UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-04-01 19:37

Parádés kezdés Taskentben

Két éremmel kezdtek a magyarok a taskenti kadet vívó-világbajnokságon. A párbajtőröző Nagy Kinga a tavalyi vb után ismét ezüstérmet nyert. A szintén párbajtőröző Bende Bence élete eddigi legnagyobb sikerét elérve bronzérmet szerzett.

Pusztai Viola Pazar körülmények, parádés magyar szereplés – így összegezhetnénk a taskenti kadet és junior vívó-világbajnokság első napját. Az üzbég fővárosból érkező képek tanúsága szerint kis túlzással a fiatalokra többen kíváncsiak a helyszínen, mint idehaza egy-egy NBI-es labdarúgó-mérkőzésre. A hangulatra sem lehet panasz, az ugyanis a streamen keresztül is jól hallható, hogy a közönség rajong a sportágért. A lelátóról természetesen a magyar zászló sem hiányozhatott, s bizony volt is miért lengetni. Na, nem a csoportkör során, mert az annyira nem sikerült jól egyik magyarnak sem. Ráadásul a fiúk mezőnyében Nagy Dávid és Bende Bence, a lányoknál Nagy Kinga és Szőke Sára azonos ágra került, s már a tizenhat között egymással vívhattak volna. Aztán egyik párharcra sem került sor. Nagy Dávidot a 32 között már az asszó elején állva hagyta a kadet Eb-ezüstérmes francia Pianfetti, s végül simán, 15-5-re nyert. Bende Bence – aki néhány hete a maribori kontinensviadalon nem jutott a 32 közé sem – viszont sikerrel vette a kört, így „megbosszulhatta” honfitársa kiesését.
Bende Bence a bronzéremmel Fotó: Augusto Bizzi
Bende Bence a bronzéremmel Fotó: Augusto Bizzi
Pianfetti már három tussal is vezetett, de a szombathelyi párbajtőröző összeszedte magát, és 10-10-re egyenlített, innen 13-13-ig fej-fej mellett haladtak. Az utolsó két tus viszont a magyar fiúé lett, aki így bejutott a nyolc közé. Az ukrán Gorbacsuk elleni meccsen csupán az elején kellett izgulni, 4-4 után végig Bende vezetett, és nyert 15-8-ra. A bronzérem már ekkor zsebben volt, de a tizenöt éves vívó természetesen minél fényesebbet szeretett volna. A dél-koreai Kim az elődöntőben 12-9-re húzott el, amikor Bence egyenlített, de a vezetést nem sikerült átvennie, ráadásul az ellenfél vitatható tussal szerzett ismét előnyt. A vége 15-13 lett oda, így a döntő elúszott. A bronz egyéni világversenyről így is a fiatal tehetség első érme. Nem meglepő, hogy a verseny után boldogan nyilatkozott a szövetség honlapján: – Álmodni sem mertem arról, hogy ilyen jól sikerül ez a verseny. Mariborban a legjobb harminckettő között estem ki, ezt szerettem volna felülmúlni. Talán akkor szabadultam fel igazán, amikor a nyolc közé jutásért legyőztem a franciát. Kicsit sajnálom, hogy a koreai ellen nem sikerült a vége, de azért már most is tudok örülni ennek a harmadik helynek. Megérte az a rengeteg munka, a sok utazás, nagyon boldog vagyok, hogy világbajnoki bronzérmes lettem. A harmadik magyar induló, Andrásfi Tibor a 64 között búcsúzott a világbajnokságtól. Érdekesség, hogy a csoportkörben a kilenc legjobban teljesítő versenyző egyike – közte a maribori Eb-n aranyérmes, világranglista első, svéd Islas-Flygare, az ezüstérmes francia Pianfetti, és a bronzérmes svájci Dagani – sem jutott a nyolc közé. Az aranyérmet rendkívül izgalmas asszóban a dél-koreai Kim nyerte a cseh Jurka előtt.

Kadet fiú párbajtőr egyéni, 111 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Dávid 4 győzelem/1 vereség, Bende Bence 4/2, Andrásfi Tibor 3/2 (mindhárman továbbjutottak). A 32 közé jutásért: Nagy-Postma (holland) 15:10, Bende-Gumeniuk (ukrán) 15:13, Andrásfi-Zapara (ukrán) 9:15. A 16 közé jutásért: Bende-Galper (izraeli) 15:9, Nagy-Pianfetti (francia) 5:15. Nyolcaddöntő: Bende-Pianfetti (francia) 15:13. Negyeddöntő: Bende-Gorbacsuk (ukrán) 15:8. Elődöntő: Bende-Kim (koreai) 13:15. Végeredmény: 1. Kim (koreai), 2. Jurka (cseh), 3. Bende Bence (edző: Patócs Zsolt, válogatott edző: Andrásfi Tibor) és Beaulieau (kanadai), …22. Nagy Dávid, …45. Andrásfi Tibor.

Nagy Kinga a tavalyi, plovdivi kadet-vb-ről ezüstéremmel tért haza. Az Eb hiába nem sikerült neki túl jól – nem jutott a tizenhat közé −, a világranglista harmadik helyezettjeként az esélyesek között tartották számon. Ő pedig bizonyította: ott van a legjobbak között. Ez a csoportkör után még nem volt ilyen egyértelmű, hiszen csak a 41. helyre sorolták. Így már a 32 között nehéz ellenfelet kapott az észt Talen személyében, aki 6-3-ra húzott el az asszó elején. A diósgyőri vívó 8-7-nél vette át a vezetést, s onnan már nem engedte ki a kezéből, így 15-13-ra nyert. A tizenhat között azzal az osztrák Fehrerrel mérkőzött, aki az előző körben épp Szőke Sárát búcsúztatta. Nagynak öt tus előnye is volt, ám 12-9 után az ellenfél magára talált, s felzárkózott egyre. Egyenlíteni viszont nem sikerült, a magyar lány 15-14-re győzött.
Nagy Kinga az ezüstéremmel Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Nagy Kinga az ezüstéremmel Fotó: Augusto Bizzi/FIS
A nyolc között újabb nagy falat következett: a csoportkört megnyerő, a negyeddöntőig magabiztosan menetelő svéd Martensson, aki maribori Eb-n éppen Nagy mögött végzett a 23. helyen. Már 3-0-ra vezetett, amikor Kinga először talált, 7-7 után azonban esélye sem volt a győzelemre. A diósgyőriek kiválósága 15-9-re diadalmaskodott, amellyel egyéniben második kadet érmét is megszerezte. A kérdés már csak az volt: milyen színűt? Az ukrán Griscsik elleni elődöntő 14-8-ig egészen könnyednek tetszett, de az ellenfél nem adta ilyen könnyen a bőrét, és három tusra felzárkózott. Nagy viszont ekkor rövidre zárta a történetet, s bevitte az utolsó találatot. A másik elődöntő sem tartogatott nagyobb izgalmakat. A kadet-világbajnoki cím védője, a világranglista-vezető olasz De Marchi nem bírt a román Predescuval, aki simán 15-4-re nyerte az asszót. Kinga tehát nem vághatott vissza a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért, de lehetősége nyílt arra, hogy ezúttal ő álljon fel a dobogó legfelső fokára. A két lány végig fej-fej mellett haladt, egyikőjük sem rohanta le a másikat, így alakulhatott ki az 5-5-s állás a harmadik szakasz vége felé. Úgy döntöttek, aranytussal döntik el az első hely sorsát. Nagy lett a kedvezményezett, de Predescu talált, így párbajtőrözőnknek újra az ezüst jutott. A döntő után a szövetség honlapján a következőket mondta: – Örülök az éremnek, de a második kadet-vb-döntőmet vesztettem el egyetlen tussal… Ráadásul megcsináltam az akciót is, csak pontatlan voltam. Igaz, reggel még egészen másként állt a helyzet. A csoportban három vereség után az is megfordult a fejemben, hogy a táblára sem jutok fel. Aztán kiszenvedtem két győzelmet, ettem csokit, kávéztam, zenét hallgattam, és elhittem, hogy új verseny kezdődik. Ettől kezdve apróbb hullámvölgyektől eltekintve kifejezetten jól ment a vívás, és így jutottunk el addig a bizonyos utolsó találatig, amiről már beszéltem… Kétszeres kadet világbajnoki ezüstérmes vagyok, kétszer egy tusra az aranytól. De holnapra már tényleg nagyon boldog leszek. A harmadik magyar induló, Fekete Laura a 31. lett. A maribori Eb dobogósai közül – az olasz Isola, a szintén olasz De Marchi, a német Mayer és a román Benea – csak De Marchi szerzett érmet, sőt a többiek a tizenhat közé sem jutottak.

Kadet leány párbajtőr egyéni, 86 induló. A csoportmérkőzéseken: Szőke Sára 4/2, Nagy Kinga 3/3, Fekete Laura 3/3 (mindhárman továbbjutottak). A 32 közé jutásért: Nagy-Gao (kanadai) 15:6, Szőke-Hirsch (izraeli) 15:14, Fekete-Varfolomjejeva (ukrán) 15:13. A 16 közé jutásért: Nagy-Talen (észt) 15:13, Szőke-Fehrer (osztrák) 13:15, Fekete-Tovar Caraindros (kolumbiai) 14:15. Nyolcaddöntő: Nagy-Fehrer (osztrák) 15:14. Negyeddöntő: Nagy-Martensson (svéd) 15:9. Elődöntő: Nagy-Griscsik (ukrán) 15:11. Döntő: Nagy-Predescu (román) 5:6. Végeredmény: 1. Predescu (román), 2. Nagy Kinga (edző: Patócs Béla, válogatott edző: Plásztán Attila), 3. Griscsik (ukrán) és De Marchi (olasz), …24. Szőke Sára, …31. Fekete Laura.

A taskenti kadet-világbajnokság második napján a fiú tőrözők és a leány kardozók bizonyíthatnak.