UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-04-01 11:44

Ügyes "suta"

Kicsit szétszórt, kicsit szeleburdi, akár a pályán is, ám issza az edzők szavát és mindenből tanulni akar. A 15 éves jobbszélső-jobbátlövő, Klujber Katrin az unokanővérének köszönheti a kézilabdát, és szerencsés adottságnak tartja  „sutaságát".

reb Másfél héttel ezelőtt, a sikerrel zárult budapesti U17-es Európa-bajnoki selejtezőn Klujber Katrin is hozzátette a magáét a győzelmekhez. Ha az utolsó, ukránok elleni meccsen nem meghatározott játékpercet ad mindenkinek Hajdu János szövetségi edző, még gólkirálynő is lehetett volna, hiszen 15 talált a kapuba. A balkezes, azaz "suta" játékos útja Dunaújvárosban indult, s azóta is a Dunaújvárosi Kohász KA játékosa.
klujber_katrin
klujber_katrin
– Az unokanővéremnek, Grosch Viviennek köszönhetem, amit eddig elértem a sportágban – kezdi Klujber. – Öt-hat évesen, őt követve ismerkedtem meg a kézilabdával. Később, amikor azt mondták, hogy tehetséges vagyok, nem hagytam abba, és Viviennel mindig hajtottak, lelkesítettük egymást. Az unokatestvér sérülés miatt több hónapot is kihagyott ebben a szezonban, részben ennek köszönhető, hogy az addig poszttárs Klujber első számú játékossá lépett elő. Jellemzően a szélen számítanak rá, bár többször lövőben is szerepel. Ha ő dönthetne, inkább az utóbbi pozícióban szerepelne, hiszen ott kreatívabban szervezheti a játékot, míg az alapvonal környékén sokkal kiszolgáltatottabb. Edzője, Rapatyi Tamás úgy látja: Klujber  élvezi a kézilabda minden pillanatát. Képes a váratlan megoldásokra. Ebben benne van a hiba lehetősége, mégis nagyon érett gondolkodású, igényli, hogy elmondják neki, mit csináljon. Szerinte ez a felfogás nemhogy a korosztályában, de még a kiemelkedő játékosokra sem mindig jellemző. A fiatal kézilabdázó ugyanakkor képes szétszórt, szeleburdi is lenni. – Igen, ebben igaza van, sőt néha idegbeteg is vagyok a pályán, ha valami nem sikerül. Az edzésen néha nem tudok odafigyelni, és a válogatottból visszatérve kellett némi idő, hogy újra megszokjam a csapatot. Ráadásul nagy bajom, hogyha az első lövésemből nem lesz gól, a harmadik lehetőségnél még mindig az elsőn rágódom. Tudja, hogy ezen túl kell lendülnie, hiszen egyre nagyobb feladatok várnak rá. Tizenöt évesen már nagyon sokat szerepel a junioregyüttesben pár hete pedig már a felnőttek között is szerepet kapott. Augusztustól pedig a Mátéfi Eszter irányította társasággal készül, de néhányszor már most is velük edzett-edz. – Amikor megtudtam, hogy a felnőttcsapatban léphetek pályára, hirtelen azt sem tudtam, hogy hova tartozom. Persze örülök a több lehetőségnek, élnem kell vele. Azt hiszem, szerencsés vagyok, hogy balkezesnek születtem, hiszen Magyarországon kevés a jó balkezes kézilabdázó. Ha nem sérülök meg, és úgy haladok előre, ahogy eddig, akkor sikerek várhatnak rám. Ezekért azonban még rengeteget kell edzenem..