fel hétfőn, s a medenceköteleket is kicserélték. Ha az uszoda nem is újult meg, a vízben XXI. századi körülmények várják a gyermek- és serdülőkorosztály legjobbjait. A parton pedig – említi büszkén Bene – csütörtökön az olimpiai bajnok Kovács Ági "segédkezik"az  eredményhirdetésnél. A viadalon a teljes hazai élmezőny mellett szlovák és szerb klubok úszói tempóznak majd. A legjobb serdülők külön csapatot alkotva, a magyar serdülőválogatott tagjaként versenyeznek.

Az Arany Üst-kupára az 1999-2000-es és a 2001-2002-es születésű fiúk, illetve a 2000-2001-ben, valamint a 2002-2003-ban született lányok nevezhettek. Az előfutamokat összevontan rendezik meg, a döntőkbe korosztályonként a legjobb nyolc-nyolc versenyző kerül; a fináléban a fiatalabb korosztály tagjai úsznak hamarabb. Az előfutamok kilenckor, a döntők délután négykor kezdődnek.Pontos programot a versenykiírásban talál.