UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-03 16:37

Felcsúti vereség, kispesti siker

A Puskás Akadémia a Feyenoord elleni 2-1-es vereséggel, míg a Budapest Honvéd a Hagi Akadémia elleni 2-1-es győzelemmel kezdte meg szereplését a Puskás–Suzuki-kupán. A kispesti gárda hátrányból fordított a második félidőben.

Nagy-Pál Tamás A Puskás Akadémia és a holland Feyenoord összecsapásával kezdődött Felcsúton a nyolcadik Puskás–Suzuki-kupa. Hiába biztatta hatalmas hangerővel a hazaiakat a műhely játékosaiból verbuválódott „kemény mag”, a vendégek már az első percekben fölénybe kerültek. Rövidpasszos játékukkal uralták a középpályát, míg a magyarok csak nyomozták a labdát, és a felezővonalat sem igen tudták átlépni a hatalmas szélben.
Végh Gábor
Végh Gábor
Az offenzívának hamar meglett az eredménye: beadás után mindenki lemaradt Dilen Ventéről, aki így senkitől sem zavartatva fejelhetett a kapuba (0-1). A 28. percben már kettő volt a rotterdamiak előnye: Balogh Péter az első lövést még hárította, aztán a beadásba is belepaskolt, de éppen Fagrach Tarik elé került a labda, aki laposan a hálóba továbbított (0-2). A szünet előtti hajrára tudott először kijönni a Puskás a szorításból, az ellenfél kapujáig is eljutott, de igazán veszélyes helyzetet nem sikerült kialakítania. A második félidőre teljesen más felfogásban ment ki a pályára a felcsúti alakulat – illetve már a szél támogatását is élvezhette -, aminek gyorsan meglett az eredménye: a 49. percben Szabó Bence tologatta a labdát a tizenhatos előtt, és remek lövéssel a hosszú alsót vette célba. A holland kapus hárított, de a kipattanóra érkezett Végh Gábor, és a hálóba lőtt (1-2). A folytatásban is a hazaiak játszottak fölényben, és jobbára a Feyenoord térfelén zajlott a játék, de az igazi ziccerek és a lövések hiányoztak. A játék képét pontosan tükrözte, hogy a hajrában látványosan húzta az időt a holland gárda, és bár a Puskás feltámadásáért minden elismerést megérdemel, 2-1-es vereséggel kezdte a tornát. A második mérkőzésen a Budapest Honvéd a romániai Hagi Akadémiával találkozott. Ott is a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést, és a 9. percben méretes potyagóllal a vezetést is megszerezte: a műhely alapítójának fia, Ianis Hagi gurított le szabadrúgást Andrei Ciobanunak, akinek lövését megfogta ugyan Vajda Dániel, de aztán a földre pattintotta a labdát, amely a szél segítségével a gólvonal mögé csorgott (0-1). A folytatásban is a románok domináltak, Hagi kiemelkedett a mezőnyből, az egész pályát bejátszva, rendre remek labdával ugratta ki társait, de újabb gól nem született a szünetig. Tíz perc telt el a második félidőből, amikor váratlanul egyenlített a kispesti gárda: Herjeczki Kristóf parádés lövését még kiszedte a jobb alsó sarok elől a kapus, de Váczi Dániel (címlapfotó: puskasakademia.hu/Takács József) érkezett a kipattanóra, és a hálóba lőtte a felcsúti találathoz kísértetiesen hasonlító gólját (1-1). Nem sokkal később Herjeczki beadásába nyúlt bele kézzel az egyik román védő, amiért a játékvezető büntetőt ítélt. A szélső maga állt a labda mögé, és bár nem rúgta el rosszul, a kapus bravúrral leért a jobb alsó sarokba. A 61. percben azonban már tehetetlen volt: Herjeczki bal oldali szöglete után Tömösvári Bálint szép mozdulattal csúsztatott a kapuba (2-1). Három perc múlva ráadásul Hagi hátulról, nagyon csúnyán csúszott rá Vajda Roland lábára, amiért piros lapot kapott. Emberhátrányban is próbálkoztak a románok az egyenlítéssel, de a Honvéd magabiztosan őrizte előnyét, így 2-1-es győzelmet ünnepelhetett. A torna második napján a Puskás a Real Madriddal, míg a kispesti alakulat a Panathinaikosszal találkozik. Puskás–Suzuki-kupa, 1. forduló A csoport: Puskás Akadémia–Feyenoord 1-2 B csoport: Budapest Honvéd–Hagi Akadémia 2-1