UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-03 14:19

Csak az utánpótlás!

Siófok polgármestere, Lengyel Róbert nem hajlandó az adófizetők pénzéből a város profifutballját támogatni, ellenben az utánpótlás-nevelés teljes költségét átvállalja. A BFC vezetősége szerint ezzel viszont veszélybe került a klub jövője.

Nagy-Pál Tamás Ősszel lett Siófok polgármestere Lengyel Róbert, aki most úgy döntött: nem hajlandó tovább támogatni önkormányzati pénzzel az NB II-ben szereplő BFC Siófok felnőttcsapatát. Bárhogy is próbálják ezt beállítani – szögezi le –, nem arról van szó, hogy kivonul az egyesület mögül, csupán olyan szerződést ír alá a klubot birtokló Bányász SE-vel, melyben kiköti: a város költségvetéséből odaítélt 55 millió forintot kizárólag az utánpótlásra költheti (a BFC Siófok hivatalos facebook-oldala).
BFC utánpótlás1
BFC utánpótlás1
A klub közvetlen támogatást már tavaly sem kapott a várostól, ugyanakkor, ahogy a polgármester elmondta a sonline.hu-nak: „az önkormányzat cégei, a Balaton-parti Kft. illetve a Siókom Kft. szerződtek a BFC Siófok Kft.-vel, persze, a pántlikázott pénzt a város biztosította a társaságoknak, közpénzből. A városházi kimutatás szerint közel százmillió forint ment így a BFC-hez, további mintegy hatvan millió annak tulajdonosához, az utánpótlást fenntartó Bányász SE-hez. Ám az utánpótlásra címzett összeg is nagyrészt átfolyt a felnőtt csapathoz.” Ezért Lengyel úgy döntött, lépni kell. „Az utánpótlás összes költségét átvállaljuk, erre a profi klubnak költenie nem kell, ám például a hivatásos labdarúgók fizetésére már a klubnak, a tulajdonosoknak kell megtalálni a szponzorokat.” Hogy a polgármester új szemléletmódjával mi a probléma? Az égvilágon semmi! Az viszont már igen elgondolkodtató, hogy a papíron piaci alapon működő klubban pánikhangulat tört ki. A vezetőség szerint így megszűnhet a felnőtt csapat, amely magával ránthatja az utánpótlást is.
Lengyel Róbert hvg
Lengyel Róbert hvg
„Arról talán nem én tehetek, hogy tavalyra már csak hírmondónak maradtak szponzori bevételek, miközben pazarló gazdálkodás folyt a pénzügyi kimutatások szerint (tavaly magasabb bérkiáramlás volt, mint az utolsó NB I-es évben), személyi következmények nélkül. Az eredményekről, a nézőszámról nem is beszélve. Az új ügyvezetőnek felajánlottam, hogy a szponzori tárgyalásokon igény esetén a város is képviselteti magát, akár személyesen én is. De színlelt szerződésekhez nem asszisztálok. Ahhoz sem, amihez Siófokon az elmúlt években egyes labdarúgó-vezetők hozzászoktak: ha fogy a lé, bekopogunk a polgármesterhez, és kérünk pár tízmilliót. Kötelességem a jogszabályok betartásával és a jó gazda gondosságával figyelni a város lakói által befizetett adók költését. Tudom, hogy a hátam mögött milyen erők mozdultak meg, és milyen jelzőkkel illetnek egyesek, amiért kiállok és elmondom a véleményem. Azt meg csak csendben jegyezem meg: senki sincs akadályoztatva abban, hogy saját zsebből, szponzori, reklámpénzekből támogassa a klubot. Amúgy meg a futballon kívül számos egyéb sportág is létezik Siófokon, sok-sok lelkes amatőrrel, sok-sok gyerekkel. Ők is itt sportolnak, de nem kopogtatnak az ajtómon, pénzért kuncsorogva.” A klub nemrég kinevezett ügyvezetője, Bíró Gábor egyetért azzal, hogy nem lehet csak az önkormányzatra támaszkodniuk, de szerinte a segítségre szükségük van, ráadásul a klub mégiscsak a várost képviseli. A segítséget megkapják, hiszen az utánpótlásra már nem kell költeniük. Lengyelnek a mai magyar trendekkel szembemenő döntése előtt pedig csak kalapot emelni lehet, hiszen igaza van: a profi-labdarúgásnak önmagát kell eltartania.