UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-04-01 09:23

Centerképzés felsőfokon

A szakemberek rendkívül hasznosnak tartják a Benedek Tibor és Horkai György által a centerképzésről összeállított szakmai anyagot. A fiataloknak hatalmas lehetőség, hogy a legjobbaktól tanulhatják a vízilabdázás fortélyait.

UP-info A szakembereket inspirálta, a fiataloknak nagyon hasznos a Benedek Tibor és Horkai György által, klasszis centerek segítségével összeállított centerképzésről szóló oktatóanyag. A felnőtt férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, illetve az utánpótlásfőnök mutatta be az anyagot majdnem száz, a sportágban dolgozó edzőnek, de aktív játékosok is ott voltak az előadáson. Dabrowski Norbert, a ZF-Eger ob I-s csapatának vezetőedzője üdvözölte a kezdeményezést. A szövetség honlapján elmondta, akik kicsit előbbre tartanak a magyar pólónál, azok pont az egyéni képzésekkel előznek meg bennünket. − Nálunk már nem lehet többet edzeni, a külön gyakorlásban azonban látom az előrelépés lehetőségét. A fiatal tehetségeknek nem kell megvárniuk, amíg együtt játszanak a Varga Dénes-féle sztárokkal, sokkal hamarabb tanulhatják meg a speciális feladatokat.
Molnár Tamás és Steinmetz Ádám Forrás: MTI
Molnár Tamás és Steinmetz Ádám Forrás: MTI
A kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamásnak − aki centerként és bekként is kiváló játékos volt, jelenleg a Debrecen első osztályú felnőtt-, illetve serdülőcsapatának edzője − is újdonságokkal szolgált az oktatófilm. −  Elgondolkodtam azon, hogy mennyire ösztönből centereztem, és milyen jó a mai fiataloknak, akiknek ilyen anyagokból tanulhatnak. A héten minden debreceni edzőnek megmutatom, átbeszéljük a látottakat, és alkalmazzuk az edzéseken. Így klubunk két centertehetsége, Katona Gábor és Fekete Gergő éppúgy sokat profitálhat ebből mint a felnőttcsapat centerei. Minél előbb szeretném a serdülőknél is hasznosítani ezeket a tapasztalatokat. Az oktatófilm elkészítésében kulcsszerepet játszott a háromszoros olimpiai bajnok dr. Molnár Tamás. A centerklasszis úgy véli, az alapokat meg lehet tanulni, de pont az ilyen anyagok kellenek ahhoz, hogy előbbre lépjünk. A most elkészített videó kiváló mankót nyújt azoknak, akik mindig többet akarnak, akikben él a belső indíttatás erre, mert enélkül mit sem ér az egész. Nem titkolja, némileg hiányolja a mai fiatalságból azt a fajta energia-befektetést, amely még jobbá tehetné őket. − Tudom, hogy sok a vízilabdázó, kicsi a vízfelület, de azt gondolom, aki edzés után ott akar maradni fakultatív gyakorolni, az meg tudja oldani valahogy. Talán az ilyen szakmai anyagok rádöbbentik a játékosokat az egyéni képzés fontosságára. Az edzéseken nincs idő erre, igazán csak elaprózná a történetet. Sokkal fontosabb, hogy a játékosban legyen alázat, amely ahhoz szükséges, hogy még jobb pólós váljék belőle.
Német Toni és Varga Tamás Forrás: MTI
Német Toni és Varga Tamás Forrás: MTI
Benedek Tibor szerint nagyon fontos, hogy az oktatófilm segítségével a fiatalok a legjobbaktól tanulhatnak. Nekik ugyanis 25-30 év alatt kellett rájönni a centerjátékban rejlő lehetőségekre, ezt a tudást most megkapják a 18-20 éves, sőt a 9-10 éves vízilabdázók is. Horkai György egyetért kollégájával: − Hatalmas lehetőség, hogy ezek a centerek továbbadják a tapasztalataikat. Egyébként láttam jeleket arra, hogy a fiatalok alkalmazzák a friss tudást. Molnár Tamás elmozgását például Teleki András már megmutatta a Montenegró elleni U17-es felkészülési meccsen. Öröm, ha az ember azt látja, a fiatalok befogadóak. Nagyon remélem, hogy tényleg használni fogják az anyagot, a klubokban is. A videóban dr. Molnár Tamás, dr. Steinmetz Ádám és Varga Zsolt mellett a Vasas ifjú tehetsége, Német Toni is szerepet kapott. − Nagyon örültem, hogy felkértek az anyag elkészítéséhez, élveztem, és jó lehetőségnek tartottam a személyes fejlődésem szempontjából is. Különösen tetszik, hogy a bemutatott játékelemeket bárki a saját stílusára formálhatja, hiszen minden center másképp játszik. Mégis, mindannyian tanulhatunk egymástól – számolt be tapasztalatairól a szövetség honlapján. Benedek Tibor elmondta, miután igény van rá, a jövőben is biztosan összeállítanak hasonló szakmai anyagokat. (Forrás: waterpolo.hu)