UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-04-01 15:24

Példaképekkel a ringben

Hatalmas élmény volt Nemesapáti Norbert számára, hogy két példaképe, Kovács István és Erdei Zsolt társaságában csatolták a derekára a múlt szombaton Budapesten a WBO félnehézsúlyú ifjúsági világbajnoki övét. A tehetséges öklöző a címmeccs mind a tíz menetét nagyon élvezte a grúz Zura Mekeresvili ellen.

Nagy-Pál Tamás Nemesapáti Norbert egyhangú pontozással, tíz menetben győzött a grúz Zura Mekeresvili ellen, így ifjúsági világbajnoki címet szerzett a négy nagy profi világszervezet egyikében, a WBO-ban. Ez volt a 19 éves félnehézsúlyú bokszoló pályafutásának tizenhetedik sikere a mindössze két vereség mellett.
Nemesapáti Norbert3
Nemesapáti Norbert3
– Eddig úgy tudtam, hogy a birkózóknak van karfiolfülük. De most a tiéd sem néz ki túl jól...  A porc már korábban eltörött a fülemben, a meccsen pedig ütést kaptam rá, amitől még rosszabb lett a helyzet. Bedagadt és be is vérzett. De a ringben észre sem vettem. Ilyenkor kizárólag a győzelemre koncentrálok, mással nem foglalkozom. De visszatérve a fülemre: gyerekkoromban thaiboxoltam is, és abban akadnak a birkózáshoz hasonló elemek. – Hogy lett a thaiboxból boksz? – Mindig is az ökölvívás volt az álmom, Erdei Zsolt és Kovács István pedig a példaképem. De sok mindent ki kellett próbálnom ahhoz, hogy kiderüljön: tényleg a boksz való nekem igazán. – Képzelem mekkora élmény lehetett, hogy Kokó és Madár is ott volt a Lurdy Házban felállított ringben, amikor a derekadra csatolták az övet… – Még szép... Azóta sem találom a szavakat. Ők voltak a legjobbak itthon, ezért sportoltam idáig, hogy valamilyen módon megközelítsem őket. Hihetetlen érzés volt találkozni velük. – Kizárólag ők a kedvenceid? – Balzsay Karcsit is nagyon szeretem, illetve a külföldi sztárok közül Muhammad Alit és Mike Tysont tisztelem a legjobban. – Ali meccseit szoktad nézni a videomegosztókon? – Néha igen. és ha elkezdem őt bámulni, rögtön fel is veszem az alapállást, és árnyékolok. Mennék, csinálnám én is vele. – A címmeccsen mentél is, csináltad is... Az első menetekben az volt az ember benyomása, hogy grúz ellenfeled nagy kihívás lesz a számodra. Ehhez képest pazar lett a folytatás. – Elkezdtem a saját bokszomat, illetve nagyon figyeltem az edzőm, Feja Tibor tanácsaira. Harcias meccs volt, amiben bármikor benne volt a pofon mindkét oldalról, ami megfoghatta volna a másikat. Éppen emiatt élveztem nagyon mind a tíz menetet. Egyébként ez volt az első mérkőzésem félnehézsúlyban, hiszen eddig nagyközépsúlyban bokszoltam. – Ahogyan hallgatlak, biztos vagyok abban, hogy az edzésmunkáddal semmi baj nincs. Azért elérkezik olykor a holtpont? – A mérkőzések előtti hetekben naponta akár három-négy tréningünk is van, úgyhogy természetesen én is leeresztek néha.
Nemesapáti Norbert1
Nemesapáti Norbert1
– Ilyenkor mi a recept? – Már maga a társaság is segít azzal, hogy jó hangulatot teremt a teremben. Az edzőmmel mindent megbeszélünk, és a család is támogat, vagy éppen elkapja a grabancomat, ha szükséges. Ám ha jól megy az edzés, lehetek bármilyen fáradt, akkor villámgyorsan magával ragad  a légkör. – A mestered is kimondta és te sem titkolod: célod a felnőtt profi világbajnoki cím. Ha most adódna erre lehetőség, ki az a sztár, akivel a legszívesebben megküzdenél az övért? – Ezen még sohasem gondolkoztam. Egyelőre már az is maga lenne a csoda, ha valamelyik klasszis kesztyűpartnere lehetnék. Fontos azonban a hangsúly: egyelőre...

Feja Tibor, aki Nemesapáti menedzsere és edzője egy személyben, már tízéves kora óta dolgozik az újdonsült világbajnokkal. „Erős ellenfél volt a grúz, ment előre rendületlenül – idézte fel a döntőt. –  Jó volt látni, hogy Norbi nem megadni jött magát, hanem meg akarta szerezni az övet. Végig maximálisan kellett koncentrálnia, rengeteget fejlődött ebben a tekintetben is. Amúgy nemrégiben súlycsoportot váltottunk, nagyközépből félnehézsúlyba került, mert erősíteni akarjuk őt. Biztos vagyok benne, hogy egy-két éven belül a felnőttek között is ott lesz a világ élvonalában.”